2014/04/28

HETI ÍZPRÓBA: SPENÓT


Szeretem a spenótot. Vagyis a parajt – hiszen a kettő ugyanaz. Ez a világszerte ismert savanykás ízű libatopféle számtalan kedvező hatást gyakorol a szervezetünkre – már, ha hajlandóak vagyunk fogyasztani a belőle készült ételeket. Fontos ipari növény, a mélyhűtő- ipar, a konzervipar és a szárítóipar jelentős mennyiséget dolgoz fel belőle. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma (20 kcal/100 gramm), viszont magas a fehérje-tartalma, gazdag vitaminokban (A-, B2-, B6-, C-, K-vitamain tartalma jelentős), és ásványi anyagokban (króm, magnézium, vas, mangán, kalcium, kálium, foszfor), flavonoidokban, karotiniodokban, klorofillban, luteinben.
 Hatása:
  • könnyíti az emésztést
  • támogatja a keringést
  •  javítja a látást
  • tisztítja a bélrendszert
  •  csökkenti a gyulladásokat
  •  megelőzi a csontritkulást
  •  megelőzi a vérszegénységet
  • antioxidáns
  • kedvezően befolyásolja a pajzsmirigy működését

Felhasználhatjuk főzeléknek, salátának, levesekbe, tortákba, pitékbe, felfújtakba, sajt- és tojásételekbe. A zsenge levelek pároláshoz, rizottóhoz, tésztákhoz, nyersen salátákhoz kiváló. Olaszországban tészták színezésére is használják.

Jól fagyasztható zöldség – érdemes télire is „bespájzolni” belőle.

RECEPTEK

SPENÓTLEVES

Hozzávalók: 1 nagyobb zellergumó, 30 dkg spenót, 1 kisebb brokkoli, 3 dl tej só, bors, 3 gerezd fokhagyma
A zellergumót és a brokkolit megfőzzük, majd a leforrázott spenótlevéllel és a zúzott fokhagymával együtt összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, a tejjel felöntjük, és összeforraljuk.

SPENÓTKOSARAK

Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só
A leveles tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A megtisztított spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozzuk. A leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, kis tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhessünk vele kis kosárformákat. Ezekbe a tésztakosárkákban arányosan elosztjuk a tölteléket, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

SPENÓTOS CSIRKEMELL

Hozzávalók: 4 db csirkemell, 50 dkg spenótlevél, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg krémsajt, 1 tejföl, olaj, 5 gerezd fokhagyma, kapor, só, bors.
A megtisztított répát sós vízben puhára főzzük. A csirkemelleket kifilézzük, sózzuk, borsozzuk. A krémsajtot elkeverjük a tejföllel és az apróra vágott kaporral. Olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát és a spenótleveleket, sózzuk, borsozzuk. A csirkemellet szétnyitjuk, és megtöltjük a krémsajtos mártással s a spenótlevelekkel. Tűzálló edényben tesszük, és először lefedve sütjük, majd ha a hús megpuhult pirosra sütjük.  A répát egy tányér közepére halmozzuk, és köré rakjuk a spenóttal töltött csirkemellet.

RAKOTT TÉSZTA SPENÓTTAL

Hozzávalók: 50 dkg spenót, 1 főzőtejszín, 30 dkg reszelt sajt, 1 csomag fodros kocka, 4 tojás, 10 dkg liszt, egy csipet őrölt szerecsendió, 10 gerezd fokhagyma, só, bors.
A megtisztított spenóthoz hozzáadjuk a fokhagymát, sót és borsot, a tejszínt, és felforraljuk. Közben a tésztát enyhés sós vízben kifőzzük. A spenótos masszához hozzáadjuk a szerecsendiót, majd belekeverjük a lisztet, és a felvert tojásokat. Egy tepsi aljára egy réteg reszelt sajtot, majd egy réteg tésztát rakunk, s meglocsoljuk egy réteg spenóttal. Ezt addig ismételjük, amíg minden el nem fogy – végül a tetejét sajttal szórjuk le. Előmelegített sütőben 25–30 percig sütjük.

SPENÓTOS KÖRET

Hozzávalók: 50 dkg spenót, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg liszt, 15 dkg búzadara, 4 tojás, 4 dl tej, pici vaj, só, olaj
A spenótot felszeleteljük, és az olajon a sóval fedő alatt puhára pároljuk. Közben a tojásokat összedolgozzuk a darával, a liszttel, felöntjük a tejjel, majd elkeverjük a spenóttal. A masszát a kivajazott tepsire terítjük, és forró sütőben, kb. 15 percig sütjük. Köretként szolgáljuk fel.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése