2013/08/02

EGÉSZSÉGPÉNTEK: FÜLZŰRÖK

Ki ne ismerné azt a már-már elviselhetetlen lüktető fülfájdalmat, amit akkor érzünk, amikor valamilyen gyulladásos folyamat kezd „kibontakozni” hallójáratunkban. Nem nehéz szert tenni eme kellemetlen kínra: gondoljanak csak a nyári fürdőzések időszakára –amikor számtalan szokatlan fertőző ágens leselkedik gyanútlan áldozatára a természetes vizekben.


A hallójárat-gyulladásnak számos oka lehet:
·        genetikai okok miatti szűk hallójárat miatt károsodik a fül öntisztító tevékenysége
·        túl meleg és nedves környezet segíti a korokozók szaporodását
·        erőszakos módszerekkel végzett fül-tisztítás (gyufaszállal, hajcsattal felsértjük a hallójárat érzékeny felületét, ezzel szabad utat biztosítva a kórokozóknak)
·        fertőzések (bakteriális, gombás, vírusos)
·        a hallójárat savas vegy-hatásának megváltozása
A gyulladás tünetei:
·        fájdalom, ami rágáskor fokozódik
·        füldugulás
·        fülfolyás
·        nyomásérzékenység
·        csökkent hallás
A tünetek jelentkezésekor érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. Kezelése: gyulladáscsökkentő fülcseppekkel, antibiotikumokkal, súlyosabb esetben a felgyülemlő váladék eltávolításával, fájdalomcsillapítók adásával lehetséges. Nagyon sokat tehetünk magunkért, ha megpróbáljuk megelőzni a bajt:
·        a hallójáratot tartsuk szárazon, a hallójáratba lehetőleg ne jusson szennyezett víz, szappan vagy sampon – bármi, ami fenntartja a nedvességet
·        ne piszkáljuk a fülünket semmiféle idegen eszközzel – még a fültisztító pálcikák használata sem ajánlott. Bízzuk a természetre: hiszen a fül öntisztító folyamatai megoldják a problémát.
·        ne használjunk füldugót
·        kerüljük a huzatos helyeket
Fülfájás-mentes szép nyarat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése