2016/08/03

TE MINDENT TUDSZ A PARADICSOMRÓL?


Mi az, amit Te sem hagyhatsz ki a mindennapos étrendedből?

A PARADICSOM

Változatosan táplálkozni – nem könnyű feladat. Az ember gyakran hajlamos arra, hogy leegyszerűsítendő a dolgokat gyors, és meglehetősen egészségtelen ételeket töm magába – nem gondolva arra, hogy ezzel mekkora károkat okoz a saját szervezetének.

Mire gondolok?
  1. számolatlanul és észrevétlenül az ajánlott energiamennyiség többszörösét eszed meg
  2.  egyoldalúan táplálkozva számtalan életfontos vitamintól és ásványi anyagtól fosztod meg magad, kockáztatva ezzel, hogy hiányállapotokat idézel elő
  3.  a szervezet számára különösen megterhelő zsírokat, cukrokat viszel be – növelve ezzel a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség kialakulását
  4. folyamatosan mérgezed magad a „gyári” élelmiszerekben megtalálható adalék-, színező-, és állományjavító anyagokkal, a tartósítószerek káros hatásairól nem is beszélve
Mi a megoldás?

Készítsd el az ételeidet otthon, saját kezűleg, megbízható helyről származó alapanyagokból!

Mi köze mindennek a paradicsomhoz?

  • most van szezonja
  •  egészséges
  •   számtalan formában felhasználható


Egy kis történelem

Pomme d’ore – aranyalma, Poma amoris – szerelemalma.- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és közkedvelt paradicsomot. A burgonyafélék családjába tartozó zöldség őshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemző tulajdonságait: a sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérőjű steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat.


Táplálkozás-élettani jelentőségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma adja.

 Tartalmaz:
·        C-vitamint (19 mg/100 gramm),
·        B1-vitamint (57 μg/100 gramm),
·        B2-vitamin (35 μg/ 100 gramm)
·        B6-vitamin 100 μg/100 gramm),
·        biotint (4 μg/100 gramm),
·        folsavat ( 22 μg/100 gramm),
·        E-vitamint (813 μg /100 gramm),
·        A-vitamint (97 μg/100 gramm),
·        béta-karotint (593 μg/100 gramm),
·        K-vitamint ( 5,6 μg/100 gramm)
Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz:
·        foszfort (22 mg/100 gramm),
·        Nátriumot       (3 mg/100 gramm),
·        Káliumot (235 mg/100 gramm),
·        Kalciumot (9 mg/100 gramm),
·        Magnéziumot (11 mg/100 gramm),
·        Vasat (316 μg/100 gramm),
·        Rezet (57 μg/100 gramm),
·        Cinket (152 μg/100 gramm),
·        Mangánt (108 μg/100 gramm),
·        Szelént (1 μg/100 gramm).


Alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal – 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, és a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják. 


Kiemelkedő antioxidáns hatását magas likopin tartalmának köszönheti. Kísérleti eredmények bizonyították, hogy a szabadgyökök és a reaktív oxigén molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelősek, és az öregedés folyamatát is gyorsítják. A növények a napfény és az oxigén által kiváltott oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns jellegű molekulákat termelnek. Ezek az anyagok az emberi szervezetben hasznos, új antioxidáns tulajdonságú vegyületek kiindulási forrásai lesznek, és így megelőző hatással rendelkeznek különböző daganatos, immun-, szív- és érrendszeri megbetegedést illetően. A paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával csökken bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata és ez a kedvező hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhető. 


Tény, hogy
  • a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti különböző rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Jó tudni, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb feldolgozás  szerencsére nem befolyásolja.
  • bőr-gyógyító hatással is rendelkezik, így hatásosan alkalmazható különböző csípések, gyulladások kezelésére
  • jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. Az egyik legfőbb antioxidánsként a rákos sejtek kialakulását gátolja.
  • káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani.
  •  gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
  • magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését.
  • serkentőleg hat az immunrendszer működésére
  • gyógyítja a napégette bőrt: amit A-vitamin tartalmának köszönhetünk, 
  • a paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást.
  •  paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsősorban a piros színét biztosító likopinban. A likopin nagyon jól hasznosul az emberi szervezetben és szabadgyök fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását előzheti meg.
  • érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét.
  • a paradicsomot prosztata daganatok esetében találták nagyon hatékonynak, de beszámoltak emésztőszervi és mellrákok megelőzésében mutatott kedvező hatásáról is. Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopin szint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának
  • a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsősorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképződést,
  • vörösvértest-védőhatással bír, ami segít a vérszegénység kialakulásának megelőzésében.
  • képesek fokozni az immunrendszer aktivitását, és ez által a betegségekkel szembeni védelmet.
  • a népgyógyászatban a paradicsom fogyasztását napsugárzás elleni védelemre, emésztési zavarokra, májregenerálásra, salakanyagok eltávolítására, valamint ízületi gyulladásokra ajánlják.
  • serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különböző kő-betegségekben (epe, vesekő) szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk

Sajnos a paradicsom-fogyasztása során is –arra érzékenyeknél – előfordulhatnak allergiás reakciók, amelyek megjelenése esetén tanácsos elkerülni a további fogyasztását.

Felhasználása

Szerencsére sokrétű: nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül.

PARADICSOMOS RECEPTEK


PARADICSOMKRÉMLEVES

Hozzávalók: 1 kg jó érett  puha paradicsom, 2 db kemény lucullus paradicsom, 2 evőkanál finomliszt, 3 evőkanál olaj, 3 dl tejföl, 1 csokor zellerlevél, 1 ágacska friss rozmaring, 1 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint 1-2 evőkanál cukor (vagy édesítőszer), törött bors,

A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, lábosba tesszük,és folyamatos kevergetés mellett néhány percig főzzük, majd ha már összeesett és levet engedett, turmixgép poharában apránként pépesítjük. Egy kisebb fazékban az olajat forrósítunk, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Rátesszük a finomra vágott hagymát, és tovább pirítjuk. Felöntjük 5 dl vízzel, sűrűre főzzük. Majd ráöntjük a paradicsomlevet és a tejfölt, és annyi vízzel egészítjük ki, amennyi levest főzni szeretnénk. Beletesszük a rozmaringot és a zellert, ezután 15 percig forraljuk. Közben kevergetjük. Megborsozzuk. A zellerlevelet kivesszük a levesből, és ízlés szerint édesítjük. A keményebb lucullus paradicsomokat megmossuk, gerezdekre vágjuk, és betét gyanánt tálaljuk.


PARADICSOMSALÁTA

Hozzávalók: 1 kg kemény paradicsom, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 20 dkg érett rokfort, fél citrom leve, 5 evőkanál olaj, ízlés szerint törött fekete bors és só; a tálaláshoz kevés petrezselyemzöld.

A paradicsomokat megmossuk, lecsöpögtetjük, és negyedekre) vágjuk. A zöldhagymát megtisztítjuk, a hagymát felkarikázzuk, a zöldjét pedig finomra összevágjuk. A rokfort felét összemorzsoljuk, és a paradicsommal, a hagymával meg a zölddel óvatosan összekeverjük. Ezután citromlével, olajjal meglocsoljuk, és csak nagyon kevés sóval (mert a rokfort sós), borssal meghintjük. Kissé összeforgatjuk, majd az egészet tálra halmozzuk. A megmaradt sajtot feldaraboljuk, és a saláta tetejére szórjuk., és  lefedve fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. Önálló étkezésre, tehát vacsorára is megfelelő, de húsétel mellé is kitűnő saláta.


PARADICSOMOS HÚSPUDING

Hozzávalók: 1 kg darált, sovány sertéshús, 4 tojás, ½ kg paradicsomból készült paradicsompüré, 2 fej vöröshagyma, 1 darabka zeller, porcukor, ízlés szerint só, a forma kikenéséhez 1 evőkanál olaj és 1 evőkanál zsemlemorzsa.

Az olajjal kenjünk ki egy hosszúkás forma belsejét, majd hintsük be a zsemlemorzsával. A tojás sárgákat fehéredésig keverjük a sóval, majd keverjük hozzá a paradicsomlevet, és a megtisztított, lereszelt vöröshagymát. Finom lyukú reszelőn reszeljük bele a zellercikket, ezután a keményre vert tojáshabbal forgassuk össze. A kapott masszát óvatosan vegyítsük a darált húshoz, és addig kevergessük, amíg az egész egyneművé nem válik. Öntsük a kikent formába, és a tetejét egyengessük simára. Töltsünk egy nagy tepsibe háromujjnyi vizet ó, és az előmelegített forró sütőbe téve forraljuk fel, majd a megtöltött formát állítsuk bele. Fedetlenül gőzöljük addig, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából. A formából még forrón deszkára borítjuk. Ha kihűlt, szeleteljük fel. Melegen salátával és burgonyakörettel vagy főzelékkel, párolt zöldséggel tálalható. Hidegen vékony szeletekre vágva kitűnő reggeli.


PARADICSOMOS KÁPOSZTA

Hozzávalók:  1 nagy  fej káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, köménymag, babérlevél,  őrölt bors, 2 kg friss paradicsom, 3 evőkanál zsír, 5 evőkanál liszt, 2 zöldpaprika, só.

A fejes káposztát, éles késsel vékonyra szeleteljük vagy gyaluljuk. A hagymát nagy kockára vágjuk, és a káposztához adjuk, megsózzuk, és jól összekeverjük. Egy kanál zsírt lábosban megmelegítünk, és a besózott káposztát rátesszük. Kevergetjük, rászórjuk a köménymagot, az őrölt borsot, a babérlevelet és a karikára vágott zöldpaprikát. Kevés vizet öntünk alá, és lassú tűzön lefedve megpároljuk. A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, és külön edénybe főni tesszük. Ha megfőtt, átpasszírozzuk, és a megpárolt káposztára öntjük, így főzzük tovább a káposztát. A maradék zsírból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, vízzel hígítjuk, és ha forr, a káposztára öntjük, majd 10-15 percig lassan főzzük. Ha kell, utána sózzuk.


PARADICSOMOS PULYKA

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 1 kg paradicsom, 10 dkg vaj, 2 nagy fej vöröshagyma, oregánó, zsálya, só.

A pulykamellet felcsíkozzuk. A vajban a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst, megsózzuk, tovább pirítjuk. A paradicsomot összeturmixoljuk, majd ráöntjük a megpárolódott húsra. Oregánóval és zsályával fűszerezzük. Fedővel letakarva még 10-12 percig pároljuk. Petrezselymes újburgonyával tálaljuk.



KLASSZIKUS RIZSES LECSÓ

Hozzávalók: 1 kg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom, 3 pár virsli, 20 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg rizs, 1 dl olaj, pirospaprika, só.

A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a karikára vágott vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a karikára szelt zöldpaprikát, megsózzuk és megpároljuk. A rizst felhevített olajon átforgatjuk, a félig elkészített paprikához keverjük. Beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a rizs térfogatához mért másfélszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a virslit, és fedő alatt készre pároljuk.


TÖLTÖTT PARADICSOM

Hozzávalók: 12 db kisebb, kemény paradicsom,15 dkg füstölt sajt,2 csomó retek,2 csomó újhagyma,1 csokor petrezselyem, só.

A paradicsomokat kettévágjuk, a belsejüket kiskanállal kiszedjük. A füstölt sajtot a megtisztított retekkel együtt, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk és összekeverjük a vékonyan fölkarikázott újhagymával, megsózzuk. A sajtos-zöldséges keveréket a fél paradicsomokba halmozzuk, fölaprított petrezselyemmel meghintjük. A megtöltött paradicsomkosárkákat salátalevéllel bélelt tálon kínáljuk, vagy pástétomok, fölszeletelt húsok mellé adjuk.


PARADICSOMOS TÚRÓKRÉM

Hozzávalók:50 dkg túró,10 db paradicsom,30 dkg vaj, só,1 csomó petrezselyemzöld,1 vöröshagyma.

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és habosra keverjük. A paradicsomot apró kockára vágva, a vöröshagymát lereszelve keverjük a túrókrémbe.


JÓ ÉTVÁGYAT!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése