2017/06/27

TANULJ MEG OPTIMISTÁNAK LENNI!


Az optimizmus – és általa a boldogság – tanulható…


Ömlenek belőle a szavak… Panaszkodik, ócsárol, siránkozik, nyavalyog, sopánkodik… Már húsz perce… Szóhoz sem jutok mellette. Találkozásunk miatt érzett kezdeti örömöm szertefoszlik, érzem, hogy negatív életszemlélete magával ránt… azaz rántana, ha hagynám. 
Mert NEM hagyom…

Pozitív gondolkodás –már az ókorban is hittek benne…

Részletek Marcus Aurelius: Rossz érzések ellenszere című művéből:
1.     „Ne ijeszd el magad az élettől azzal, hogy csupán a gondokról s a bajokról képzelegsz. Ne vetítsd előre a még nem létezőt, s ne éleszd újra letűnt bajaidat.”
Igen. Hajlamosak vagyunk „fejben lejátszani” egy-egy életeseményünk végkimenetelét. És sajnos hajlamosak vagyunk arra is, hogy a lehető legrosszabb variációt képzeljük el.
2.   „Amikor gondok kínozzák sorsod, tedd fel a kérdést: mi az, ami most elviselhetetlen?”
… és ilyenkor tanácsos mérlegelni: vajon valóban annyira, de annyira elviselhetetlen ez a gond, hogy valóban lehetetlennek látszik a szenvedés nélküli megoldás?
3.   „A választ magad előtt is szégyellni fogod - sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, mindig csak a jelen. Az előbbi talán be sem következik, az utóbbi pedig már régen elmúlt.”
Semmiképpen sem szabad a múlt kudarcaiból kiindulva messzemenő következtetéseket levonni. Kizárólag csak a jelennel kell foglalkozni, és törekedni a hatékony megoldás megtalálására.
4.    „Ha egy külső jelenség bánt, tulajdonképpen nem maga a jelenség nyugtalanít, hanem a róla alkotott elképzelésed. Márpedig csak tőled függ, hogy ezt megszüntesd.”
…és valóban: sokszor olyan dolgokat is beleképzelünk, ami nem is létezik. Önbizalomhiányunk sokszor azt eredményezi, hogy mindenkiről csak a rosszat feltételezzük.
5.    „Ha a rossz érzés oka a lelkedben rejlik - tulajdonoddá, elválaszthatatlan részeddé lett -, ugyan ki akadályozhatná meg, hogy hibás felfogásodat magad orvosold?”
csakis TE, egyedül TE változtathatsz a szemléleteden. Törölj ki minden negatív feltételezést!
6.   „Amikor nem teheted meg, amit helyesnek tartasz, nem okosabb-e megújult erővel tevékenykedni, mint felette bánkódni?”
Amin lehetetlen változtatni – azt el kell fogadni, és alkalmazkodni kell az újhoz.
7.    „Ha megtetted, amit tenned kell, az eredménytelenség oka nem benned rejlik. A dolgokat elfogadni tudni annyi, mint helyesen értelmezni. Ha ezt megértetted, semmi felett nem kell bánkódnod: az út a te utad, a természet mérte rád - neked csak járnod kell rajta."

Állj mindenhez pozitívan!

Sorscsapások sorozata az életed? 
Fogd fel próbatételnek, aminek a legyőzése megerősít. 
Ne sajnáld magad, ne siránkozz, hanem dolgozz a hatékony megoldáson. Lásd meg a rosszban is a jót – ez majd segít abban, hogy minél hamarabb egyensúlyba kerüljön minden!

… ami rossz
…és ami jó benne
Nem indul az autód reggel
1.      van autód
2.    nem útközben robbant le
3.    nem neked kell vezetni
4.    egyébként is ráfért már egy szerviz
Elmarad a koncert, és Te már csak a helyszínen értesülsz róla
1.      végre kimozdultatok otthonról
2.    jut időtök egymásra
3.    sétálhattok, beszélgethettek
Lehet, hogy megszűnik a munkahelyed
1.      régóta érezted már, hogy váltani kellene – most itt az idő
2.    újabb kihívások várnak rád, bebizonyíthatod mire vagy képes
Megcsalt a párod
1.      véget vethetsz egy olyan kapcsolatnak, amelyben méltatlanul mellőzve voltál
2.    vagy – megbocsájthatsz, és közösen dolgozhattok a szerelmetek megmentésén

Gyakorolj! Gyakorolj! Gyakorolj!

Optimistának lenni rohanó- problémákkal terhelt világunkban nem könnyű feladat. De kitartással, és a változtatni akarás tudatával mindennapjaink részévé válhat… Fordíts minden negatív érzést, gondolatot, hozzáállást pozitívvá – és kisvártatva Te magad is ráébredsz majd – mennyivel kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá, és nyugalmasabbá válnak a napjaid.
Tudod: a boldogság tanulható, csak akarni kell…



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése