2014/12/19

EGÉSZSÉGPÉNTEK : TUDATOSAN AZ ÜNNEPEK ALATT IS

ISTENI FALATOK - ÓRIÁSI KOCKÁZATTAL

Karácsonykor fogyókúrázni? Azt már nem! És nem is ajánlom senkinek! Amikor ott sorakoznak az asztalon a finomabbnál-finomabb ételek igazán kár – és meglehetősen nagy önkínzás – lenne patikamérleggel méregetni a bevitt tápanyagok mennyiségét. Na persze ettől függetlenül azért ügyelni kell arra, hogy ne legyen orvosi ügyelet a nagy evészetek vége (epegörcs, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorrontás, kisikló cukoranyagcsere– és egyéb kellemetlenségek).

Hogy miképp valósítható meg mégis a bűntudat- és 2 hét alatt észrevétlenül felcsúszó pluszkilók- nélkül az evés? 


Tudatossággal, és némi rafinériával. 



Íme, néhány megszívlelendő tanács:

  • Energia- leadás, energia- felvétel. Mindenki számára ismert tény: ha e két folyamat egyensúlyban van-, nem változik a súlyunk. Ha az energia-felvétel nagyobb, mint az energia-leadás akkor gyarapszunk, hízunk; viszont, ha sikerül több energiát elégetnünk, mint felvennünk (mozgással, vagy a bevitt energia mennyiségének csökkentésével) akkor fogyunk.
  • Kövessük a mérsékletesség elvét: kóstoljunk meg mindent, de csak kis adagokat együnk belőlük. Ebben nagy segítségünkre lehet, ha az adagok tálalásánál kisebb tányérokat alkalmazunk, amin úgymond széthúzzuk az ételt – s így optikailag többnek látszik.
  • Nagyon sokat tehetünk az úgynevezett „energia-spórolással”, azaz használjunk a cukor helyett édesítőt, zsírszegény tejtermékeket (zsírszegény tejfölt, joghurtot), vágjuk le a sültek zsírosabb részeit, ne együk meg a szárnyasok bőrét, vajas sütemények helyett részesítse előnyben a gyümölcsös-túrós finomságokat stb.
  • Ha nem szeretnénk állandóan kísértésbe esni – annyit adag ételt főzzünk csak, ami az ünnepi étkezésekhez kell. A „meg kell ennem, nehogy megromoljon” – elve így könnyedén elkerülhető.
  • Egyen lassan, rágjon meg minden falatot alaposan. Egyrészt ezzel segíti az emésztőrendszer munkáját, nem terheli túl a gyomrát, másrészt lesz elég idő ahhoz, hogy a gyomra jelezze az agyának: állj, ne tovább, tele vagyok.
  • Adja meg a módját! Azaz teremtsen nyugodt, bensőséges körülményeket az evéshez. Érezze, és élvezze az ízeket, színeket, zamatokat – ne rohanjon, ne akarjon túl lenni minél hamarabb az étkezésen.
  • Ne egye túl magát. Az esetek zömében sokszor már csak a szemünk kívánja az ételt, és a kíváncsiság vezet bennünket veszélyes vizekre – kockáztatva ezzel a rossz közérzetet. Adagolja ki magának az ételeket, s ne szedjen csak azért újabb tányérral, mert mások is ezt teszik.
  • Evés után ne dőljön hátra – tessék egy kiadós sétával elősegíteni az emésztést. Egyrészt gyorsul a keringés, javul a közérzet - így elkerülhető az étkezések után menetrendszerűen jelentkező mélypont, amit a bélrendszer vérbősége miatt kialakuló vérnyomásesés okoz.




HA MÉGIS SIKERÜL KIÜTNIE MAGÁT:

A legnagyobb igyekezet ellenére is előfordulhat, hogy túlesszük magunkat. Ilyenkor célszerű minél többet mozogni, és tehermentesíteni az emésztésünket.

OK
KÖVETKEZMÉNY
TEENDŐ
sokat evett
gyomorfeszülés, teltség-
érzés
ne egyen egyszerre sokat
sok levegőt nyelt
puffadás, gázosodás
egyen lassan, és ne beszéljen, ne igyon evés közben és alaposan rágjon meg minden falatot
Sok zsírosat evett
epeköves roham, hasnyálmirigy-gyulladás
kerülje a látható zsírok fogyasztását
sok húst evett
gyomortáji nyomás, úgy érzi, kő van a gyomrában
egyen kevesebbet – a fehérjék emésztése sok időt igénylő folyamat, emiatt nem ürül kellőképpen a gyomra
Sok cukrosat evett
vércukor-problémák, éhségrohamok, hasmenés
legyen önfegyelme – nem a megevett sütemények mennyisége a lényeg, hanem az íze
sok fűszeres ételt evett
gyomorsav-túltengés, gyomorégés
próbáljon meg semleges kevésbé fűszeres ételeket enni, amelyek lekötik a megnövekedett savmennyiséget
keveset ivott
kábultság, kiszáradás, szédülés, gyomorfájdalom
tudja: ha már szomjúságot érez-, baj van, igyon rendszeresen
túl sok alkoholt ivott
kiszáradás, fejfájás, hányinger, hányás, másnaposság
legyen mértéktartó, és adjon időt szervezetének a regenerálódásra

A panaszok fennállása idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea, gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket (a gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket (rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket. 

Kiváló hatással bírnak a gyógyteák :

EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ TEAKEVERÉK

A puffadást, a telítettségérzést, a gyomorfeszülést hatékonyan szünteti a következő teakeverék, amit közvetlenül étkezés után kell elfogyasztania: keverjen össze 5 – 5 teáskanál kömény-, édeskömény-, és ánizstermést –s a fentebb leírt módon készítse el a teát.

ENYHE GYOMORRONTÁS ESETÉN

A kellemetlen tüneteket könnyen enyhítheti a következő teával.
Keverjen össze 5 – 5 teáskanál kamillavirágot, mentalevelet, méhfüvet 3 teáskanál ürömfűvel, készítse el a teát, s naponta 1-2 csészével apró kortyonként fogyassza el.

KELLEMES ÜNNEPI IDŐSZAKOT MINDENKINEK!

Tudják? Fő a tudatosság!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése