2015/02/13

HETI ÍZPRÓBA: JOGHURT


JOGHURT

Az erjesztett tejtermékeket már évezredekkel ezelőtt fogyasztották a Közel-Keleten.  A joghurt áldásos hatásának felfedezéséért, a joghurtból a tej alvadását előidéző baktériumfaj kitenyésztéséért Ilja Iljics Mecsnyikovot 1908-ban Nobel-díjjal jutalmazták. Ő volt az, aki a bolgár pásztorok hosszú életének titkát kutatva rájött, hogy a tejsavbacilusok elpusztítják a bélben levő mérgező anyagokat. Isaac Carasso (a Danone cég megalapítója) Mecsnyikov segítségével 1919-ben elkészítette az első saját fejlesztésű joghurtot, amit egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt kezdetben-patikákban árusítottak.

Miért tanácsos rendszeresen joghurtot fogyasztani?

Mert:
  • segíti az emésztést
  • erősíti az immunrendszert
  • óvja a bélnyálkahártyát
  • segíti a fiziológiás bélflóra egyensúlyának fenntartását
  •  segíti a tápanyagok felszívódását
  • megakadályozza a daganatok kialakulását
  • elpusztítja a káros baktériumokat
  • enyhíti a gyomorpanaszokat
  • segíti a koleszterin-anyagcserét
  • csökkenti az ízületi gyulladásokat
  • kora gyermekkortól rendszeresen fogyasztva csökkenti az elhízás veszélyét
  • magas kalcium-tartalma miatt erősíti a csontrendszert, megakadályozza a csontritkulás kialakulását
  • segít gyomorsav termelés elégtelensége, vékony-, és vastagbélgyulladás esetén

Hogyan készül a joghurt?

Egyszerűen. A pasztörizált, homogenizált meleg tejhez baktériumtenyészetet adnak. A tejcukor ilyenkor tejsavvá változik, ennek következtében az állaga és íze is más lesz. Nagyon könnyen mi magunk is készíthetünk házilag joghurtot: forraljunk fel 1 liternyi tejet, várjuk, meg amíg testhőmérsékletűre hűl, keverjünk bele 2 kanálnyi élőflórás natúr joghurtot, öntsük egy zárható üvegbe, vagy termoszba – zárjuk le, és hagyjuk állni. Másnapra a baktériumok elvégzik a feladatukat: finom fogyasztható joghurtot kapunk.

Ízesített, vagy natúr?

Ez itt a kérdés. De a válasz egyértelmű: természetesen a natúr joghurt az, ami igazán a hasznunkra válhat. Ha ízesítettet szeretnénk – ízesítsünk házilag: valódi gyümölcsök, lekvárok hozzáadásával, mézzel, vagy nyírfacukorral édesítve. Kerüljük a bolti agyonreklámozott „vegy-laborokból” származó termékeket, amelyek mesterséges színező-anyagokat és aromákat tartalmaznak.

245 gramm joghurt tartalmaz:

Jód
87,22 mcg
Foszfor
351,58mg
Protein   
12,86g
Triptophan 
0,06 g
Molibdén     
11,27 mcg 
B5-vitamin
1,45 mg     
Kalcium
447, 37 mg 
B2-vitamin           
0,52mg 
B12-vitamin
1,38 mcg    
Kálium 
  572,81 mg 
  Cink            
2,18 mg    

Hogyan fogyasszuk?

Fogyasztható önmagában, de nagyon finom pirított kenyérrel, müzlivel, gyümölccsel, zabpehellyel. Salátákhoz különféle öntetet készíthetünk belőle, de egytálételek ízesítésére, vagy süteménykrémekhez egyaránt kiváló alapanyag.


RECEPTEK

NYERS JOGHURTLEVES

Hozzávalók: 4 pohár natúr joghurt, 30 dkg uborka, 1 csomó kapor, borsmentalevél, só, bors, 10 gerezd fokhagyma.

A meghámozott uborkát felkockázzuk, a fokhagymát átpréseljük. A kaprot és a mentaleveleket apróra vágjuk, majd az összes hozzávalót jól összeturmixoljuk. Hidegen tálaljuk.

JOGHURTOS ZÖLDSÉGLEVES

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, olaj, 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg cukkini, 2 nagy sárgarépa, 1 piros húsú kaliforniai paprika, 1 liter húslé, 2 pohár joghurt, 1 evőkanál liszt, reszelt sajt
A felkockázott hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket, a fokhagymát, pár percig együtt pirítjuk – felöntjük, a húslével, majd ha a zöldségek megpuhultak a joghurttal elkevert liszttel behabarjuk. Reszelt sajttal díszítve tálaljuk.

JOGHURTOS FASÍROZOTT

Hozzávalók: 50 dkg darált csirkemell, 2 szikkadt zsemle, 2 pohár joghurt, 12 tojás, fokhagyma, snidling, petrezselyem, bazsalikom, só ízlés szerint
A hozzávalókat alaposan összekeverjük – kipogácsázzuk, és olajban pirosra sütjük. Salátával tálaljuk

JOGHURTOS CITROMKRÉM

Hozzávalók: 4 pohár natúr joghurt, 1 citrom, édesítőszer, tejszínhab, idénygyümölcs
 A citromot lereszeljük, a levét kicsavarjuk, majd összekeverjük a joghurttal és az édesítőszerrel. Talpas poharakba töltjük, majd jól behűtjük. Tejszínhabbal és idénygyümölcs-darabokkal díszítve tálaljuk. 

JOGHURTOS SALÁTAÖNTET

Hozzávalók: 4 tojás keményre főzve, 2 pohár natúr joghurt, só, édesítőszer, bors

A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd az elkészített salátánkra öntjük.

JÓ ÉTVÁGYAT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése