2015. július 10., péntek

EGÉSZSÉGPÉNTEK:CUKORRAL VAGY ANÉLKÜL?


 „A cukor egészségtelen. A cukor az elhízás fő okozója. A cukor a daganatos megbetegedések forrása. „

Cukor – a mumus…

Számos cikk foglalkozik a cukor-fogyasztás egészségre gyakorolt hatásaival, és számtalan tudományos vizsgálat próbálja hol igazolni, hol cáfolni annak megbetegítő következményeit.


Korunk étrendjét áttekintve gyakorta tapasztaljuk, hogy sok esetben annak ellenére, hogy nem akarunk tudatosan cukrot fogyasztani – mégis sok élelmiszerben megtalálható. Gondoljunk csak bele: a gyümölcslevek, üdítők, dzsemek, lekvárok, desszertek, de még a ketchup és a mustár is bővelkedik benne.

Egy kis cukor-történelem (forrás :Wikipédia)

A szilárd cukor felfedezése a 4-7. század közötti időszakra vezethető vissza.
Ekkor Indiában háromféle cukrot készítettek:
 •  vörös vagy nyerscukrot
 • kristályos cukrot vagy cukorlisztet
 •    kemény cukorkristályokat

A cukorgyártáshoz a cukornád sűrűre befőzött levét, a nádmézet használták. A nádmézből cukorkristályok váltak ki, ha beszáradt. Később ezeket a kristályokat tudatosan állították elő, így keletkezett a cukorgyártás. Indiából a cukornád és a cukor ismerete csak lassan terjedt nyugat felé. Legközelebbi adatokat a cukornádról a 6. században találunk a perzsáknál, akiknek révén az arabok is megismerkedtek a cukornáddal és a cukorral. Eleinte az uralkodók, a kalifák kedvelt luxuscikke volt. Egyiptom a cukornád meghonosítása után a leghíresebb cukortermelő országok egyikévé lett. Nagyot léptek előre a cukorfinomítás terén, olyannyira, hogy Indiában még ma is az ő finomítási eljárásukat használják. A nádméz ismeretét Európa többi részén a keresztes hadjáratok terjesztették el, és Velence hozta forgalomba. Angliába az első hajórakomány cukor 1319-ben érkezett. A németekhez is eljutott Velencéből, a szárazföldi kereskedelmi útvonalakon keresztül. A 14.–15. században már a jobb módú polgári családokban is használták, részint gyógyszerként, részint pedig ételek készítésénél. A fő cukortermelő ekkoriban Spanyolország volt. Az ország cukortermelése a 15. század elején évente többet tett ki mint 100 ezer tonna. Magyarországon 1419-ben találjuk az első feljegyzést a cukorról, Zsigmond király udvarában. A cukrot megismervén, európai növények nedvében is keresni kezdték. A 19. század elején elterjedt répacukorgyártás lényegesen megváltoztatta az egész cukoripart. Marggraf híres német kémikus (1709-1782) volt az első, aki a répában cukrot talált (1747) és ajánlotta a gazdáknak a répatermesztést cukorgyártás céljából. Az első répacukorgyárat III. Frigyes Vilmos porosz király támogatásával Franz Carl Achard (1753-1821) állította fel. 1801-ben Kunernben Alsó-Sziléziában, 1802-ben Csehországban épült az első cukorgyár. A 19. századi Magyarországon a cukor még nem volt általánosan elterjedt fogyasztási cikk. Az 1890-es években az egy főre eső cukorfogyasztás alig harmada a fejlettebb nyugat-európai államokénak.
A 21. században a világ első három legnagyobb cukortermelője Brazília, India és Kína. A világ cukortermelése 179 millió tonna évente.


Hogyan készül?

A leggyakrabban használt fehér cukrot nálunk a cukorrépából nyerik ki, a világ cukortermelésének alapanyaga 70%-ban viszont a cukornád. A módszer mindkét esetben ugyanaz: a felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják - ilyenkor a szennyeződésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak a cukros oldatból -, végül további tisztítási és finomítási eljárások során nyeri el sűrű szirup formáját. Ezt egy kis rásegítéssel kristályosítják, majd megszárítják, és így kapjuk a kristálycukrot, majd a porcukrot.

Előfordul természetes formában – gyümölcsökben, gyümölcscukor, tejtermékekben tejcukor, stb, de hogy az egyes élelmiszerek élvezeti értékét növelni tudják a gyártás során hozzá is adják a termékekhez. Természetes vagy hozzáadott cukor – túlzott mértékben fogyasztva mindkettő ugyanolyan egészségtelen lehet…

Az egészség fenntartásához több mint negyvenféle tápanyagra van szüksége az emberi szervezetnek, s ezek együttesen egyik élelmiszerben sem fordulnak elő. Kiegyensúlyozott étrend és egészséges életmód mellett a táplálékok mindegyike fogyasztható: a cukor is, hiszen a szénhidrátok, köztük a cukor, a legkönnyebben mozgósítható energiaforrásaink.

A szénhidrátok hatása a szervezetre:
 • meghatározzák teljesítőképességünket
 •  befolyásolják fizikai állapotunkat
 • hatással vannak hangulatunkra
 • az izmokban és a májban raktározódva, meghatározó szerepük van a megfelelő energia-egyensúly megteremtésében
 • hiányuk zavart okozhat az izomműködésben, az agyi funkciókban és a belső szervek működését szabályozó idegrendszer működésében, illetve az állóképesség, a fizikai és szellemi teljesítmény csökkenését eredményezheti.
 • Hosszan tartó fizikai erőkifejtés vagy nagy állóképességet igénylő tevékenységek közben (például hosszútávfutásnál) a cukrok bevitele javítja a kitartást, és csökkenti a fáradtságérzetet.
 • A cukrok csökkentik az érzelmi ingadozásokat, és javítják a kedélyállapotot.
 • A tejcukor (laktóz) segíti a kalcium hasznosulását a szervezetben, és fokozza beépülését a csontokba.
 •  A gyümölcscukor (fruktóz) megkönnyíti a magnézium felszívódását, amely hatással van az ideg- és izomingerlékenységre, a fogak és csontok felépítésére, az enzimműködésekre, valamint fokozza a vas felszívódását

Cukor-térkép


Mivel a „cukor” elnevezés pusztán gyűjtőfogalom, a cukrok forrása és édesítőereje alapján megkülönböztethető:
 • répa vagy nádcukor szacharóz: színtelen, nagy tömegben fehér színű, vízben jól oldódó anyag. Fogyasztása: élettanilag nem nélkülözhetetlen. Gyorsan ható energiaforrás. A táplálkozástan felfogása szerint üres energiát ad, rendkívül egészségtelen, a kutatók fehér gyilkosnak nevezik
 • szőlőcukor: gyorsan ható energiaforrás, ezért a fogyasztását sportolóknak és szellemi munkát végzőknek javasolják.
 • gyümölcscukor: a legédesebb egyszerű cukor, ez az egyetlen természetes édesítőszer, melyet cukorbetegek is fogyaszthatnak, korlátozott mennyiségben.
 •   malátacukor: csíráztatott árpából készül
 •   juharfacukor vagy juharszirup: az amerikai juharfa levéből állítják elő.

Az egyszerű szénhidrátok azonnal felszívódva rögtön energiát biztosítanak, míg összetett szénhidrátok - forrásai a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és péksütemények, müzlifélék, gabonapelyhek, a barna rizs, a durumtészta, valamint a nyers zöldségek, gyümölcsök és főzelékfélék- lassan szívódnak fel, és folyamatos energia-ellátásunkról gondoskodnak.

Cukor és fogszuvasodás

A fogszuvasodás esélye annál nagyobb, minél gyakrabban eszik vagy iszik valaki. Sajnos a cukrok szerepet játszhatnak a fogszuvasodás kialakulásában. A szájban lévő baktériumok ugyanis ezeket savakká bontják le. Ebből a szempontból nincs különbség a főtt ételekből, az édességekből, illetve a gyümölcsökből, zöldségekből származó cukrok között. Ami még érdekes: ugyanolyan mennyiségű édesség sokkal nagyobb fogkárosodást okoz akkor, ha azt az étkezések között nassolásként, és nem a főétkezés részeként fogyasztjuk el.
 Cukor és elhízás

Ha az élelmiszerekből származó energia bevitel nagyobb, mint az anyagcsere-folyamatok és a fizikai aktivitás során felhasznált energiamennyiség – az óhatatlanul elhízáshoz vezet. Ahogy az üres kalóriákat jelentő egyszerű cukrok bevitele során is – már napi 5 gramm is elegendő évi plusz 1,5 kg zsírréteg kialakulásához, ha azt a fizikai aktivitás növelésével nem ellensúlyozzuk.
Cukor és cukorbetegség

Ahhoz, hogy valakinél kialakuljon a cukorbetegség számos kockázati tényező együttes hatása kell. Konkrétabban: arra még nincs tudományos bizonyíték, hogy maga a cukor fogyasztása cukorbetegséget okozna – sokkal inkább az egészségtelen és rendszertelen életmód, az elhízás az, ami megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Akkor most le kell mondanom róla?

Nem feltétlenül – sőt!
Csak átgondoltabbnak kell lenned a fogyasztása során. Mire gondolok? Az alábbi táblázatban megtalálhatod mit- mivel helyettesíthetsz, ha teljesen nem akarsz lemondani az „édes életről” – de mégis egészségesebben szeretnél táplálkozni.
Ezeket kerüld…
…és helyette fogyaszd ezt!
kristálycukor – édesítésre
mézzel édesíts- egészséges
cukrozott üdítők
természetes zöldség, és gyümölcslevek
befőttek
friss, vagy fagyasztott gyümölcsök
linzerek, vajas sütemények
gyümölcstorta, gyümölcsrizs
tejszínes fagylaltok, parfék
frissen készített gyümölcsjoghurt, túrós palacsinta
fehér lisztből készült sütemények;

barna lisztből készült gyümölcsös sütemények
zsíros, vajas, vajkrémmel töltött sütemények;

gyümölcssaláták, gyümölcspudingok, gyümölcshabok, aszalt gyümölcsök;Összességében kijelenthető, hogy a jelenlegi tudományos bizonyítékok nem támasztják alá a közvetlen ok-okozati kapcsolatot a cukrok és az elhízás, a cukorbetegség vagy a hiperaktivitás között. Nincs bizonyíték arra, hogy a cukrok függőséget okoznának az embereknél.
Cukorral, vagy anélkül – döntsön mindenki belátása szerint!