2015/02/16

HETI ÍZPRÓBA: TÁRKONY


Ez az illatos fészkes virágzatú fűszernövény Ázsia pusztáin őshonos – hazánkba még a népvándorlás idején került.  Két fő változata van: a francia és az orosz tárkony. Minőségileg a francia tárkony a jobb, hiszen jóval magasabb illóolaj tartalommal rendelkezik társánál. A fűszernövény friss, vagy szárított leveleit és gyökerét használjuk.

Mire használható?
  •   levesek, mártások, saláták ízesítésére
  •  sült húsok ízesítésére
  • tisztított illóolaját illatszerek gyártására
  • gyógyászati célokra
  • konzerviparban,
  • növényi ecetek gyártására

Egészségre gyakorolt hatása
  • kiváló gyomorerősítő,
  •  étvágyjavító,
  • vérnyomás csökkentő,
  • epehajtó
  •  enyhe nyugtató
  •  enyhíti a hasi görcsöket
  • mérsékli a kínzó fogfájást
  •  segíti a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből
  • enyhíti az álmatlanságot
  • száműzi a depressziót

RECEPTEK

EGYSZERŰ TÁRKONYLEVES

Hozzávalók: 1 csokor friss tárkony, vaj, 1 liter víz, 3 dl tej, 1 evőkanál liszt, só, bors, citromlé, tejföl, pirított zsemlekocka
A friss tárkonyt finomra vágjuk, és vajas világos rántásban megfuttatjuk. Felengedjük a hideg vízzel és a tejjel. Sóval, törött borssal, citromlével ízesítjük és átforraljuk. Tejföllel elkeverve pirított zsemlekockával tálaljuk.

TÁRKONYOS CSIRKELEVESGALUSKÁVAL

Hozzávalók: 1 csomag leveszöldség, 2 fej vöröshagyma, 1 kg csirkemell, só, bors, majoránna, tárkony, 2 evőkanál liszt, 2 tojás és liszt a galuskához, tejföl, citromlé
A kockákra vágott csirkehúst a megtisztított és szintén kockákra vágott leveszöldséggel és a finomra vágott hagymával félig puhára pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal és kevés majoránnával. Meghintjük a liszttel, és 3 liter vízzel föleresztjük. Hozzáadunk egy evőkanál tárkonyt, és átforgatjuk a levest. 2 tojásból galuskát készítünk, amit a levesbe szaggatva főzünk ki. Tálalás előtt egy kevés tejfölt keverünk bele, és citromlével ízesítjük.

TÁRKONYOS SÜLT CSIRKE

Hozzávalók. 1 db csirke, 30 dkg gomba,2 csomó zöldhagyma, 8 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 3 evőkanál finomra vágott tárkony, só, bors

A csirkét feldaraboljuk, bedörzsöljük a sóval, borssal  és a zúzott fokhagymával, és a felhevített olivaolajon erősen körülsütjük. Vékony szeletekre vágott, gombát aprórávágott zöldhagymát, kevés fűszerkeveréket hozzáadjuk, felöntjük a borral és a tejszínnel, fedő alatt készre pároljuk.

TÁRKONYOS REGGELI KRÉM

Hozzávalók: 2 dl majonéz, 3 dl tejföl, 25 dkg tehéntúró, 2 teáskanál tárkonyos ecet, 1 evőkanál finomra vágott friss tárkonylevél, őrölt fehér bors, só, kevés finomra vágott zöldpetrezselyem

A tehéntúrót villával áttörjük, belekeverjük a majonézbe, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is. Hűtve kínáljuk.

TÁRKONYOS SALÁTA


Hozzávalók: 6 nagy ecetes uborka, 3 dl sűrű tejföl, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 csokor friss tárkonylevél, csipetnyi só és csipetnyi cukor
A tejfölbe belekeverjük a finomra vágott, tisztított zöldhagymát és a tárkonylevelet, sóval és cukorral ízesítjük, beleöntünk 3 evőkanál uborkalevet, és a vékonyra szelt uborkára öntjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése