2019/10/31

A VILÁGOT FENYEGETŐ OLTÁSELLENESSÉG



Írta: Faar Ida


Az Egészségügyi Világszervezet – (World Health Organization, WHO) – összegyűjtötte azon egészségügyi veszélyeket, amelyek az egész világot veszélyeztetik.  Ilyenek például: a túlsúly, a környezetszennyezés, a klímaváltozás hatásai, a gyógyszereknek ellenálló kórokozók, valamint az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedése – az oltásellenesség miatt.

Az elérhető védőoltások beadásának elutasítása ugyanis jelentősen növeli az elkerülhető megbetegedések, halálozások számát. A védőoltás a betegségek megelőzésének az egyik legköltséghatékonyabb módja, évente több millió ember halálát akadályozza meg, ráadásul az átoltottság mértékének javításával még több millió ember halála válik elkerülhetővé.

Amerikában a szülők oltásellenessége olyan méreteket öltött - az interneten terjedő dezinformációknak köszönhetően -, hogy mintegy 26 ezer iskolás gyermek nem kezdhette meg az iskolát, mert nem volt beoltatva.
New York államban – az egyes területeken rohamosan terjedő kanyarójárvány miatt – törvénymódosítást fogadtak el – amely szerint vallási indokokra hivatkozva nem lehet megtagadni a kötelező védőoltások beadását.
A WHO ajánlásai szerint akkor tekinthető védettnek egy társadalom, ha az emberek legalább 93–95 százalékát „leoltották”, a kanyaró- mumpsz-rubeola (MMR) vakcinából. Ez az arány viszont egyre csökken, amelynek eredményeképpen a kanyaró egyre több helyen terjed – halálos komplikációkat okozva.

Mi az oltásellenesség oka?

Egyrészt pontosan a védőoltások sikeressége. Mivel a fejlett országokban megfelelő volt az átoltottsági arány, a legsúlyosabb fertőző betegségek teljesen eltűntek, - emiatt az emberek már nem hitték el, hogy a kanyaró és a többi kór valóban súlyos, sokszor halálos szövődményekkel járhatnak.
A másik ok az, hogy húsz évvel ezelőtt egy brit orvos, Andrew Wakefield a egy tudományos folyóiratban publikált egy cikket, amelyben azt állította, hogy kapcsolat van az MMR-vakcina beadása és az autizmus kialakulása között. Bár a tudományos folyóirat később visszavonta a cikket, a brit orvosról pedig kiderült, hogy anyagilag is érdekelt volt a valójában nem létező kapcsolat felfedezésében, ma is milliók vannak hiszik azt, hogy az MMR valóban autizmust okozhat. 

Közösségi oldalak a dezinformációk terjedése ellen

Az oltásellenesség terjedésének megakadályozása komoly felelősséget ró a közösségi médiára is. Az elmúlt hónapokban a Facebook szűrni kezdte a keresési találatokat, hogy felhasználói valós és hiteles értesüléseket kapjanak a védőoltásokról. A Pinterest új szabályzata szerint a "kanyaró" és az "Oltásbiztonság", illetve más témába vágó keresőszavak esetén találati oldaluk az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), illetve az amerikai Járványügyi Központ oldalaira viszik majd az olvasót – így nem találkozhatnak majd tévinformációkkal, illetve hamis állításokkal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése