2016. november 8., kedd

PAPRIKOLÓGIA - 3.rész A paprika felhasználása, receptek

Mostmár tudjuk mi van benne, miért érdemes minél többet fogyasztani belőle, jöhetnek a receptek!


Felhasználási lehetőségek

Alkalmazási területe igen széleskörű és sokoldalú.
  • nyersen: saláta alapanyag, tölthető krémekkel
  • használható fűszeres krémek alapanyagaként, kenyérre kenve, ízesítőként is (levesekbe, pörköltekbe, gulyásba)
  •  savanyítható, önmagában vagy káposztával töltve
  •   csalamádé összetevője
  •  szárítható – fűszerpaprika-őrlemény készíthető egyes fajtáiból
  • főzhető – lecsónak, töltött paprikának

 A következő receptek a paprika megszokottól eltérő felhasználását hivatottak bemutatni. Érdemes kipróbálni őket – sok-sok ízzel gazdagíthatjuk újdonságra éhes gyomrunkat


RECEPTEK





PAPRIKAKRÉM-LEVES
Hozzávalók:2 kg sárga paprika, 40 dkg zellerszár, 5 fej gyöngyhagyma, 8 gerezd fokhagyma, 1 db csípős paprika, egy evőkanál édes köménymag, olaj, só

A fokhagymát és a gyöngyhagymákat nagyobb darabokra, a kicsumázott édes paprikát kis kockákra, a zeller szárát csíkokra vágjuk. Egy lábasban négy evőkanál forró olajon pirítjuk egy kicsit a zöldségeket, majd felöntjük fél liter vízzel, sózzuk, és lassú tűzön fél órát főzzük. Ezután kihűtjük és levével együtt összeturmixoljuk. Utána sózzuk, majd a krémet hűtőbe tesszük 2-3 órára. Kis leveses csészébe tálaljuk, tetejét meg lehet hinteni édeskömény magjaival és finomra vágott csípős paprikával. Pirítóst is adhatunk mellé.

SÜLT TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, só, tabasco-szósz, 4 nagy paradicsom felkockázva,10 töltenivaló paprika,3 tojás, 1 zsenge cukkini feldarabolva

A paprikát kicsumázzuk, a húst a sóval, a többi hozzávalóval elkeverjük, és a paprikákba töltjük. Tepsibe sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük, a végén a reszelt sajtot rápirítjuk.


KÖRET PAPRIKÁBÓL
Hozzávalók: 1kg húsos zöld és pirospaprika ,3 nagy vöröshagyma 2 evőkanál olíva olaj, 2 dl vörösbor, só, törött bors, 3 fokhagyma gerezd

A hagymát és a paprikát egyforma nagyságúra vágjuk. Az olajon fedő alatt üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és a borral felöntve puhára pároljuk. A végén zsírjára sütjük. Sült húsok finom körete.




RÁNTOTT PAPRIKA
Hozzávalók:5 vastaghúsú paprika, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 1 pohár tejföl, 2 kemény tojás sárgája, 2 kávéskanál mustár, csipet só,  édesítő, főtt rizs

A tojássárgáját villával szétnyomjuk, összekeverjük a mustárral, sóval, édesítővel, és a tejföllel. A rizst megfőzzük. A zöldpaprikákat karikára vágjuk, és kipanírozzuk, mint a húst. Olajban kisütjük, a főtt rizzsel, és az elkészített tartár-mártással körítve fogyasztjuk.


HÚSSAL RAKOTT PAPRIKA

Hozzávalók: 1 kg csirkemell filé felszelve kiklopfolva ,5 paprika, 12 szelet bacon ,8 szelet sonka, 2 hegyes erős paprika,  5 szál újhagyma,  30 dkg reszelt sajt,  3 evőkanál mustár,  2 kaliforniai paprika, só,  őrölt fehér bors,  étolaj , 6 dl tejföl

A paprikákat és az újhagymát szeletekre vágjuk. A kiklopfolt csirkemellet sóval és fehér borssal megszórjuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe rakjuk és megkenjük mustárral.  Erre teszünk bacont, paprika /sárga, kaliforniai és csípős/, valamint újhagyma szeleteket. Betakarjuk 1-1 szelet sonkával, megkenjük tejföllel és a végén megszórjuk reszelt sajttal.  Az egészet előmelegített sütőben szép pirosra sütjük .

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...