2019. december 19., csütörtök

CUKOR NÉLKÜL ÜNNEPELNI 5.rész



Írta: Faar Ida

A méltatlanul mellőzött gyümölcs: a grapefruit.
·        Az örökzöld 25 méterre is megnyúló gyümölcsfát az 1600-as években fedezték fel Barbados-szigetén a botanikusok.
·        A gyümölcs fürtökben fejlődik- innen kapta az elnevezését is ( az angol „grape”-fürt,”fruit”-gyümölcs)
·        Évente 5-7millió tonnát szüretelnek belőle világszerte. Hónapokig friss marad a fán,éretten sem romlik meg- sőt az idő előrehaladtával egyre édesebbé, és lédúsabbá válik.
·        Étvágycsökkentő hatása miatt a fogyókúrázók nélkülözhetetlen eledele, de elismerten csökkenti a koleszterin-szintet, gátolja  a vesekő-képződést, csökkenti a koleszterin-szintet.
·        Rendkívül magas a C.-vitamin tartalma
·        Fogyasztható frissen,de készíthető belőle gyümölcslé,lekvár,zselé. Héja kandírozható, magjából olajat sajtolnak.



GYÜMÖLCSKEHELY

Hozzávalók:
80 dkg grapefruit
30 dkg banán
30 dkg mélyhűtött eper
2 dl tejszín
Ízlés szerint édesítőszer

A grapefruitokat kettévágjuk, belsejüket, hogy a héj ne sérüljön, meg kikaparjuk. A belső részt felkockázzuk, az epret és a banánt is felszeleteljük,majd a vízzel hígított édesítőszerrel meglocsoljuk. Egy órát állni hagyjuk, majd visszatöltjük a grapefruit-héjakba. Lehűtve tálaljuk, tejszínhabbal díszítve.