2017/06/23

A KIHAGYHATATLAN SZEZON-GYÜMÖLCS!


Tudj meg mindent a sárgabarackról!


Tudod kik azok a hunzák?
Nos, ők egy kicsiny népcsoport tagjai – akik a Himalájában élnek, nagyon magas életkort megérve, egészségesen – a bennünket sújtó civilizációs betegségeket még hírből sem ismerve. Ennek a titkát keresve egy brit sebész - Dr. Robert McCarrison– 1922-ben arra a következtetésre jutott, hogy a magas életkor, és a kicsattanó egészségi állapot a nagy mennyiségben elfogyasztott sárgabaracknak is köszönhető.


A hosszú élet titka

Sárgabarack – vitaminok, ásványi anyagok valóságos tárháza, ezért számos kedvező élettani hatással segítheti szervezetünk működését:
  •  nagyon fontos a szellemi munkát végzőknek, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt, ami segíti az idegrendszer zavartalan működését ,
  • serkenti az agyműködést, a növekedést,
  • rendkívül gazdag béta-karotinban is, ami az A-vitamin elő anyaga – már napi 7 sárgabarack elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi A-vitamin szükségletét
  •  javítja a látást,
  •  növeli az ellenálló képességet
  •  szerepet játszik a csontok, szövetek újjáépítésében
  • fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét.
  •  növeli a sejtek energiáját, 
  • fokozza a vérképzést,
  • segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket
  • tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében,
  • vízhajtó, méregtelenítő hatású.
  • megerősíti a nyálkahártyát, így kiváló torok- és garatszárazság ellen
  • az asztmás panaszokat is enyhíti, sőt bizonyos mértékig képes a tüdőt is védeni a dohányfüsttől
  • természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint , nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, közömbösítik a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket, - szerepet játszanak a rákos daganatok (például a prosztatarák) kialakulásának megelőzésében
  • jótékony hatással van a bőrre, hajra és a körömre, a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bőr barnulásához – különösen nyáron – elengedhetetlen.

MI VAN BENNE ? - HATÓANYAGTÁBLÁZAT ( /100 gramm)

A és C-vitamin
(10 mg)

niacin
(0,6 mg)
béta-karotin

(1,8 mg)
kalcium

(13,8 mg)
foszfor

(20 mg)
élelmi rost

(3,6 mg)
fehérje

(0,9 g)
likopin

(0,5 mg)
flavonoid

(11,5 mg)
oxálsav

(14 mg)
B2-vitamin

(30 µg)
Biotin

(1,7 µg)
Folsav

(3 µg)
B1-vitamin

(20 µg)
Energia
48 kcal,202 kJ
Fehérje
0,9 mg
Szénhidrát
10,2 g


További érdekességek a sárgabarackról:
  • Keleti források „a hűség holdjaként”, az ókori perzsák „a nap gyümölcseként” említették
  • Európába örmény kereskedők közvetítésével jutott el
  • Fontosabb kajszibarack termesztő országok: Törökország, Olaszország és Oroszország.
  • Sok benne az élelmi rost. Elősegíti a tápcsatorna természetes mozgását, az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
  • Népies neve: tengeri barack, majombarack, kajszi, kajszibarack, sárgabarack, kapszin.
  • Fája 4-7 m magasra nő, akár 90 évig is elél, évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem.


KONYHAI TIPPEK

Nyersen fogyasztva a legegészségesebb, de kiváló alapanyaga a lekvároknak, dzsemeknek, lefagyasztható, aszalható. Utóérő – azaz megfelelő hőmérsékleten tárolva napokig eltartható. Vásárláskor – ha azonnal fogyasztani szeretnénk - keressük a kicsit puhább, illatos barackot, mert bár kevésbé tartható el, antioxidáns-tartalma ennek a legkedvezőbb.
  • Ananász- vagy narancslében megforgatva a sárgabarackdarabok megtartják eredeti színüket.
  • Fagyasztáskor a héja megkeményedik, ezért blansírozzuk: forró, majd hideg vízbe merítjük. Lecsepegtetés után fagyaszthatjuk. Ugyanígy lehet a héjat eltávolítani.
  • Ízéhez jól társul a csillagánizs, fahéj, szerecsendió, sós mandula, pisztácia
  • Kiválóan aszalható: tehetjük gyümölcskenyérbe, süteményekbe, akár sós ételekbe.
  • Különleges, keleti ízt ad a zöldséges kásának.
  • Nyersen kerülhet gyümölcssalátába, díszíthet süteményt.

RECEPTEK


SÁRGABARACK-LEVES
Hozzávalók:1 kg sárgabarack, 2 evőkanál keményítő, 2 evőkanál cukor, 1 rúd vanília, pici só, kevés citromlé, 1 liter tej
A barackokat annyi vízben, ami ellepi, megfőzzük (ez körülbelül 2 perc). Egy lábosban a cukrot meg karamellizáljuk, 2 dl tejjel fokozatosan felöntjük, majd a tej többi részével csomómentesre kevert keményítőt is hozzáadjuk. A barackokat pépesítjük, és a leveshez adjuk. Jó sűrűre főzzük – közben folyamatosan kevergessük, mert könnyen leragad.

ECETES BARACKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ

Hozzávalók: 30 dkg sárgabarack, 4 evőkanál fehér balzsamecet, 1 evőkanál erős mustár, 2 evőkanál szőlőmag olaj, 1 evőkanál méz, só
A pépesített barackot a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük – tálalás előtt a mártást alaposan lehűtjük.


SÁRGABARACKOS PULYKAMELL

Hozzávalók: 1 kg pulykamell filé, olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, méz, 60 dkg sárgabarack, bazsalikom, 3 dl narancslé, 5 dl tejszín, 3 evőkanál kukoricakeményítő, fahéj
A pulykamellet vékonyabb csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a vajon megpirítjuk. Szórjuk meg szárított bazsalikommal, majd adjuk hozzá a mézet. Kicsit karamellizáljuk. A barackot vékonyabb csíkokra vágjuk. Adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük együtt. Hozzá adjuk a narancslevet. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, és hozzáöntjük. Felforraljuk, fahéjjal ízesítjük – és rizskörettel már tálalhatjuk is.


SÁRGABARACK KRÉM

Hozzávalók:1 kg sárgabarack, 2 vaníliás pudingpor, 2 joghurt, 5 szem szegfűszeg 1 darabka fahéj, 2 dl tej, tejszínhab, vaníliás cukor
A sárgabarackot kimagozzuk. 2 deci vizet forralunk, beletesszük a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat. Pár percig forraljuk, majd beletesszük a barackokat is és 2 percig főzzük. Botmixerrel összemixeljük. Kihűtjük. Közben elkészítjük a pudingot. Hozzáadjuk a mixelt barackot – alaposan elkeverjük, majd tálkákban elosztva lehűtjük. Tejszínnel díszítve tálaljuk.
Hozzávalók: 3 db tojás, 25 dkg nyírfa porcukor, 3 dkg zselatin, 12 dkg nyírfacukor, 40 dkg tejszínhab, 5 dkg mandula, 6 dkg liszt, 1 barackbefőtt, 3 pohár joghurt, 1 dl víz.

DIABETIKUS TURMIX

Hozzávalók:40 dkg kimagozott érett sárgabarack, 4 dl tejszín, fél citrom leve, édesítő ízlés szerint, csipetnyi só
A hozzávalókat összeturmixoljuk.  Akár le is fagyasztható – kiváló fagylalt lesz belőle.

FOGYASSZ MINÉL TÖBBET BELŐLE TE IS!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése