2019/10/28

MIÉRT NE NYÚLJ A NYUGTATÓ UTÁN!

Ideges vagy? Ne tedd!

Írta: Faar Ida


Idegeskedsz, szorongsz, stresszelsz egyfolytában? Már hogyne tennéd – hiszen manapság nem könnyű hidegvérrel venni az akadályokat: elvárások tucatjával kell megküzdened nap, mint nap – munkahelyi és családi konfliktusok, szoros határidők, anyagi problémák cincálják rojtosra az idegrendszeredet.
Mit tesznek sokan ilyenkor?
A gyors hatás érdekében nyugtató és szorongásoldó gyógyszerek után nyúlnak – és nem biztos, hogy jól teszik.
A stressz és a szorongás a mindennapjaink természetes része – egy bizonyos mértékig. Ha valóban veszély fenyeget bennünket – segítségünkre van. Viszont, ha indokolatlanul áll fenn, és az állandó feszültség, idegeskedés, szorongás megnehezíti az életünket, akadályoz a hétköznapi feladatok ellátásában – már kórosnak nevezhető.
Benzodiazepin – egy szer, amit az orvos rendel
Benzodiazepin, antidepresszánsok – a leggyakrabban rendelt gyógyszerek szorongásos zavarok, fóbiák, pánikrohamok, poszttraumás stressz, alvászavarok  esetén. ( Benzodiazepinek: diazepam (Valium, Seduxen), alprazolam (Xanax, Frontin), nitrazepam (Eunoctin), a klonazepam, midazolam (Dormicum), a flumazenil (Anexate)) Nem is lenne velük baj, ha az érintettek a megadott dózisban és a megadott ideig szednék (lehetőleg csak pár napig, de maximum 4 hétig – szoros orvosi felügyelet mellett). De sokan – enyhe feszültség esetén is alkalmazzák a gyors megnyugvást keresve. Pedig a hatóanyagcsoport indokolatlan használatával számos súlyos mellékhatással is számolniuk kellene:
·        idővel a szervezet hozzászokik – ugyanaz az adag már nem fejti ki a terápiás hatást
·        hosszú távú használatuk nem javasolt, mert függőség, alvászavarok, depresszió, pánikroham, agresszió jelenhet meg, csökkennek a kognitív funkciók, romlik az autóvezetési képesség, gyakoribb a töréssel járó elesés, de a demencia és az Alzheimer kockázata is fokozódhat.
·        elvonásuk is súlyos tüneteket okoz: álmatlanság, szorongás, depresszió, remegés, nyugtalanság, ingerlékenység jelentkezhet. Sokszor a beteg még rosszabbul érzi magát, mint a szer szedése előtt.
A fent leírtak ismeretében érdemes megfontolni az adott szerek szedésének még az elkezdését is.
Természetes szorongásoldók használatával is sokat tehetsz önmagadért: a gyógynövényalapú szerek, a megfelelően összeállított diétás menü, különböző vitaminok, és ásványi anyagok – veszélyes mellékhatások nélkül is képesek segíteni egy-egy nehezebb- stresszes időszakban. Ezek általában a neurotranszmitterek (pl., dopamin, szerotonin, noradrenalin) szintjének a befolyásolásával és/vagy a hipotalamusz- hipofízis-mellékvese tengelyen keresztül fejtik ki hatásaikat. A természetes szorongásoldók – a benzodiazepinekkel szemben – nem okoznak hozzászokást, függőséget, másnapra átnyúló hatást.

1.      Aminosavak: glutaminsav, L-triptofán, L-tirozin, L-fenilalanin, teanin.  A szervezetnek neurotranszmittereket előállító képessége összefüggésben áll az adott aminosavakból a táplálkozással szervezetbe jutott mennyiségével. Klinikai vizsgálatokkal is igazolták, hogy a szervezetbe jutó L-triptofán mennyiségének a növelése a szerotoninszintézis fokozódásával jár.
2.    Vitaminok: C-, D-, E-vitamin – nagy dózisban alkalmazva fontos szerepet játszanak a hangulat és a szorongásos állapotok befolyásolásában.
3.    Zsírsavak: omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak szintén csökkentik a stressz okozta szorongást.
4.    Gyógynövények és azok kivonatai: orbáncfű, macskagyökér, komló, levendula, kamilla, golgotavirág – számos készítmény kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, ahol a szakemberek tanácsait kikérve részletes tájékoztatást kaphatunk a használatukról.
5.     Magnézium – számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy kalciummal kombináltan adva csökkenti a szorongást. B6-vitaminnal együtt adagolva pedig segít a feszült idegállapot feloldásában

Idegeskedsz, szorongsz, stresszelsz egyfolytában? Akkor itt az ideje, hogy természetes szorongásoldók használatával tégy ellene!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése