2015/02/09

HETI ÍZPRÓBA: NE CSAK VALENTIN NAPON!


Piros szívecskék, plüss cukiságok, rózsaszín ködfátyol, csábító fehérnemű, rózsa-tenger wellness kényeztető ajánlatok mindenhol. A kereskedelem és a vendéglátás „csőre töltötte” önmagát, hogy a Valentin- napot – a szerelem hivatalos napját kellő körülmények között ünnepelhesse mindenki. Mivel óriási a kényszer ilyenkor aztán az érintett szerelmesek is megpróbálnak kitenni magukért: mivel is lepjék meg választottjukat. Ha túl drága – az a baj, ha túl olcsó az is probléma, ha átlagos, és nem személyre szóló – felér egy sértéssel, ha elfelejtik – nos, arról jobb nem is beszélni. Mindenkinek meg kell tudnia, találni a legmegfelelőbb meglepetést – és ami fontos: NEM CSAK VALENTIN NAPON.

SZERELMES IDÉZETEK


Melletted akarok felébredni reggelente, esténként téged akarlak látni a vacsoraasztal másik oldalán. Veled akarom megosztani a napjaim minden apró részletét, és hallani akarom a te napjaid részleteit is. Veled akarok nevetni, azt akarom, hogy amikor elalszom, te legyél a karomban. Mert te nem csak az egyik múltbéli szerelmem vagy. Te voltál a legjobb barátom, a jobbik felem, és nem tudom elképzelni, hogy ezt újra feladjam.
Nicholas Sparks
·         
Az igaz szerelem, amely mélyen az ember lelkében gyökerezett, valószínűleg nem múlhat el. Ellene lehet a világ. Elválaszthatja a szerelmeseket a távolság. Így a táplálék nélkül szűkölködő szerelem olyanná lesz az érzelmek között, amilyen a lassú szivárgás vagy a búvópatak a vizek között. Elfogyni azonban nem fog. Az érzelem lényege szerint csorbítatlan marad... Nincs egyéb jel, melyről inkább megismerni az igaz szerelmet, mint az, hogy a szerető a szeretett lénynél van, oly tapintható közelségben, mely szorosabb a térbelinél, együttlét ez életre és halálra.
José Ortega y Gasset
·         
Amíg látom, hogy látsz, s látod, hogy látlak, amíg egymást nézzük, nincs még világvége. Ha csak az egyikünk behunyja a szemét, mindketten elveszünk.
Müller Péter
·         
Nem tudom, hogy mi vár még ránk az életben, de az biztos, hogy ha ezer évig élünk is, az én utolsó tiszta gondolatom te leszel, a tiéd pedig én! (...) Mert mi összetartozunk, bármi történt is.
Kaposi Krisztina
·      
   
Kétfajta szerelem létezik. Az egyik akaratunkon kívül kerít a hatalmába, a másikat pedig mi magunk hívjuk életre. Az, amelyik kéretlenül toppan be, testi tünet, mint valami betegség. És ahogy a betegség is, legyengíti az embert. Olyan szerelem az, amely meggyötör, mert arra a kényszerre alapul, hogy a másikat birtokba vegyük, nem pedig arra, hogy szeressük és tiszteljük. De az a szerelem, amelyet mi magunk keltünk életre - amely két ember közös döntéséből születik -, az napról napra nő, és egyre erősebb lesz. Olyan, mint a tűzhely lángja, amelyet életben kell tartani, hogy főzzünk rajta, meg hogy melegen tartsa a házat, de nem engedhetjük addig tombolni, míg porrá nem égeti az egész várost, ahogy azt a nagy londoni tűz tette. De az ilyen szerelemhez két ember kell. Egyedül nem megy.
Anthony Capella
·         
Olyan virág a szerelem,
Letépni nem tudod,
Szakadék szélén terem.
Most már elmondhatod, hogy
Olyan virág a szerelem,
Ami egy illatot
Mindig itt felejt,
Akkor is, ha örökre elhagyott.
Magna Cum Laude
·         
Azt akarom, hogy úgy nézzen rám, hogy igen, ő hozzám tartozik, de tudja azt, hogy mennyire törékeny minden, ami mögöttem lapul. Tudjon róla, tudjon mindenről, és pont ezért ragyogjon a szeme. Éreztesse, hogy több vagyok, mint aminek érzem magam. Jóval több, mert így fog arra ösztönözni, hogy igenis, menni kell előre. Egy ilyet nem tudnak szétszakítani, senkinek sincs hatalma felette. Nincs az a valaki, aki bele tudna rondítani, hiszen áthatolhatatlan millió szál szövi össze az életeteket, itt bizony nincs helye féltékenységnek. Kötődésnél nincs taktika, csak őszinteség.
Oravecz Nóra
·         

Igenis kell valaki, aki atom biztosan áll mögötted, és nem fél elkapni, ha épp esni készülnél. Aki nem kérdőjelezi meg a lépéseidet, még akkor sem, ha tudja, valami iszonyat nagy baromságot csinálsz. Bízik benned, és hisz abban, hogy még ebből is a legjobbat hozod ki. Ha meg a szakadék felé tartasz, egy laza mozdulattal visszaránt a karjai közé, megkímélve attól a fájdalomtól, amit ha egyedül lennél, biztosan megszenvedtél volna...
Oravecz Nóra
·         

Találj valakit, aki mellett nincs játszma vagy színészkedés, aki elfogad úgy, ahogy vagy, mégis változásra bír. Azzal, hogy ismer, hogy minden álcád mögé belát, és lazán rávilágít az igazságra, amit vagy felfogsz, vagy nem.
Oravecz Nóra
·         
Tóth Árpád
Esti sugárkoszorú
Előttünk már hamvassá vált az út,
És árnyak teste zuhant át a parkon,
De még finom, halk sugárkoszorút
Font hajad sötét lombjába az alkony:
Halvány, szelíd és komoly ragyogást,
Mely már alig volt fények földi mása,
S félig illattá s csenddé szűrte át
A dolgok esti lélekvándorlása.

Illattá s csenddé. Titkok illata
Fénylett hajadban s béke égi csendje,
És jó volt élni, mint ahogy soha,
S a fényt szemem beitta a szívembe:
Nem tudtam többé, hogy te vagy-e te,
Vagy áldott csipkebokor drága tested,
Melyben egy isten szállt a földre le,
S lombjából felém az ő lelke reszket?

Igézve álltam, soká, csöndesen,
És percek mentek, ezredévek jöttek -
Egyszerre csak megfogtad a kezem,
S alélt pilláim lassan felvetődtek,
És éreztem: szívembe visszatér
És zuhogó, mély zenével ered meg,
Mint zsibbadt erek útjain a vér,
A földi érzés: mennyire szeretlek


SZERELMES ÉTELEK

EPRES DESSZERT

Hozzávalók: 25dkg mascarpone sajt,3 pohár natúr joghurt, 10 dkg tehéntúró, 1 evőkanál tojáslikőr, 1 rúd vanília, 20 csepp folyékony édesítőszer, 1 dl tej, 25 dkg eper, 8 szelet ropogós kétszersült. A tetejére kakaópor, citromfű.

A mascarponét, a joghurtot, az áttört túrót és a tojáslikőrt alaposan elkeverjük a vaníliarúd kikapart belsejével Az epret megtisztítjuk, négybe vágjuk. A kétszersültet meglocsoljuk a tejjel. Szétosztjuk rajta a felszelt eper felét, rákenjük a mascarpone krémet, majd újabb kétszersült-rétegre megismételjük ugyanezt. Hűtőbe tesszük - tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük eperrel, citromhéjjal, meghinthetjük kakaóporral.

SAJTOS- CSOKOLÁDÉS EPERKRÉM

Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, tábla tej- és ½ tábla étcsokoládé , kevés porcukor vagy édesítőszer, 20 dkg eper

A csokoládékat gőz fölött felolvasztjuk, a krémsajttal alaposan elkeverjük, ha kell még édesítjük. Egy pohárba rétegezzük a krémet a felszeletelt eperrel felváltva. Tejszínhabbal díszíthetjük.

MAZSOLAFELFÚJT

Hozzávalók: 15 dkg mazsola,7 dl tej, 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor,25 dkg gríz, 6 tojás, 3 evőkanál vaj, porcukor  

A mazsolát beáztatjuk. A tejet 4 kanál cukorral, a vaníliás cukorral és egy késhegynyi sóval felforraljuk. Folyamatos keverés mellett lassanként hozzáadjuk a grízt, majd kis lángon továbbfőzzük, és a végén hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét szétválasztjuk a sárgájától, majd a sárgáját a grízhez tesszük. A fehérjéből és a megmaradt cukorból kemény habot verünk, és a grízhez tesszük. A mazsolát a keverékhez adjuk.

GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók: 2 db kockára vágott körte, 40 dkg kimagozott szőlőszem, 30 dkg eper felszelve, 3 narancs szeletelve, 1 dl konyak (vagy aki nem szereti, az alkoholt az rumaromával helyettesítheti), 1 evőkanál citromlé, édesítőszer
 Elkészítjük az öntetet, ráöntjük a gyümölcsökre. Jól lehűtve tálaljuk.

KIVIS TÚRÓHAB

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 4 tojássárgája, 3 evőkanál méz, 5 kivi, 4 dl tejszín, 3 teáskanál zselatinport. Az öntethez: 5 db kivi, 3 evőkanál méz, 3 dl fehérbor.
A túrót áttörjük, a tojássárgáját mézzel habosra keverjük. A kivit kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a mézes tojásságához, majd belekeverjük a túrót is. 0,5 dl tejszínben felforraljuk a zselatint. A többi tejszínt kemény habbá verjük, s ezzel lazítjuk a túrós masszát. Hozzáadjuk a langyosra hűlt, felfőzött zselatint, majd egy tálba simítjuk, és jól behűtjük. Elkészítjük az öntetet. A kivit a mézzel és a fehérborral jól összeturmixoljuk, majd átszűrjük. Tálaláskor a túróhabot forró vízbe mártott evőkanállal tányérra szaggatjuk, és leöntjük a kivi-öntettel.

SZERELMES DALOK






MINDENKINEK BOLDOG-BOLDOG VALENTIN NAPOT





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése