2013/10/25

EGÉSZSÉGPÉNTEK: MELATONIN



Az emberi szervezetnek olyan biológiai órája van, amely pontosan észleli a sötét és a világosság váltakozását és elő­készíti a szervezetet a változásra.
Ki hinné, hogy az éjszakai mesterséges megvilágításban végzett munka kimutathatóan egészségkárosodásokat okoz – lévén, hogy zavarja a szervezet normális életritmusát, növelve ezzel a gyomor-bélrendszeri, a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát; depressziót, elhízást, mi több: emlő és vastagbéldaganatot okozva. Testünk bioritmusát a szerveinkben lévő úgynevezett „genetikai órák” irányítják, amelyeknek munkáját agyunk hangolja össze egymással. Legfontosabb ilyen „genetikai óra” a tobozmirigyben termelődő hormon: a Melatonin – amely a napi és az évszaki életritmus hormonális szabályozását irányítja. Termelődése éjszaka (sötétben) a legkifejezettebb – ami nappal gátolódva szabályozza a szervek működését. Emiatt az éjszakai mesterséges megvilágítás hatására felborul a hormon termelődésének normális menete – kevesebb fog termelődni– és ez okozza a kialakuló panaszokat és betegségeket. . A Melatonin-t tobozmirigy választja ki, és a vérrel jut el a test más részeibe. Az előállítást a hipotalamusz vezérli a fény/sötétség változásairól kapott információ alapján. Ez az információ a retinában keletkezik a melanopszin nevű foto pigmentekben, melyek a 484 nm-es kék fényt érzékelik, és működésük az A-vitaminon alapul. (Érdekesség, hogy a lefekvés előtt másfél órával feltett, kék színt szűrő szemüveget emiatt használják alvászavar ellen.). A Melatonin kiválasztása az évszakok szerint változó fényviszonyokhoz is igazodik, de nem altatószer, ha­nem a fiziológiás alvás élettani szabályozója. Keletkezik az emésztőrendszerben, a retinában és más szövetekben is. 
De mit is csinál a Melatonin?                                    
·        szabályozza a testhőmérsékletet
·        befolyásolja az immunrendszer működését – erősíti azt
·        szabályozza a glükóz szintet, és egyes anyagcsere-folyamatokat
·        szabályozza a nemi hormonok termelődését
·        erős antioxidáns – véd a szabadgyökök károsító hatásaitól
·        irányítja az alvási ciklust
·        befolyásolja a szervezet energia-háztartásáért felelős leptin nevű hormont, ezáltal közvetve az emésztőrendszert is
·        javítja a szív és a keringési rendszer munkáját
Ha az éjszakai mesterséges megvilágítás hatására gátolódik a Melatonin termelődése kialakulhat:
·        szívritmus-zavar
·        idegrendszeri tünetek
·        megnő az ösztrogéntermelődés, megváltozik az ösztrogén receptorok működése – emlőrák alakulhat ki
·        férfiaknál az androgén hormonok megváltozása miatt nő a prosztatarák kialakulásának veszélye
·        szezonális depressziót okozhat, ami aluszékonysággal, fáradékonysággal, levertséggel elhízással jár
Összefoglalva az eddigieket: nagyon fontos, hogy szervezetünk zavartalan működése érdekében, minél inkább kerüljük az életritmusunkat hátrányosan befolyásoló éjszakai mesterséges fényt, és adjunk időt ( és sötétséget) a Melatonin termelődésnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése