2015/02/07

HETI HÍRMORZSÁK 6.hét

HETI HÍRMORZSÁK

Hosszú telet jósoltak a medvék a budapesti állatkertben
Budapest, 2015. február 2., hétfő (MTI) - Hosszú telet jósoltak az állatkerti barnamedvék a hétfő délelőtti medveárnyék-észlelésen a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

    
Az intézményben hétfőn tartották a hagyományos eseményt, amelyen több száz óvodás és kisiskolás volt kíváncsi Vali és Defoe, a két szíriai barnamedve jóslatára. Az állatok délelőtt jöttek ki a Nagyszikla belsejében lévő barlangból a kifutóra, így a napsütésben azonnal meglátták az árnyékukat. Ez a népi időjóslás hagyományai szerint azt jelenti, hogy hosszan elhúzódó tél várható - közölte az intézmény.A medvék árnyékával kapcsolatos hagyomány abból az időből ered, amikor még nem voltak meteorológiai előrejelzések. Ha egy hosszabb időszak időjárására voltak kíváncsiak, egy-egy jeles nap időjárásából indultak ki. A decemberi Luca napjától például 12 napon át figyelték az időjárást, mert úgy tartották, hogy ez alapján meg lehet mondani a következő év hónapjaira jellemző időjárást is. Medárd napjának csapadékossága alapján pedig a nyár esős vagy aszályos voltát próbálták megjósolni. A február 2-ához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődő időjárási tapasztalatokat a néphagyomány összekapcsolta azzal a megfigyeléssel, hogy a télen kevéssé aktív barnamedvék nyomaival február elejétől ismét viszonylag gyakran lehetett találkozni. Ezért tartja úgy a népi időjóslás, hogy február 2-án a barlangjából előmerészkedő medve árnyékát kell figyelni.  A budapesti állatkertben minden évben megszervezik a medveárnyék-észlelést, így arra vonatkozóan is van statisztika, hogy az előrejelzésnek ez a módja mennyire megbízható. Tavaly például sikeresen jósoltak a medvék, de a 2013-as évről ez nem mondható el: a medvéknek akkor nem volt árnyékuk, azaz rövid télnek kellett volna lennie, a valóságban viszont még március közepén is jelentős mennyiségű hó hullott. Az árnyékészlelés is része volt a szombat óta tartó és hétfőn zárult Mackófesztiválnak. Ezt a rendezvényt hetedik alkalommal tartotta meg az állatkert sok látnivalóval és programmal. A három nap során azok a 14 éven aluli gyermekek, akik brummogva érkeztek a főbejárathoz, díjmentesen látogathatták meg a kertet, így a három nap alatt több mint háromezer gyermek vett részt ingyen az állatkert programjain.

Zombor: Visszamenőlegesen utalják a többletforrást a háziorvosoknak

Budapest, 2015. február 2., hétfő (MTI) - Február 2-től, azaz hétfőtől utalja az alapellátásban dolgozóknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt a többlettámogatást, amely praxisonként 130 ezer forintot jelent havonta - mondta az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn Budapesten.

    Zombor Gábor sajtótájékoztatón közölte, a most utalt összeg tartalmazza a januári finanszírozási többletet is a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak, akik mMárciustól már havonta kapják az emelt összegű támogatást.Az államtitkár emlékeztetett, a plusz forrás összesen 10 milliárd forint, amelyet az ez évi költségvetés tartalmaz.
    Zombor Gábor beszélt arról is, hogy a háziorvosok támogatása tovább folytatódik, jövőre hasonló nagyságrendben kapnak majd pénzt az alapellátásban dolgozók, amely összeget a háziorvosok mellett tevékenykedő szakdolgozók bérezésére fordíthatják majd.A kormány célja, hogy mind szakmailag, mind anyagilag vonzó hivatássá váljon a háziorvoslás - emelte ki.Az államtitkár beszélt a készülő alapellátási törvényről, szavai szerint az előkészítés fázisában a korábbiaknál jóval szélesebb szakmai egyeztetések zajlanak. Mint mondta, minden kritikát, javaslatot, kérést meg fognak hallgatni azért, hogy európai szinten is megfelelő szakmaiságot és jövedelmezőséget tudjanak biztosítani.A mostani plusz finanszírozásban 6369 praxis érintett. Zombor Gábor megjegyezte, 2010 óta 35 százalékkal emelkedett a háziorvosok finanszírozása.Zombor Gábor elmondta azt is, hogy a kormány elfogadta a 2014-2020-ra szóló egészségügyi stratégiát, amelynek fő célkitűzése, hogy a magyarországi halálozási mutatók tíz százalékkal csökkenjenek. Kérdésre válaszolva az államtitkár beszélt arról is, hogy a szóban forgó emelés csak a területi ellátási kötelezettséggel, azaz körzettel rendelkező háziorvosoknak jár. Hozzátette: az új alapellátási törvényben ki fognak téri a körzettel nem rendelkező háziorvosokra is.
    A fővárosi kórházátalakításra vonatkozó kérdés kapcsán Zombor Gábor azt mondta, jelenleg is zajlanak az egyeztetések a kórházigazgatókkal. Várják javaslataikat, de döntés még nincs az kérdésben. "Az elbocsátásokról szóló hírek jelenleg nem képezik a kormány álláspontját" - tette hozzá Zombor Gábor.
    Mint mondta, a cél, hogy az első negyedév végén a jelenlegi kórházi adósságállomány konszolidációja megtörténjen, és a jövőben olyan gazdálkodást folytassanak az intézmények, amely során az adósság nem termelődik újra.

Orvosi tévedés miatt idegen asszony gyermekét szülte meg egy lengyel anya

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
    Varsó, 2015. február 3., kedd (MTI) – Tévedésből nem az anya, hanem egy idegen nő petesejtjét használták mesterséges megtermékenyítés során az észak-lengyelországi Szczecin orvosi egyetemének nőgyógyászati klinikáján, az egészségügyi miniszter eljárást kezdeményezett az ügyben.

A keddi lengyel sajtó tág teret szentelt az esetnek, különös tekintettel arra, hogy a méhen kívüli megtermékenyítésből született, most féléves gyermekről a DNS-vizsgálat során kiderült, hogy fogyatékos.Bartosz Arlukowicz egészségügyi miniszter rendkívüli sajtóértekezletet tartott kedden az ügyben. Elmondta, hogy a szczecini nőgyógyászati klinikát kivonják a méhen kívüli megtermékenyítést támogató állami programból, és pénzbírságot szabnak ki rá. Emellett a miniszter eljárást kezdeményezett a feltételezett orvosi hiba miatt.Arlukowicz az esettel kapcsolatban rámutatott a mesterséges megtermékenyítést szabályozó törvény szükségességére. Elmondta, hogy a lengyel kormány még ezen a héten megvitatja a készülő jogszabályt. A méhen kívüli (in vitro) megtermékenyítést szabályozó törvény egyelőre nem része a lengyel jogrendszernek. Az Európai Bizottság az emberi szövetek és sejtek minőségéről és biztonságáról szóló irányelv be nem tartása miatt be is perelte Lengyelországot az EU bíróságánál. Az uniós irányelv lengyelországi alkalmazását éppen a mesterséges megtermékenyítésről folyó vita késlelteti. Mindenekelőtt a fő ellenzéki erő, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság, de a jobbközép liberális, kormányzó Polgári Platform egyes hívő katolikus képviselői is kifogásolják ezt az eljárást, amely szerintük sérti az emberi méltóságot, az élethez való jogot. A megtermékenyített petesejtek egy részét ugyanis nem "használják fel", mintegy "kiselejtezik". A törvényjavaslat többek között szabályozná a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó, már működő klinikák tevékenységét, megkönnyítené állami finaszírozásukat, 8-ra korlátozná a méhen kívüli megtermékenyítés során életre hívott magzatok számát, és az eljárást a nem házasságban élő párok számára is elérhetővé tenné. A törvényi szabályozás hiányosságai ellenére Lengyelországban a mesterséges megtermékenyítést 2013 óta az állam finanszírozza. Hozzávetőleg 17 millió eurós támogatással tavaly októberig 10 és fél ezer asszony részesült ilyen kezelésben, melynek eredményeképpen 677 gyermek született.

Jogsértő étrendkiegészítő reklámok miatt bírságolt a GVH

Budapest, 2015. február 3., kedd (MTI) - Több étrendkiegészítő termék jogsértő reklámja miatt bírságolta meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Schwabe Hungary Kft.-t, valamint a Schwabe Central and Eastern Europe GmbH & CO KG-t - közölte a versenyhivatal kedden az MTI-vel.

A GVH megállapította, hogy a Schwabe Hungary Kft. (Schwabe Hungary) jogsértően reklámozta az egyes Pearls étrend-kiegészítő termékeket a hirdetésekben megjelenő egészségre vonatkozó állításokkal. A jogsértésért a GVH a Schwabe Hungary-t 315 ezer forint, a Schwabe Central and Eastern Europe GmbH & CO KG-t (Schwabe CEE) pedig 4 millió 530 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.A versenyhivatal szerint a Schwabe Hungary 2012. december 14. és 2014. január 31. között tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott és jogsértően reklámozott, mert a Pearls Winter+, a PearlsIC, a Pearls YB és az acidophilus Pearls étrend-kiegészítő termékekkel összefüggésben olyan egészségre vonatkozó állításokat tett, amelyek nem feleltek meg az ágazati szabályokban meghatározott reklámozási rendelkezéseknek.A GVH döntésében megállapította, hogy az egyes reklámok azt az üzenetet közvetítették, hogy a Pearls termékek révén minden élethelyzetben megőrizhető a belső egyensúly, az egészség, a termékekben található jótékony hatású baktériumok pedig segítik az élettani folyamatokat, és erősítik a kórokozókkal szembeni védelmet, valamint fenntartható a bélrendszer mikrobiotikus egyensúlya, amelynek zavara akár székletürítési panaszokhoz, intim tünetekhez és fertőzésekre való fogékonysághoz is vezethet. A versenyhivatal nem fogadta el a vállalkozások által becsatolt, a reklámokban megjelenő, a termékek egészségre gyakorolt hatását alátámasztó bizonyítékokat függetlenül attól, hogy azok alátámasztják-e a vizsgált kereskedelmi kommunikációban közzétett állításokat, mivel az érintett termékek hatóanyagait a cégek nem engedélyeztették az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatallal. Közleményében a GVH felhívja a figyelmet arra, hogy étrend-kiegészítő termékek, így probiotikus készítmények reklámozásakor a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl az élelmiszerek reklámozására vonatkozó ágazati jogszabályokat is, így egészségre vonatkozó hatásról szóló állítás csak szűk keretek között, a szigorú európai normáknak megfelelően fogalmazható meg, igazolva az ágazati szabályoknak való megfelelést.

Az antibiotikum-rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot Európában

Budapest, 2015. február 3., kedd (MTI) - Az indokolatlan, helytelen és túlzott antibiotikum-használat miatt megjelenő baktériumok jelentik az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot a világon és azon belül Európában is - derült ki három európai egészségügyi szervezet közös tanulmányából.
    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ (ECDC), az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya a többi között megállapítja, hogy az antibiotikumok felhasználásában az egyes európai országok között jelentős különbségek vannak. A statisztikai adatok szerint az emberi célú gyógyításban Magyarországon az európai átlagnál kevesebb mennyiségű antibiotikumot használnak fel.Az Európai Bizottság kérésére készült elemzés öt különböző európai adatszolgáltatási hálózat eredményeit foglalja egybe. Az úgynevezett monitorozási hálózatokban az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Norvégia és Svájc vesz rész. Az ellenálló baktériumok elleni küzdelem egyik kulcsa, hogy a szakemberek és a döntéshozók minél pontosabb képet kapjanak az antibiotikumok felhasználásáról.A tanulmányban azt írták, az emberek többsége természetesnek veszi, hogy az antibiotikumok bármikor rendelkezésre állnak, amikor csak szükség van azokra, azonban minden egyes, helytelenül felhasznált antibiotikum-adaggal erősebb lesz az a néhány baktérium, amelyik már ellenállóvá vált az adott szerrel szemben. Megállapították, hogy az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és így Magyarországon is az antibiotikum-rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot.
 Az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítására az Európai Bizottság 2011-ben akciótervet fogadott el. A most közzétett, több tudományterületet felölelő kutatás ehhez is hasznos információkkal szolgál. Az adatok alapján - a tervek szerint - új módszertant dolgoznak ki a probléma kezelésére, továbbá meghatározzák azokat a legfontosabb tennivalókat, amelyeknek a humán- és az állatgyógyászatban is elsőbbséget kell élvezniük. Így biztosítható, hogy a jövőben is rendelkezésre álljanak olyan hatásos antibiotikumok, amelyet segíthetnek legyőzni a különböző baktériumok okozta fertőzéseket - olvasható a közleményben.

Magyarország mintegy 15 millió euró uniós támogatást kaphat az idén a fiatalok foglalkoztatására

Budapest, 2015. február 4., szerda (MTI) - Az Európai Bizottság  azt javasolja, hogy uniós szinten egymilliárd eurót fordítsanak az idén a fiatalok foglalkoztatásának fellendítésére, ebből az összegből Magyarország megközelítően 15 millió eurót kaphat.
   
 A bizottság magyarországi képviselete az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében kifejtette: az uniós testület azt ajánlja, hogy idén egymilliárd eurót biztosítsanak erre a célra az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésből. Az összeg akár a harmincszorosát is elérheti a tagállamok által az ifjúsági foglalkoztatás növelésére felhasználható előfinanszírozási összegnek, így akár 650 ezer fiatalt segíthetnek a gyorsabb munkához jutáshoz - áll a közleményben. Felidézték, hogy minden tagállam elfogadott egy ifjúsági garanciaprogramot, amelynek értelmében garantálják a 25 év alatti fiataloknak egy minőségi állásajánlat, tanulószerződéses gyakorlati képzés vagy képzés lehetőségét az iskola elhagyását vagy a munkahelyük elvesztését követő négy hónapon belül. A mostani bizottsági bejelentés segít e garancia valóra váltásában.Mint írták, a javaslat 1–1,5 százalékról akár 30 százalékra emelné az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés előfinanszírozási rátáját az erre elkülönített költségvetési előirányzatból. A kezdeményezésből részesülő tagállamok így a 3,2 milliárd eurós költségvetési juttatás egyharmadát azonnal megkaphatják, ha elfogadták a kijelölt operatív programokat. Ezt a keretösszeget azonnal a projektek kedvezményezettjeinek rendelkezésére kell bocsátani a projektekre adott előlegek formájában. A bizottság becslése szerint a felgyorsított előfinanszírozás segítségével idén azonnali támogatást lehetne nyújtani 350–650 ezer fiatalnak, míg a jelenlegi előfinanszírozási ráta alapján ez a szám mindössze 14–22 ezer között lenne.Az Európai Parlament és a Tanács vitatja meg a jogalkotási javaslatot, amelyet el kell fogadniuk ahhoz, hogy hatályba léphessen.A kezdeményezésből Magyarország is részesül. Az országnak jutó csaknem 50 millió eurós támogatásból hozzávetőlegesen 15 millió eurót kaphat meg már az idén, amennyiben elfogadják az operatív programot.

Zombor: széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére

 Budapest, 2015. február 4., szerda (MTI) - Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, megalkották a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt, és több szűrési modellprogram indult el - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán a rákellenes világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Zombor Gábor elmondta, az ez évi költségvetésben ötmilliárd forint áll rendelkezésre a megelőzést szolgáló szakmai programokra.Az államtitkár szólt a nemdohányzók védelméről szóló törvény korábbi módosításáról, amelyet példaértékűnek nevezett, azt mondta, annak hatására csökkent a dohányzók száma Magyarországon, azonban a tüdőrák okozta halálozásban még mindig első Magyarország a világon.A megelőzésről szólva elmondta, elindult a fiatal lányok körében a méhnyakrák elleni védőoltási kampány, illetve modellprogramként több megyében a védőnők által is végezhető méhnyakrákszűrés, illetve a vastagbéldaganatok szűrése.Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa arról beszélt, hogy a legfrissebb adatok szerint míg a férfiak esetében némileg csökkent, addig a nőknél emelkedett a tüdőrák okozta megbetegedések aránya.A főorvos elmondta, dohányzás ellenes hatékony intézkedésekről csak 2011 óta beszélhetünk, azok következtében csökkent a dohányosok száma, de ez elsősorban a férfiakra igaz, a fiatal és a középkorú nők esetében nőtt a dohányosok száma.Kovács Gábor szerint mindenképpen tovább kell folytatni a leszokást segítő programokat, illetve fel kell hívni a lakosság figyelmét a betegségre jellemző tünetekre, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a terápia.A főigazgató beszélt arról is, hogy a Korányi intézetben elindították Magyarországon is azt modellprogramot, amelynek során egy speciális CT-vizsgálattal kimutatható a tüdőrák.Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) főigazgatója elmondta, egy felmérés szerint 2 százalékkal nőtt a serdülők körében a dohányzók aránya, és 7 százalékkal csökkent azok száma, akik csak alkalmanként gyújtanak rá. Ezért az OEFI a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen, középiskolás diákok számára Van 5 perced! A rák ellen címmel videopályázatot hirdetett, amellyel a tüdőrák megelőzése szempontjából kulcsfontosságú életmódbeli tényezőkre, az egészségtudatos magatartásra kívánják felhívni a figyelmet. A diákoktól olyan kreatív, maximum 5 perces kisfilmeket várnak, amelyekben összefoglalják, hogyan vennék rá a környezetükben élőket a rizikófaktorok csökkentésére, a dohányzásról való leszokásra, a mozgásra, a megfelelő táplálkozásra, az egészségesebb életre - ismertette a főigazgató.
Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a személyes példamutatás fontosságát emelte ki.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének tavaly publikált átfogó kutatása szerint 2012-ben körülbelül évente 14 millió új rákos megbetegedést regisztráltak, ebben a legnagyobb arányban a tüdőrák fordult elő, megközelítőleg évi 1,8 millió új eset volt.A 60 év alatti magyar nők emlőrák, méhnyakrák és tüdőrák okozta országos halálozási adatait nézve kiderül, hogy körükben a tüdőrák megbetegedés jelentősen növekedett, míg a többi daganattípus esetében stagnálás, csökkenés tapasztalható.
A tüdőrákos megbetegedések 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással, Magyarországon évente 20 ezren halnak meg dohányzás következtében, harmaduk tüdőrákban.

Doppinglistán a kobalt, élsportolóknak nem ajánlott a Béres Csepp

Budapest, 2015. február 6., péntek (MTI) - A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője nem ajánlja a sportolóknak a Béres Cseppet, mivel annak egyik összetevője felkerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) január elsejétől érvényes tiltólistájára.
    
Tiszeker Ágnes az MTI érdeklődésére előrebocsátotta, hogy szó sincs a WADA Béres Csepp elleni támadásáról, már csak azért sem, mert a szintén kobalttartalmú B12-vitamin továbbra is szedhető."A tiltott szerek közé került ugyanakkor a kobalt-klorid-hexahidrát, amely alkotóeleme a Béres Cseppnek és a Béres Csepp Extrának is, a készítmények fogyasztása emiatt nem javasolt" - nyilatkozta a hazai doppingellenes tevékenységet irányító MACS első embere.A kobalt az érdeklődés homlokterébe a tavaly februári szocsi téli olimpiát követő orosz doppingbotrány, a pozitív esetek nyomán került azzal összefüggésben, hogy a WADA tiltólistára tett két nemesgázt, az argont és a xenont. A vizsgálatok kimutatták, hogy ezek alkalmasak a vérdoppingra, mivel serkentik az EPO-hormon termelését, így nő a szervezetben az oxigénszállításért felelős vörösvérsejtek száma, ezáltal pedig főleg a kiemelkedő állóképességet követelő sportágakban - például sífutásban, sílövészetben - javul a teljesítmény. Márpedig az oroszoknál több versenyző esetében is megemelkedett EPO-szintet mutattak ki az elemzések, amit az orosz szakemberek azzal magyaráztak, hogy sportolóiknál xenon- és argon-belélegeztetéses módszert használtak, amely akkor még nem volt tiltott "Az argon és a xenon az EPO-t elősegítő faktort előhívja, a kobalt pedig ezt stabilizálja" - magyarázta Tiszeker doktor, megjegyezve ugyanakkor, hogy miközben a WADA tiltólistássá minősítette az amúgy az ivóvízben is fellelhető kobaltot is, mennyiségi határt nem szabott."A WADA-döntést követően a magunk részéről elkezdtük a törzskönyvezett gyógyszerek, gyógyhatású készítmények átvizsgálását, így akadt fenn a szűrőhálón a Béres Csepp, amely különben kiváló immunerősítő, étvágycsináló, jó hatású termék. Sportolóinknak viszont azt ajánljuk, hogy fogyasztását mellőzzék" - jelentette ki a MACS ügyvezető igazgatója, aki elmondta, hogy a Béres Gyógyszergyár tudományos igazgatójával már felvette a kapcsolatot, és szeretnének mielőbb mindenki számára megnyugtató megoldást találni.

    Budapest, 2015. február 5., csütörtök (MTI) - Egy új rendelettervezet értelmében a jövőben változhat a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat életkorra vonatkozó szabálya, kötelezővé tennék az újszülöttkori hallásvizsgálatot, valamint részletesen szabályok olvashatók a háziorvos-választással kapcsolatban, és változik a rendezvények egészségügyi biztosítása is.

    A kormány honlapján olvasható - tizenhárom rendeletet módosító - új rendeletegyüttes szerint a jogosítványhoz szükséges orvosi igazolás tekintetében változtat a rendelet az életkoron. Az új szöveg értelmében az 50 év alattiaknak tíz évig, a 50. életévet betöltött, de a 60. életévét még be nem töltöttek esetében öt évig lenne érvényes az orvosi vizsgálat. (A korábbi rendelkezés a 40. életkort vette alapul mindkét esetben.) A tervezet szerint továbbá a jövőben egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani nemcsak akkor, ha a kérelmező alkoholfüggőségben szenved, "hanem akkor is, ha nem képes tartózkodni az egyidejű alkoholfogyasztástól és vezetéstől."A rendelettervezet jövő év január elsejétől bevezetné a kötelező újszülöttkori hallásvizsgálatot, és a foglalkoztathatósági szakvélemény a kiállításától számított - korábbi egy helyett - két évig lesz érvényes.A háziorvos-választás és az orvos általi betegfogadás szabályait is rendezné a tervezet, eszerint a háziorvos köteles ellátni az ellátási területén lakó hozzá bejelentkezett és általa elfogadott biztosítottakat.A háziorvosnál jelentkezni kell, aki nyilvántartásba veszi a beteg taj-számát és igazolást állít ki a jelentkező személy részére arról, hogy háziorvosi ellátását vállalta. Az igazoláson fel kell tüntetni a háziorvos nevét, a háziorvosi szolgáltató rendelőjének címét és telefonszámát. A orvos a jelentkezést elutasíthatja, de csak különösen indokolt esetben teheti ezt, azonban abban az esetben is el kell látnia a területén lakó beteget, ha az más háziorvost nem választott és ellátatlansága az egészségét károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezetne.
    A tervezet értelmében évente egy alkalommal indokolás nélkül, ezen túlmenően indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Indokolt az átjelentkezés a tartózkodási hely megváltozása esetén, illetve minden olyan esetben, amikor a választott orvos felkeresése akadályba ütközik.A jelentkező, illetve átjelentkező személy egészségügyi törzskarton kivonatát az érintett személy beleegyezése nélkül más háziorvosnak átadni nem lehet. Az érintett személy hozzájárulását kell vélelmezni, ha a választott háziorvos feladatait annak körzetében (rendelőjében) időlegesen vagy véglegesen más orvos látja el, továbbá háziorvos-választás elősegítésére a települési önkormányzat jegyzőjének közzé kell tennie a háziorvosi körzetek területi elhelyezkedését, valamint a körzetek lakosságának orvosi alapellátását végző háziorvosok nevét és képesítési adatait.A több rendeletet módosító dokumentum rögzíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladatát a különböző rendezvények egészségügyi biztosításával kapcsolatban.Eszerint az OMSZ látja el az állami rendezvények, az európai vagy nemzetközi sportrendezvények, az autómotor-, illetve lovassport-rendezvények, az egyidejűleg több helyszínen megvalósuló szabadtéri rendezvények, a kiemelt védelemben részesülő diplomáciai személyek vagy csoportok belföldi látogatását kísérő rendezvények, az előre láthatóan 10 000 ember egyidejű részvételét meghaladó szabadtéri fesztiválok, a mentőhelikopter készenlétét követelő rendezvények, a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítésének és lebonyolításának rendjéről szóló kormányhatározat szerinti rendezvények egészségügyi biztosítását. Ezen rendezvények egészségügyi biztosításáért – kivéve a nemzeti ünnepeket - az OMSZ által meghatározott térítési díjat kell fizetni, mely a mentőszolgálat bevétele lesz. A rendelettervezet továbbá meghatározza azokat a tarifákat is, amiket a mentési tervek elkészítésében való – ugyancsak kötelező – OMSZ-részvételért fizetniük kell a szervezőknek.

A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód

London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.

 A szakemberek több mint ezer egészséges futó, és nem futó embert vontak be a tanulmányukba. A résztvevőket tizenkét éven át követték figyelemmel. Az eredmények szerint azok körében volt a legalacsonyabb az elhalálozás kockázata a vizsgált időszakban, akik hetente kevesebb mint két és fél órát futottak egyenletes tempóban. A legmagasabb halálozási arányt a hetente több mint négy órát futóknál, illetve a testmozgást egyáltalán nem végzőknél mutatták ki a kutatók. A résztvevők által kitöltött kérdőívek alapján a szakemberek arra jutottak, hogy az ideális futási sebesség nagyjából nyolc kilométer per óra, és a legjobb három alkalommal - összesen 2,5 órában - maximalizálni a heti futásmennyiséget.Az ennél intenzívebben - különösen a heti három alkalomnál többször, vagy több mint tizenegy kilométer per órás sebességgel - futóknál ugyanakkora volt az elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik nem futottak - adta hírül a BBC News."A testmozgással kapcsolatos útmutatók egyike sem említ felső határt a biztonságos testedzésre vonatkozóan, pedig valószínűleg létezik" - mondta Jacob Louis Marott, a koppenhágai Frederiksberg Kórház kutatója.
 A szakemberek egyelőre nem tudják biztosan, hogy mi áll az eredményeik hátterében, de úgy sejtik, hogy a hosszú távú, kimerítő, állóképesség-fejlesztő testedzés a szív és az artériák kóros szerkezeti átalakulását idézheti elő.Maureen Talbot, a Brit Szívalapítvány munkatársa szerint a tanulmány azt mutatja, hogy nem kell maratonokat futni ahhoz, hogy az ember megőrizze szíve egészségét. "A könnyed és mérsékelt kocogás jóval hasznosabb lehet, mint az inaktív életmód, vagy a túlságosan megerőltető futás, és akár évekkel meghosszabbíthatja az ember életét" - mondta a szakember.Mint hozzátette: a hetente ajánlott 150 percnyi mérsékelt intenzitású testedzés soknak tűnhet, de már az élénk séta is hatékony mozgásformának számít.
    (http://www.bbc.com/news/health-31095384)

Nem isznak elég vizet a magyar gyerekek egy felmérés szerint

Budapest, 2015. február 4., szerda (MTI) - Nem isznak elég vizet a magyar gyerekek - derül ki egy reprezentatív kutatásból, amely szerint a 4 és 10 év közötti korosztály ötödét fenyegeti a dehidratáció veszélye.

Magyarországon a 7 és 10 év közötti gyerekek egynegyede kritikusan alacsony vízfogyasztónak tekinthető, de kisebb mértékben a 4 és 6 év közöttiek is érintettek - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé közös kutatásáról szóló szerdai közleményben.A legrosszabb a helyzet a 9-10 éves fiúknál: az ő esetükben tízből négyen a kritikus határérték alatt fogyasztanak vizet - derül ki a 800 fős reprezentatív mintán, fővárosi és kecskeméti gyerekek bevonásával készített felmérésből, amely elsőként vizsgálta a kicsik hidratáltsági állapotát.A kritikusan alacsony vízfogyasztás különösen gyakori a túlsúllyal küzdő gyerekeknél, közülük minden harmadik potenciálisan alulhidratált, míg az elhízottaknál ez az arány az 50 százalékot is eléri. Ennek oka, hogy a test folyadékigénye a testsúllyal arányos, így a túlsúlyos és elhízott gyerekek szervezetének értelemszerűen több vízre lenne szüksége, ám többségük mégsem iszik többet.A gyerekek kellő mennyiségű és rendszerességű folyadékbevitele a felnőttekénél is sokkal fontosabb, aminek egyik oka, hogy testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bőrükön keresztül. Ráadásul gyakran annak ellenére sem jut eszükbe inni, hogy szomjúságot éreznek.
"A fizikai munka, a torna, a tanulás vagy szellemi tevékenység egytől egyig igénylik a megfelelő folyadék-ellátottságot. Ennek hiányában romlik a figyelem, koncentrálóképesség, de a fizikai teljesítmény is, ami a mozgás hiánya miatt további súlygyarapodáshoz vezethet. De nehézségek léphetnek fel a tanórákon is: a gyerekek gyengébben teljesíthetnek a számonkérések alkalmával" - idézi a közlemény Réthy Lajos főorvost, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetőségi tagját.Mérsékelt égövön élő, mozgásszegény életmódot folytató felnőttek esetében a folyadék folyamatos pótlására, bevitelére szakértők szerint naponta 8 pohár víz vagy jó minőségű ásványvíz - 1 pohár, azaz 0,2 liter - elegendő lehet, amely a bevitt élelmiszerek víztartalmával együtt már képes biztosítani a szükséges napi mennyiséget.

Az elhízásnál is halálosabb a mozgáshiány egy tanulmány szerint

Cambridge, 2015. január 15., csütörtök (MTI) - Az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya: majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint a túl magas testtömegindex - derült ki egy hosszú távú, igen nagy létszámú brit tanulmányból.

A Cambridge-i Egyetem kutatói megállapították, hogy évente körülbelül 676 ezer európai haláleset írható a mozgáshiány számlájára, miközben az elhízás mintegy 337 ezer ember korai halálát okozta a kontinensen - tudósított a BBC az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozás-tudományi szaklapban megjelent tanulmányról.Következtetésük szerint napi húsz perc tempós séta alapvető változást hozhatna.Az elhízás és a mozgáshiány gyakran kéz a kézben járnak, ám az is ismeretes, hogy a vékonyaknak is nagyobb eséllyel lesznek egészségügyi problémái, ha nem mozognak.A kutatók 334 161 európai lakost követtek nyomon 12 éven át. Felmérték, mennyit mozognak, milyen a derékbőségük és feljegyeztek minden halálozást. "Az idő előtti halál leginkább azokat sújtotta, akik nem mozogtak, és ez a normális súlyúakra, a túlsúlyosakra és az elhízottakra egyaránt igaz volt" - mondta Ulf Ekelund, a kutatás egyik résztvevője.Hozzátette: ha a mozgáshiányt felszámolnák Európában, az majdnem 7,5 százalékkal csökkentené a halandósági rátát, míg az elhízás felszámolása csak 3,6 százalékkal. Mégsem arról van szó, hogy vagy az egyikkel, vagy a másikkal kell megküzdeni: az elhízás arányait is mérsékelni kell, ám fontos, hogy a testmozgást jelentős közegészségügyi stratégiaként ismerjék el - vélte a norvég szakember, aki maga sífutó, hetente öt órát intenzíven edz. Az egészséges változáshoz azonban elég lenne napi húsz perc tempós séta vagy ennek megfelelő más testmozgás, amely akár munkába járáskor, akár az esti tévénézés helyett beleférne a legtöbb ember 24 órájába - tanácsolta Ekelund. A mozgáshiány és az elhízás okozta betegségek - köztük a szív- és érrendszeri zavarok - szinte megegyeznek, a 2-es típusú cukorbetegség azonban gyakoribb az elhízottak közt."Az életmódváltás segít megőrizni a szív egészségét, ám a testmozgást mindig könnyebb elkezdeni és tartósan folytatni, ha nem cipeljük a túlsúly extra terhét" - kommentálta az eredményeket a Heart Research brit kutatóintézet munkatársa. (http://www.bbc.com/news/health-30812439)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése