2014/11/27

EGÉSZSÉGPÉNTEK: TÉLI TÁPLÁLKOZÁSI TIPPEK


TÉLI TÁJ


Itt van. Megérkezett. Tél van. Hideg, köd, didergés. Minden erről szól: a Híradóban szinte élvezettel ecsetelik hol- mikor-mennyi hó esett. Ugrásra készen várják, mikor számolhatnak be hótorlaszokról, halálra fagyott emberekről, óriási –tragikus –borzalmas balesetekről. Na és arról, hogy hányan lettek szörnyen influenzásak az utóbbi héten (mindig hozzátéve: még most sem késő beadatni a védőoltást). Na de kérem! Miért törvényszerű az, hogy megbetegszünk?  Erős immunrendszerrel kisebb rá az esély. Ezért pedig sokat tehetünk – most a táplálkozás immunerősítő szerepéről lesz szó, azaz
Hogyan táplálkozzunk télen?

  • Ne terheljük le az emésztőrendszerünket. Igaz a hidegebb napokon mindannyian a zsírosabb, nehezebb - „fűtő” hatású ételeket kívánjuk – alaposan megnehezítve emésztő-traktusunk működését. Emiatt fáradtabbá, levertebbé válhatunk – és szervezetünk ellenálló képessége is csökken.

  • Télen kevesebb zöldség és gyümölcs közül válogathatunk (holott köztudottan ezek a legjobb vitamin-, és ásványi-anyag források), de mégis próbáljunk minél többfélét beiktatni az étrendünkbe
  • A megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék bevitelére is szükségünk van. Válasszunk minél zsírszegényebb húsokat: csirke, pulyka, hal – számtalan formában elkészíthető ízletes étel alapanyagai.


  • A rostfogyasztás fontosságával mindenki tisztában van. Nagyon jó rost-források: cékla, sárgarépa, fekete retek, fehér és vörös fejes káposzta, alma, citrusfélék. Érdemes ezeket lehetőleg napi rendszerességgel nyersen, salátaként fogyasztani,– így a főzéssel nem veszítünk értékes vitaminokat.

  • Ha egy mód van rá a hazai termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket preferáljuk – hiszen ezeket forgalmazás előtt komolyabban ellenőrzik a szakhatóságok.
  • Nagyon jó szolgálatot tehetnek az olajos magvak. Igaz magas a kalóriatartalmuk, de a bennük fellelhető telítetlen zsírsavak, rostok, vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára.

  • Naponta együnk probiotikus tejtermékeket – elősegítik a bélflóra egyensúlyának fennmaradását – ezzel javítva az immunrendszer működését (jó tudni: immunrendszerünk nagy része a belekben található)
  • Próbáljunk ki kevésbé ismert alapanyagokat is: a hajdina, a köles, és a zab sokféle változatban elkészíthető – egészséges, és nem terheli meg az emésztőrendszerünket.
  • Nassolni jó. Nassolni mindenki szeret. Csak nem mindegy, hogy mit és mennyit. Édességet, chipset semmiképp ne együnk, helyettük rágcsáljunk sült gesztenyét, olajos magvakat, mogyorót, pisztáciát, diót, vagy aszalt gyümölcsöket.
  • Télen sem szabad megfeledkezni a folyadék-fogyasztásról. Bátran facsarjunk friss gyümölcsleveket, vagy igyunk gyógyteákat (borsmenta, citromfű, kamilla, vagy rooibos tea).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése