2014/08/02

HETI HÍRMORZSÁK- 31.hét

HETI HÍRMORZSÁK

70 EZREN A CAMPUS FESZTIVÁLON

Debrecen, 2014. július 27., vasárnap (MTI) - Megdőlt a tavalyi 60 ezres rekord, az idén már 70 ezren buliztak a debreceni Campus Fesztiválon - közölte a fesztivál igazgatója a vasárnapi zárás után az MTI-vel.

    Miklósvölgyi Péter elmondta: teljes mértékben bevált a felújított helyszín, a debreceni Nagyerdei Stadion környéke.
    A fellépők és a fesztiválozók visszajelzései alapján is sikerült egy abszolút 21. századi fesztivált megrendezni - tette hozzá, megjegyezve: miután az időjárás is kedvező volt, a programok pedig nagy érdeklődés mellett zajlottak, megdőlt a tavalyi látogatói csúcs.
    A Campus ezzel tovább erősítette pozícióját a hazai fesztiválpaletta élvonalában, a korszerű és igényes infrastruktúra, a kulturált, páratlan környezet egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország egyik legkomfortosabb fesztiválja legyen - mondta az igazgató.
    A Nagyerdei Stadion rekonstrukciója után megújult környezet várta a látogatókat, a szervezők látványos komfortos körülmények között építették fel a hatalmas fesztiválvárost. Idén több mint 6000 négyzetméternyi fedett helyszín várta a bulizni vágyókat, nyolc kiemelt színpad, számos kisebb programhelyszín és mintegy 400 program volt a négy nap alatt.
    A legnagyobb érdeklődés a 25 éves Tankcsapdát kísérte, de ezreket mozgatott meg a Punnany Massif, a Quimby, Majka, a Vad Fruttik és a svájci sztárfellépő, DJ Antoine is. A zenei színpadok kínálata mellett először épült fel az "Egyetem tér", ahol a Debreceni Egyetem látványos programokkal, kísérletekkel mutatta be az egyetemváros sokszínűségét. Voltak a fesztiválon irodalmi és színházi programok, közönségtalálkozók, pódiumbeszélgetések, felolvasóestek, filmvetítések, és a Dumaszínház humoristái is szép számban megjelentek a Nagyerdőben.
    Vasárnap elkezdődött a takarítás, és a színpadok, sátrak bontása, hogy a Nagyerdei Stadion környezete rövid időn belül eredeti állapotába kerülhessen. A bontási munkálatok várhatóan egy hét múlva érnek véget.

PÉNZVADÁSZAT BERLINBEN

    Berlin, 2014. július 27., vasárnap (MTI) - Berlinbe érkezett az Eldugott készpénz (Hidden Cash) nevű jótékonysági mozgalom: a német főváros egyik parkjában vasárnap több százan kutattak a pénzes borítékok után, amelyeket egy gazdag amerikai rejtett el.

    A kaliforniai ingatlanvállalkozó húsz- és ötveneurós bankjegyeket rejtett el borítékokban a Berlin közepén elterülő 210 hektáros - a budapesti Városligetnél több mint kétszer nagyobb - Tiergarten parkban, és csak annyit árult el, hogy az aranyhalas tó közelében érdemes kutatni.
    A pénzvadászat délelőtt indult, és alig hat óra alatt mind a 24 boríték előkerült. "Köszönöm Berlin, nagy buli volt" - írta az akció végén a Twitteren Jason Buzi, a kincskereső játék kitalálója és finanszírozója.
    A HiddenCash című Twitter-fiókon keresztül kommunikáló amerikai idén tavasszal indította el a társadalmi kísérletnek nevezett mozgalmát, amellyel másokat is adakozásra akar serkenteni. San Francisco és New York után július elejétől Európában igyekszik terjeszteni a jótékonyság szellemiségét a játékkal, amelyet azonban az első tervezett helyszínen, Párizsban nem engedélyeztek, mert a francia törvények tiltják a pénzosztást közterületen.

VÉRADÁS

    Budapest, 2014. július 28., hétfő (MTI) - Több mint ezer helyszínen hívja véradásra a Magyar Vöröskereszt augusztus végéig a véradókat nyári kampánya keretében.

    A betegellátásnak a nyári időszakban is szüksége van a vérre, ezért szervez a Magyar Vöröskereszt hétfőtől augusztus 31-ig között országszerte több mint ezer helyszínen, többek között a nagyobb fesztiválokon, rendezvényeken és a vízpartok közelében is véradásokat - olvasható a szervezet közleményében.
    A lakóhelyhez, munkahelyhez, nyaralóhelyhez legközelebbi helyszínek és időpontok awww.veradas.hu és az Önkéntes véradás Facebook-oldalon tekinthetők meg.
    A véradáshoz TAJ-kártya, személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges, előtte bőséges folyadékfogyasztás és étkezés javasolt.

 MEGÚJULÓ TANKÖNYVEK

Debrecen, 2014. július 29., kedd (MTI) - Az ütemezés szerint halad a megújuló tankönyvek nyomdai előállítása, a kiszállítás pedig időben megkezdődik az iskolákhoz - közölte a közoktatásért felelős államtitkár kedden Debrecenben.

    Czunyiné Bertalan Judit az Alföldi Nyomda Zrt.-ben tett üzembejárás utáni sajtótájékoztatón elmondta, a nyomdából kikerülő tankönyvek órákon belül eljutnak a Könyvtárellátó (Kello) raktáraiba, a tankönyvek terjesztése pedig az előre tervezett határidőben megkezdődhet.
    A tartalmi, módszertani és technológiai szempontból is újnak számító tankönyveket 4,6 milliárd forintból, európai uniós támogatás segítségével fejlesztették ki, és először a szeptemberben induló tanévben kerülnek az iskolákba. Az államtitkár hozzátette, a kerettantervekhez igazodva, felmenő rendszerben 50 tankönyv (62 kötet) jelenik meg, ezekből 1501 iskola 862 ezer példányt rendelt meg, a kipróbálási fázisra pedig 126 iskola és 966 pedagógus jelentkezett.
    A tankönyvek írásában nagy tapasztalatú szakemberek, egyetemi és főiskolai tanárok és gyakorló pedagógusok vettek részt. Az új taneszközök az általános iskolák 1., 2., 5., 6., valamint a középiskolák 9. és 10. évfolyamai számára készültek. A tankönyveket augusztus 31-éig kell eljuttatni az iskolákba - mondta Czunyiné Bertalan Judit.
    A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron, kötetenként nagyjából 350-400 forintért teszik elérhetővé. Ezért az összegért - a korábbi sokszereplős tankönyvpiaccal ellentétben - egy, a szülők számára megfizethető, minőségben és tartalmilag tekintve tartós, "az árnál jóval többet tudó" tankönyvet kapnak meg - fogalmazott Czunyiné Bertalan Judit.
    Hozzátette, ezzel a tankönyvsorozattal már 1,5 milliárd forint megtakarítást ért el a tankönyvellátás, amiből egymilliárd forint az államnál jelentkezik, félmilliárd pedig a családok pénztárcájában marad.
    A köznevelési rendszer átalakításának egyik fontos eleme az volt, hogy a Magyarország bármelyik részén születendő gyermek - egységes tartalmi szempontok szerint, minőségi tankönyvek és jó köznevelési rendszer révén - lehetőséget kapjon a tudásával érvényesülni - fogalmazott államtitkár.
    A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a megújuló tankönyvek minőségi változást hoznak a magyar köznevelés rendszerébe.
    Ezek a tankönyvek jó minőségben, tartós technológiával készülnek, "jól bírják a gyűrődést", és a család több tagját, generációját is kiszolgálhatják - mondta. Amellett, hogy a könyveket pontosan szállítják ki, megtakarítást hoznak a családoknak és az államnak, jobbak és korszerűbbek, mint a korábban használtak - tette hozzá.
    Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója azt mondta, hogy a megújuló taneszközök mindegyike megállná a helyét a többi, piacon lévő tankönyvvel szemben. Ez azzal magyarázható, hogy egyrészt számos kiváló szerzőt és szerkesztőt kértek fel, másrészt számos korábbi tapasztalatot sikerült felhasználni - közölte.
    Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere a tájékoztatón kitért arra, külön öröm, hogy a megújuló tankönyvek nyomtatásában az ország legrégebbi nyomdavállalata, az Alföldi Nyomda Zrt. is részt vesz. A gyerekek esélyegyenlőségét az új típusú tankönyvellátás és a megújuló tankönyvek jobban szolgálják - tette hozzá.
    György Géza, a társaság vezérigazgatója közölte: az Alföldi Nyomda az elmúlt nyolc-tíz hétben több mint négymillió darab, száz kamionnyi mennyiségű tankönyvet állított elő. Ennek a negyedét az OFI által megrendelt megújuló tankönyvek gyártása tette ki - fűzte hozzá a vezérigazgató.
    Az üzembejáráson Czunyiné Bertalan Judit, Rétvári Bence és Kósa Lajos jelenlétében gördültek le a gyártószalagról a megújuló tankönyvek utolsó példányai.

ÓRIÁSHULLÁMOK A JEGES-TENGEREN

 Washington, 2014. július 30., szerda (MTI) - A sarki jég egyre nagyobb mértékű olvadása egyre nagyobb nyílt vizeket eredményez az Északi-sark térségében, minél nagyobbak ezek a nyílt vízű területek, annál nagyobbakká válnak a hullámok - állapították meg a Washingtoni Egyetem kutatói, akik háznagyságú hullámokat észleltek a Jeges-tenger hullámzásának mérésekor 2012-ben.

    A szakemberek a Beaufort-tenger közepén, mintegy 560 kilométerre Alaszka északi partjaitól végeztek méréseket 2012 augusztusa és októbere között, amikor a térség a nyári jégolvadás miatt jégmentes. Szenzorukat 50 méterre a víz felszín alatt helyezték el. 2012 szeptember közepén öt méter magas hullámokat mértek egy viharban - derült ki a Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban most közzétett tanulmányukban.
    A kutatók a hullámok forrásaiként az Északi-sarkon mindig süvöltő heves szeleket és a nyáron egyre nagyobb kiterjedésűvé váló nyílt tengert jelölték meg.
    Az északi-sarki jég korábban mintegy 160 kilométernyire húzódott vissza a partoktól nyári olvadáskor, 2012-ban azonban több mint 1600 kilométeres zsugorodást mértek a szakemberek. Minél nagyobbak a nyílt vizű felületek, annál nagyobb hullámok keletkeznek, a nagyobb hullámok több szelet fognak, felgyorsítják a szél sebességét, több energiát generálva.
    Az óriáshullámok megjelenése az Északi-sark térségében rossz hír a hajózási és az olajtársaságok számára, amelyek sok hasznot remélnek a jégmentes szezontól. "A tengeren történő szinte valamennyi baleset, veszteség a viharos viszonyok miatt történik és a fő bűnösök a mindent romboló hullámok" - idézte Jim Thomsont, a tanulmány vezető szerzőjét a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
    "A jégolvadásnak évtizedek óta tanúi vagyunk. A hullámokat illetően egy potenciálisan új folyamatról, egy mechanikus folyamatról beszélünk, amikor a hullámok húzzák és nyomják és széttörik a jeget" - tette hozzá.
    A partokra kicsapó hullámok a partvidékre is hatással vannak, amely a jég olvadása miatt egyre sebezhetővé válik.
    Ezen a nyáron a Washingtoni Egyetem nemzetközi kutatócsoportja tucatnyi szenzort helyezett ki a Jeges-tenger térségbe július végétől augusztus közepéig a hullámok követésére, hogy jobban megértsék a jégvisszahúzódás fizikáját és a hullámok szerepét.
www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140729152917

AGRÁRGAZDASÁGOK TÁMOGATÁSA

Budapest, 2014. július 31., csütörtök (MTI) - Megjelent az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás felső szintjének megállapításáról és a mezőgazdasági munkahelyteremtés elősegítéséről szóló határozat csütörtökön a Magyar Közlönyben.


    A határozat szerint a kormány úgy döntött, hogy olyan mezőgazdasági rendszert kell kialakítani, amely a jövőben több embernek biztosít megélhetést. Ezért kiemelten kívánják támogatni az állattenyésztést, a zöldség- és gyümölcstermesztést, valamint a vetőmag-előállítást. A kormány rögzítette, hogy ezt a célkitűzést figyelembe véve kell felhasználni az európai uniós és a hazai mezőgazdasági támogatásokat, továbbá az agráriumból forráskivonásra nem kerülhet sor.
    A megvalósítás érdekében a kormány felhívja a földművelésügyi minisztert, hogy az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás kifizetését 2015-2020 között úgy hajtsa végre és jelentse be az Európai Bizottságnak, hogy 150 000 euró éves egységes területalapú támogatás felett 5 százalék, 1200 hektárnak megfelelő összeg felett 100 százalék támogatáscsökkentést kell alkalmazni az érintett mezőgazdasági termelőknél.
    A nemzetgazdasági miniszternek az állattenyésztés és más munkaigényes ágazatok támogatására a költségvetési tervezés során a Földművelésügyi Minisztérium "Folyó kiadások és jövedelemtámogatások" fejezeti kezelésű előirányzatába 2015-ben 82,579 milliárd, 2016-ban legalább 81,238 milliárd, 2017-ben legalább 79,9 milliárd, 2018-ban legalább 78,56 milliárd, 2019-ben legalább 77,22 milliárd, és 2020-ban legalább 75,908 milliárd forintot kell beterveznie úgy, hogy a forrásokat év közben zárolni nem lehet.
    A miniszter emellett feladatul kapta, hogy dolgozza ki a mezőgazdasági termelők részvételének feltételeit a munkavédelmi akciótervben.
    A Miniszterelnökséget vezető miniszternek a 2014-2020 évi Vidékfejlesztési Program elkészítése és az intézkedések meghirdetése során gondoskodnia kell arról, hogy az egységes területalapú támogatási keretből évente megvalósuló támogatás-átcsoportosítás során az állattenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a vetőmag-előállítás kiemelt támogatást kapjon. Emellett a "tejhasznú szarvasmarha állatjóléti intézkedésre" 2017-2020 között legalább évi 8 milliárd forintnak megfelelő forrásnak kell a termelők rendelkezésére állnia.
    Ugyancsak a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára által irányított szervezeti egységek Kecskemétre áthelyezéséről szóló kormányhatározat.
    A Miniszterelnökséget vezető miniszternek és a nemzeti fejlesztési miniszternek meg kell tennie a szükséges intézkedéseket, hogy Kecskeméten 2015. január 1-jétől a munkavégzés feltételei biztosítottak legyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése