2012/06/11

HETI ÍZPRÓBA : A CSERESZNYE


A Kárpát-medencében őshonos csonthéjas gyümölcsöt nagyon sokan kedvelik. Nem véletlenül: jellegzetes aromája, édessége, frissessége, s már maga a látványa is beindítja nyálelválasztásunkat. Természetesen emellett számos kedvező élettani hatással is bír, ezért érdemes naponta több alkalommal kisebb adagokban fogyasztani belőle:

 



·         magas víztartalma miatt (78-82%) kiváló szomjoltó
·         A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint pantoténsavat, biotint, riboflavint tartalmaz – emiatt fontos szerepet játszik a napi ajánlott vitaminmennyiség bevitelében
·         találunk benne káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, kobaltot, nátriumot
·         jelentős gyümölcscukor tartalma miatt (13 gramm/100 gramm) cukorbetegek óvatosan fogyasszák
·         magas rosttartalma miatt emésztést elősegítő hatású,
·         antociánban, színes karotionidokban gazdag antioxidáns –daganatellenes
·         segíti a húgykősav eltávolítását
·         tisztítja a bőrt
·         erősíti az érfalat, gátolva ezzel az érelmeszesedést
·         kitűnő vértisztító
·         kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, ezáltal lassítják az öregedést.
·         nagyon magas a kalciumtartalma, emiatt segíti a csontok növekedését, ezért ajánlatos a csontritkulásban szenvedőknek sok cseresznyét fogyasztani
·         nagyobb mennyiségben található meg benne a vas és a kálium, ami számos élettani folyamatot befolyásol.
·         gyulladáscsökkentő
·         A cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó hatású, ezért a gyógyszeripar előszeretettel használja szívgyógyszerek alapanyagaként. A szívműködést javítva, segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében.
·         méregteleníti a szervezetet.
A cseresznyét sokféle módon fogyaszthatjuk: nyersen akár gyümölcssalátákban, kompótként, tölthetünk, vagy ízesíthetünk vele süteményeket, tartósíthatjuk befőttként vagy lekvárként, de készíthetünk belőle gyümölcslevest is. Különleges csemege a kandírozott cseresznye,de  mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban (Törökországban) közismert csemege. Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, gyümölcsborként, pálinkaként - híres a magyar egri cseresznyepálinka-, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel.

 RECEPTEK

JOGHURTOS CSERESZNYEFAGYI
Hozzávalók: 1 csomag krémsajt, 20 dkg cukor,1 evőkanál citromlé,2 doboz natúr görög joghurt, 30 dkg kimagozott cseresznye
A hozzávalókat turmixgéppel krémesre kevertetjük, majd fagylaltgépbe téve elkészítjük. Ha nincs ilyen gépünk, akkor a mélyhűtőbe téve – félóránként átkavargatva megfagyasszuk.


CSERESZNYELEVES
Hozzávalók adagonként: 10 dkg magozott cseresznye, 1 evőkanál cukor, fahéj, pici só, tejföl, liszt
A cseresznyét 2-3 liter vízbe feltesszük főni, beletesszük a cukrot, fahéjat, sót, ha a gyümölcs megpuhult behabarjuk a liszttel és tejföllel. Hidegen és melegen egyaránt finom

RÁNTOTT CSERESZNYE
Hozzávalók: klasszikus palacsintatészta, cseresznye, porcukor, fahéj
A szárával szedett cseresznyéket a sűrű palacsintatésztába mártjuk, forró olajban kisütjük, majd fahéjas porcukorba forgatjuk.

CSERESZNYEFELFÚJT
Hozzávalók: 6 zsemle,10 tojás,30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 6 dkg vaj,10 dkg mandula, 50 dkg magozott cseresznye, tej, só
A tejbe beáztatjuk. A tojás sárgákat a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal habosra keverjük. Beletesszük a vajat, mandulát, a kinyomkodott zsemléket, a cseresznyét, pici sót, végül a tojások keményre vert habját. Kizsírozott formába öntve lassú tűzön megsütjük. Önmagában vagy vanília sodóval leöntve fogyaszthatjuk.

CSERESZNYÉS CSIRKECOMB
Hozzávalók: 8 csirkecomb, só, bors, 6 evőkanál. olaj, 3-3 sárgarépa és gyökér, 2 dl vörösbor, 2 nagy vöröshagyma, 3 dl tejszín, 3 evőkanál. liszt, 60 dkg magozott cseresznye
A csirkecombokat sózva, borsozva 1 éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni. A felhevített olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a combokat, kicsit megpirítjuk, hogy színük legyen, felengedjük a vörösbor és 1 dl víz keverékével. Belekarikázzuk a zöldséget, és puhára pároljuk. A húst kiemeljük, a visszamaradt mártást besűrítjük a tejszínben elkevert liszttel, összeforraljuk, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt. 1-2 percig tovább forraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, orsó- vagy csigatészta illik hozzá.


EGYSZERŰ CSERESZNYETORTA     
Hozzávalók: 50 dkg porhanyós vajastészta, 0,5 l tej, 2 dl sűrű tejszín, 40 dkg kristálycukor, vaníliarúd, 1 kg cseresznye, 10-15 dkg cukor
Kimagozzuk a cseresznyét, lecsöpögtetjük. A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.
Krém: a vaníliarúddal együtt felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.
Előmelegített sütőben, zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve, rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük krémmel, mert sütés közben megemelkedik. Betakarjuk a másik lappal. Visszatoljuk a sütőbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt finom.


MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN:


Faar Ida

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése