2016/11/16

ÍZ-UTAZÓ A francia konyha



A híres, hagyományos francia szakácsművészet az európai konyha kialakulását jelentős mértékben befolyásolta. A francia konyha az egykori római birodalomból átmentett, valamint az olaszoktól átvett sütési-főzési módszerekre vezethető vissza.  Ahhoz, hogy a francia konyha olyan magas színvonalra fejlődhetett, amilyen napjainkban, köszönhető a francia uralkodók, különösen a Buorbonok életmódjának, az ország kedvező természeti adottságainak, és az alapanyagok bőséges választékának is.


A XVI. században a francia konyhát a bőség, a fényűzés és a túlzó pazarlás jellemezte, amit kénytelenek voltak ésszerűsíteni – ez az ésszerűsítés azonban nagymértékben megreformálta az addigi szakácsművészetet: megalkották a klasszikus konyha alapkövetelményeit, a tálalást, az ízek fontosságát, a díszítést, a tálalást, a különböző nemzetek ételeinek francia ízléshez való alakítását.

Az ízlés, ami tájegységenként változik

Míg a francia gasztronómiának vannak általános jellemzői, - ezekről a későbbiekben esik szó – addig itt is jelentős eltérés található tájegységek szerint:
  • Provence – mediterrán jelleg jellemzi
  • Baszkföld – füstölt sonkaféléket kedvelik
  • Elzász – a libamájpástétom, savanyú káposzta hazája
  •  Normandia- a marhahús kedvelők helye
  • Burgundia – borral főznek

A reggeli

Hagyományosan könnyű: kakaó, tejeskávé, tea, péksütemény, vaj, jam, méz

Ebéd

Többfogásos: előételként salátaféle, amit húsétel követ körettel-mártással, (egyébként nincs is talán még egy olyan nemzet, aki annyiféle hideg vagy meleg mártást készítene, mint a francia) vagy húsos zöldségétel, ezt pedig könnyű desszert követ, majd kávé.

Vacsora

A nap főétkezése, több fogásból áll. Főként ilyenkor esznek levest (télen mindenképp), frissen sült húsétel, hideg hús, sajtfélék követik, majd gyümölcs vagy édesség zárja a menüt.

A könnyebb emészthetőség kedvéért növényi eredetű zsiradékkal főznek. Mérsékelten fűszereznek, kedvelik a kakukkfüvet, bazsalikomot, petrezselyemzöldet, babérlevelet, fahéjat, sáfrányt, szegfűszeget, szerecsendiót, gyömbért, köményt, curryt, chilit. Sok borsot használnak, viszont fűszerpaprikát ritkán vagy nem is használnak.


Az elmaradhatatlan mustár

Rendszeresen használják viszont a mustárokat, amelyek nélkül elképzelhetetlenek a különféle mártások, dresszingek, de némely húsételek is.

Előételek:
  • saláták (amit a különféle dresszingek még változatosabbá tesznek)
  • zöldség-, gyümölcsételek,
  • hideg halak, húsok, pástétomok,
  • meleg előételek- pástétomok, füstölt lazac, rák, kaviár, spárga, articsóka

ZÖLDSÉGSALÁTA

Hozzávalók: 4 tojás, 3 csomó hónapos retek,4 sárgarépa, 20 dkg cukorborsó, 1 fejes saláta, 1 dl vinaigrette-mártás, 1 kiskanál turbolyalevél.
A tojásokat keményre főzzük, kevés sós vízben megpároljuk a zöldborsót. A megtisztított retket fölkarikázzuk, a megkapargatott sárgarépát, megreszeljük, és mély tálban összevegyítjük. A salátaleveleket széttépdessük, és a kihűlt borsóval együtt vegyítsük a retek-répa keverékhez. A vinaigrette-et ízesítsük turbolyával, reszeljük bele a kemény tojásokat, jól dolgozzuk össze, és a salátára öntjük. 

FRANCIA KRÉMSAJT

Hozzávalók: 20 dkg túró, 20 dkg krémsajt (zsírszegény), petrezselyem, snidling, 5 gerezd fokhagyma, só, őrölt fehérbors, szemes fekete bors A pépesre zúzott fokhagymát, az apróra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet összekeverjük a tehéntúróval és a sajttal. Ízesítjük fehér borssal, sóval. Henger alakúra formázzuk, majd a durvára tört feketeborssal megszórjuk. Hűtőszekrényben érleljük néhány órát. Barna kenyérrel fogyasszuk.

FRANCIA TÜKÖRTOJÁS

Hozzávalók: 8 szelet kenyér, 1 db májkonzerv, 8 tojás, 1 csomó metélőhagyma, só, pirospaprika
A kenyérszeleteket bő forró olajban ropogós pirosra sütjük, majd megkenjük májkrémmel, és forró tálra egymás mellé fektetjük őket. A tojásokból tükörtojást készítünk és minden szelet kenyérre, egy-egy tükörtojást csúsztatunk. A tetejét meghintjük pirospaprikával és finomra vágott metélőhagymával.


Leves imádat

Sokat és sokfélét készítenek:
  • egyszerű zöldségleveseket
  •  püré-, krém- és gyümölcsleveseket
  • húslevesnek sok variációját
  • különleges leveseket (például: homárleves, francia hagymaleves, fokhagymaleves, kagylóleves)

FRANCIA FOKHAGYMALEVES

Hozzávalók:  20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 evőkanál olívaolaj, só, fehérbors, kevés szárított zsályalevél, 4 zsemle.
4 l vízben főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfűszeget, zsályát, csipetnyi borsot és sót. Forraljuk fel, majd főzzük 1/4 óráig. Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütőlemezen tegyük 4-5 percre forró sütőbe, míg a sajt megpirul. Szórjuk a levesestálba és szűrjük rá a levest. Dúsíthatjuk tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszűrt levest. Beletesszük a zsemle szeleteket.

Húsok
  • leggyakrabban marhahúst fogyasztanak
  • borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vadhúsok is terítékre kerülnek
  • nagyon közkedveltek az egyben sült, vagy roston sült húsok (bélszín, hátszín, ürüborda), amelyeket angolosan készítenek el ( a hús közepe többé-kevésbé véres)- erre fűszeres vajat tesznek, köretként pedig sült burgonyát, zöldségeket, salátákat adnak.
  • kedveltek a halak, a rákok, a kagylók, elsősorban az osztriga, vannak külön osztrigabárok is. Keresett étel a csiga, ami az élelmiszerboltokban betöltve, konyhakészen is kapható.

CSIRKÉS RAKOTT KENYÉR

Hozzávalók: 20 dkg krémsajt, 2 tojás, 2 kiskanál paprika, 2 kiskanál bazsalikom, 1/4 kiskanál bors, 1/4 kiskanál só, 5 pohár apró kockára vágott csirkehús, 2 pohár mogyoró, 1 franciakenyér
Összekeverjük a sajtot a tojással és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a csirkét és a mogyorót: alaposan összekeverjük. Levágjuk a franciakenyér két végét és kivájjuk a puha részét úgy. hogy a héja ne sérüljön meg. Megtöltjük. A megtöltött kenyerek becsavarjuk szorosan alufóliába. 20 percen keresztül sütjük a sütőben. Kivesszük, felszeleteljük. Spenóttal tálaljuk.


FRANCIA ROLÁD

Hozzávalók:  
A roládhoz: 1 kg sertés- vagy marhahús, 8 kis fej hagyma, 3 dl rizs, 15 dkg szalonna, só, őrölt bors, olaj, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 2 babérlevél, szemes bors, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 6 szem kockacukor, kevés ecet
 A zsemlegombóchoz: 6 zsömle, 2 fej hagyma, olaj, pirospaprika, 50 dkg liszt, 3 tojás, tej, só
A húst tenyérnyi szeletekre vágjuk, kiverjük, megsózzuk. A megmosott rizst összekeverjük egy fej apróra vágott hagymával, a felkockázott szalonnával, sóval, borssal fűszerezzük, megtöltjük vele a hússzeleteket, és feltekerjük.
Egy lábasban hagymát pirítunk, belerakjuk a roládokat. Zsírjára sütjük, egy kis vízzel felengedjük, borsozzuk, puhára pároljuk. Sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára pároljuk a feldarabolt zöldségeket, a maradék hagymát, majd tejfölös habarással besűrítjük. Közben a kockacukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségekhez, és ízlés szerint ecettel savanyítjuk. Miután összeforrt, szitán átpasszírozzuk, és a roládra öntjük. Tálalás előtt még egyszer forraljuk össze az egészet.
A zsemlegombócokhoz kevés olajban megpirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zsömlét, és együtt megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. A lisztből a tojásokkal és a tejjel galuska sűrűségű masszát keverünk, közben megsózzuk. A masszába belekeverjük a pirított zsemlét, majd gombócokat formálunk belőle, és kifőzzük. A roládokat zsemlegombócokkal tálaljuk, és a mártásával meglocsoljuk.

Sajtok


A sajtok kiválasztása egy ételsorhoz óriási szakértelmet igénylő feladat. Pláne, ha csaknem 300 – azaz háromszáz féle franciák által készített sajtból kell azt kiválasztani. A legismertebbek: ementáli, eidami, trappista, groji, a penészhéjú lágy sajtok a rokfort, brie, camembert, a gurné, boursin. Alapszabály, hogy a sajtnak harmonizálnia kell az ételsorral, érettnek kell lennie, és fontos a megfelelő kenyér és bor kiválasztása is. A sajttálon legalább háromféle sajtnak kell lennie, mellette nélkülözhetetlenül ott van a vaj, só, őrölt bors – és különböző gyümölcsök (alma, körte, szőlő, dió) amelyekből mindenki az ízlése szerint választhat.

Édességek

  • fagylaltok
  •  krémek
  • parfék
  • felfújtak
  • gyümölcsös sütemények
  •  gyümölcssaláta

BUNDÁS ALMA

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 tojás, 2 pohár sör, 30 dkg porcukor, 8 Golden alma, 1 citrom leve
A lisztet tálba öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a sört. Keverjük csomómentesre. Hámozzuk meg az almákat, szedjük ki a magházukat. Vágjuk vastagabb karikákra. Verjük fel a tojásfehérjét keményre. Keverjük a tésztába. Forrósítsunk fel olajat egy serpenyőben. Az almakarikákat a tésztába mártva hirtelen süssük ki aranysárgára. Tegyük nedvszívó papírra a kész bundás almákat. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral

GESZTENYETORTA

 Hozzávalók: 40 dkg gesztenyemassza, 3 tojás, 7 dkg vaj, 3-4 evőkanál rum.  A tetejére keserűcsokoládé-öntet, édes tejszínhab. A tortaforma kikenéséhez vaj, liszt
A gesztenyemasszát habosra keverjük a tojássárgájával és a puha vajjal, majd belekeverjük a rumot és a keményre vert tojásfehérjét. Kizsírozott, kilisztezett tortaformában megsütjük, és kiborítva hagyjuk kihűlni. Ha már hideg, keserűcsokoládé-öntettel bevonjuk, és külön tálkában adunk hozzá édes tejszínhabot.


Borok, borvidékek

A franciák köztudottan nagy borfogyasztók – főként a vörösborok fogyasztása a jellemző, de ez is tájegységenként változik.
  • Bourgogne vidékéről fehér és vörösborok valamint rozéborok egyaránt kikerülnek: Chablis, Beuajoalis, Cote de Beaune
  • Bordeaux vidékére a vörös és fehérborok jellemzőek: Medoc, Saint Emillion, Sautemes, Graves
  • Elzászban túlnyomórészt fehérborok készülnek: Sylvaner, Gewurtztraminer, Muscat
  • A Loire mentén a fehér és rozéborok: Nivernais, Anjou, Perry


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése