2019/01/07

HOGYAN VEDD FEL A HARCOT A KÓROKOZÓKKAL SZEMBEN?




Kapar a torkod… Alig tudsz nyelni… Eldugult az orrod… Fáj a fejed… és mintha gyenge és tompult lennél… Igen. Sikerült elkapnod valamit – megfázás, vírus, baktérium – a végeredmény ugyanaz: a kellemetlen tünetek napokra megnehezíthetik az életed.

Mit tehetsz?

Először is – a lehetőségeidhez mérten tedd magad „üresbe” – azaz pihenj, amennyit csak tudsz. Tudom, ez a mai világban nem egyszerű, de hidd el, ha mártírként bejársz dolgozni önmagaddal és a munkatársaiddal is rosszat teszel. Egyrészt tovább fog tartani a felépülésed – esetleg szövődmények is kialakulhatnak-, másrészt mások is elkaphatják tőled a betegséget.

Erősítsd az immunrendszeredet


A fertőző betegségek legyőzésében döntő jelentőségű az immunrendszer állapota – annak erősítése. Ebben számos gyógynövény a segítségedre lehet – amelyeknek antibakteriális hatásuk mellett, gyakran gomba- és vírusellenes hatásuk is igazolható.

·        BÍBOR KASVIRÁG
Ez az Észak-Amerikából származó évelő gyógynövény olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást, gátolják a kórokozók szétszóródását, fokozzák a falósejtek működését, erősítve ezzel az immunrendszer működését.

·        HÁRSFA VIRÁGZAT
Illóolaja, és a nyálkaanyagai hatásos segítők lehetnek a meghűléses időszakban. Forrázata melegen, mézzel édesítve lázcsillapító hatású.

·        FEKETE BODZA
Forrázata izzasztó hatású – csillapítja a lázat.

·        LÁNDZSÁS ÚTIFŰ
Belsőleg a légutak gyulladásaiban használják, főleg gyermekeknél, mivel teljesen ártalmatlan. Légcső- és hörghurut esetén, a betegség kezdetén, a heveny szakaszban alkalmazzák. Idült folyamatokban inkább a szaponin tartalmú drogokat (pl. kankalin gyökértörzsét) részesítik előnyben, az ánizs illóolajával társítva.

·        KAMILLA


Orvosi székfű, székifű, köhögővirág, szikfű, katóka – valamennyi ugyanazt a nagyszerű természetes gyógyító hatású kamillavirágot jelenti, amelyet számtalan kórra, és betegségre alkalmazhatunk sikerrel. A legfontosabb szer a házi patikában, könnyen beszerezhető, számtalan formában kapható (friss, szárított, filteres, illóolajos változat), de leghatékonyabb a szárított virágzat. A magyar kamilla magas hatóanyag tartalmával az egész világon hírnevet szerzett magának Az Alföld szikes pusztáin tömegesen terem, de nagy területeken termesztik is. Magról szaporítható egyéves növény, amelynek gyökere a földben megmarad, s újra kihajt. Magassága 15 – 40 centiméter, májustól augusztusig virágzik Szedésére lehetőleg a déli órákban, napsütéses száraz időben kerítsünk sort, mert ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma. S hogy mi mindenre jó? Torokfájásra, mandulagyulladásra, megfázásra a kamillavirágzatot zsályával, és papsajttal keverve főzzük, így gargarizáljunk. Meghűlésnél, köhögésnél, arc- és homloküreg-gyulladásnál kitűnő gyógyszer a kamillás inhalálás –ilyenkor 1 liter vízbe 2 púpozott evőkanál kamillavirágot tegyünk, fürdőlepedővel takarjuk le a fejünket, és a gőz fölé hajolva lélegezzük be azt. Köhögésre-, amikor már szinte semmi sem segít, a legjobb gyógymód, ha a kamilla virágzatát egészen finom porrá törjük, belekeverjük mézbe, s ezt a beteg kúraszerűen egy-egy kanállal megeszi.

Mit tehetsz még?


  • táplálkozz megfelelően - minél több vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő étel kerüljön a tányérodra: például A-vitaminban gazdag répa, kórokozó-gyilkos gomba, antibiotikus hatású, szeléntartalmú fokhagyma, valamint antibakteriális méz!
  •  biztosítsd a jókedvet – ez egyértelműen erősíti az immunrendszert
  • jótékony hatással bír a B1- és B6-vitamint gazdagon tartalmazó füge, banán- és a folsav bő bejuttatását jelentő lencse, rizs, babfélék fogyasztása
  • kerüld a cukros ételeket, és a túl sok finomított szénhidrát bevitelét. Helyette inkább az almát, körtét, datolyát és a citrusféléket fogyassz.
  • Mindezek mellett a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról és csipkebogyó teáról se feledkezz meg, csakúgy, mint a csicsókáról sem, amely igen értékes prebiotikum, így az emésztő- és az immunrendszer működésére is kiválóan hat.
  • a téli fényhiány miatt a D-vitamin szinted is lecsökken, aminek következtében nem csak kedvetlenné, hanem beteggé is válhatsz, mivel ekkor az immunsejtek kevesebb antibakteriális fehérjét termelnek, így kevésbé lesznek hatékonyak a kórokozók ellen. Amennyiben odafigyelsz a változatos étkezésre, több halat, fermentált tejterméket, tojást, vajat, csiperkegombát, zabpelyhet, csírákat és májat fogyasztasz, amit kiegészít valamilyen D-vitamin készítménnyel, 42%-kal kevesebb eséllyel fog valamilyen téli betegség ledönteni a lábáról
  • sportolj – de ne erőltesd túl magad. Megfelelő idejű edzés alatt és után még 3 órán át a szervezet fokozza az ún. neutrofil típusú fehérvérsejtek termelődését, mely felveszi a harcot a kórokozók ellen
  • ne idegeskedj - a stressz nagy hatással van az immunrendszer működésére. Teremts harmóniát az életedben.
  •  szánj elég időt a pihenésre ez is hozzájárul az erős immunrendszerhez. A nyugodt alvással és a 23 óra előtti lefekvéssel segítheted a szervezetedet a regenerálódásban.

Erős immunrendszert mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése