2019/01/30

EGYÉL TE IS OLCSÓN – EGÉSZSÉGESET!




Olcsón – egészségeset? – ingatod most a fejed kételkedve, mert a köztudatban az a téves vélekedés terjedt el, hogy az egészséges ételek drágák. Holott tudatos tervezéssel – szinte ugyanannyiból ki lehet hozni egy egészséges menüt, mint az egészségtelent. Hogyan? Ennek járunk most utána.
1.     A SZENDVICSEKET KÉSZÍTSD EL OTTHON!
Minek fizetnél a büfében dupla árat egy salátás szendvicsért, amikor otthon elkészítve többszörösen is jól jársz. Egyrészt kevesebbe fog kerülni, másrészt tökéletesen tisztában lehetsz azzal, hogy az alapanyagok honnan származnak, mennyire frissek.
2.   FŐZZ MAGAD!
Ha saját magad főzöd meg az ételeket a családodnak – több szempontból is sokat teszel az egészségetekért. Friss, megbízható forrásból származó, egészséges hozzávalókat válogathatsz össze, elkerülheted a mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, a nátrium-glutamátot, ami köztudottan káros az egészségre.

3.   MINDIG A SZEZONNAK MEGFELELŐ ZÖLDSÉGEKET-GYÜMÖLCSÖKET VÁLASSZ!
A szezonalitás figyelembevétele azért fontos, mert általában minden zöldség-gyümölcs akkor a legolcsóbb, amikor szezonja van, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Persze ha télen is szeretnéd ezeket az ízeket élvezni, ne felejts el lefagyasztani belőlük, vagy a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni.

4.   NEM KÖTELEZŐ BIO – ÉLELMISZERT VENNI
A bio élelmiszerek – a sajátos előállítási, termelési körülmények miatt – általában drágák. Érdekes módon az utóbbi időkben elég sok esetben igazolódott be, hogy a bio- élelmiszerek sem 100 %-osan megbízhatóak (aflatoxinos zabpehely). Helyettük inkább:

5.    VÁLASZD A HELYI TERMÉKEKET
A helyi piacon beszerezve az alapanyagokat olyan személyes kapcsolat alakulhat ki közted és a termelő/forgalmazó között, aminek a bizalom a legfontosabb mozgatórugója.


6.   SZABJ HATÁRT A KÖLTSÉGESEBB ÉLELMISZEREK FOGYASZTÁSÁNAK!
Nem azt mondom, hogy kerüld őket – ugyanúgy képezzék a részét az étrendeteknek, de legyen a fogyasztásuk különleges alkalom, amikor nem az elfogyasztott mennyiségen, hanem a minőségen van a hangsúly. (Gondolok itt: a drágább sajtokra, vadhúsokra, libamájra, egzotikus gyümölcsökre).

7.    NE PAZAROLJ!
Élelmiszereink 30 %-a sajnos a kukában végzi: vagy azért, mert megromlott, még azelőtt mielőtt felhasználtuk volna, vagy, mert túl sokat készítettünk belőle. Sokat lehet spórolni, ha felhagyunk a pazarlással: ha tudatosan csak annyit vásárolunk, amennyi szükséges az ételünkhöz (előzetes tervezéssel), vagy ha a maradékot lefagyasztjuk egy következő alkalomra.


8.   TARTÓS ÉLELMISZERBŐL VISZONT CÉLSZERŰ SPÁJZOLNOD
Miért? Mert ha az alapvető élelmiszerekből (olaj, ecet, dó, bors, fokhagyma, liszt, tészta, fagyasztott zöldségek, rizs, burgonya stb.) van otthon készleted – könnyebben jutsz a főzéshez, rengeteg időt megspórolhatsz, és nem kell boltba rohangálnod – ahol könnyen elcsábulhatnál az egészségtelen ételek megvásárlására.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése