Az élelmi diétás rostok szerepe a táplálkozásban egyre nagyobb hangsúlyt kap. A rostoknak két csoportja van : a vízzel nem keveredő,oldhatatlan rostok (cellulóz,hemicellulóz,lignin), és a vízben oldódó-gélesedő rostok -(pektin,gumik,és nyákok) Javasolt adagjuk legalább napi 25-30 gramm , ez a mennyiség az,ami egészségünkre áldásos hatású, anélkül, hogy a túladagolás kellemetlen tüneteit okozná ( puffadás,kevés folyadékkal fogyasztva székrekedés ,felszívódási zavar). Fontos, hogy a rostbevitellel együtt gondoskodjunk a megfelelő folyadékfogyasztásról is (2, 5-3 liter naponta). S hogy miért fontos a rostdús étrend?
- A rostok segítik a salakanyagok eltávozását a szervezetből - méregtelenítenek
- A gyomorban megfelelő mennyiségű folyadék jelenlétében megduzzadva teltségérzetet okoznak –így betarthatóbbá válik a diéta –nem leszünk éhesek
- Tisztítják a bélfalat
- Csökkentik a különböző bélbetegségek kialakulásának kockázatát – az ételek gyorsabban haladnak át az emésztőrendszeren, így a rákkeltő vegyületek rövidebb ideig hatnak a bélfalra, javítják a bélműködést
- Csökkentik a magas vérzsír-értékeket, azáltal, hogy megkötik az epesavakat (ami koleszterint tartalmaz), így az a széklettel kiürül
- Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, illetve a már kialakult betegség esetén megakadályozzák az étkezés utáni magas vércukorszint kialakulását azáltal, hogy jelenlétükben-lassabban szívódnak fel a szénhidrátok.
- A rostok erőteljesebb rágást igényelve segítik a fogszuvasodás és ínysorvadás megelőzésében
- Segítik a fogyást, mert késleltetik az energiát adó tápanyagok felszívódását
FONTOS TUDNIVALÓ –ha rostszegényen étkeztünk eddig, akkor mindenképpen csak fokozatosan térjünk át a rostdúsabb étrendre-ellenkező esetben puffadással,görcsökkel járhat az átmeneti időszak .Naponta kis adagokban növeljük a növényi rostok mennyiségét, a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása mellett.
Rostforrásaink (100 gramm alapanyagra )
ALAPANYAG (
|
ROST(g)
|
ALAPANYAG (100g)
|
ROST (g)
|
Bab
|
24,00
|
Búzakorpa
|
54,00
|
Búzacsíra
|
20,00
|
Graham-liszt
|
19,00
|
Karalábé
|
5,10
|
Kelkáposzta
|
4,50
|
Kukorica
|
8,80
|
Sárgarépa
|
3,70
|
Petrezselyemgyökér
|
8,00
|
Zöldborsó
|
7,00
|
Zöldbab
|
6,80
|
Birsalma
|
6,40
|
Szárított füge
|
12,50
|
Körte
|
2,60
|
Málna
|
7,40
|
Ribiszke
|
6,8
|
kakaópor
|
16,8
|
Sóska
|
3,3
|
NÉHÁNY ROSTDÚS RECEPT
SOKMAGVAS KIFLI
Hozzávalók:50 dkg Graham liszt,20 dkg tejföl,25 dkg margarin,4 dkg élesztő,2 tojás sárgája,só,magvak (szezámmag, lenmag, tökmag stb.)
Az élesztőt langyos vízben elmorzsoljuk, majd egy tálban összekeverjük a graham liszttel, tejföllel, margarinnal és sóval.
A tésztát jól kidolgozzuk, ezt követően lisztes nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra nyújtjuk.
A tésztából kis háromszögekre vágjuk és kiflit formálunk belőle.
A kiflik tetejét bekenjük tojásfehérjével, megszórjuk a magvakkal és tepsibe helyezzük.
ALMÁS PITE
Hozzávalók:25 dkg margarin,50 dkg graham liszt,3 tojás 1 dl tejföl ,pici édesítő,fahéj,5 alma,pici olaj
Elkeverjük a lisztet, a margarint a tejfölt és a két tojás sárgáját. Teszünk hozzá pici édesítőt. Ezeket jól összedolgozzuk. A tészta egyik felét kinyújtjuk és egy olajjal kikent tepsibe helyezzük.
Az almát lereszeljük, adunk hozzá fahéjat, édesítőt, majd a lecsepegtetett, ízesített almát is a tepsibe tesszük a tészta tetejére. Az alma tetejére tesszük a maradék kinyújtott tésztát. A tészta tetejét villával megszurkáljuk és bekenjük a tojásfehérjével. Előmelegített sütőbe rakjuk és aranybarnára sütjük.
ROSTDÚS FASIROZOTT
Hozzávalók: 2-3 szál sárga- és fehérrépa, 1 karalábé,1 zeller,egy kisebb kelkáposzta fele,1 kis cukkini,20 dkg zöldborsó,2 nagyobb krumpli,20 dkg brokkoli,2 fej hagyma,2-3 gerezd fokhagyma,1 csokor petrezselyem,néhány szál zellerzöld,5 tojás,20 dkg zab- vagy búzakorpa,15 dkg graham liszt,curry,bors,szerecsendió,só vagy ételízesítő,20 dkg zsemlemorzsa ,2-3 evőkanál szezámmag
olaj a sütéshez
olaj a sütéshez
A zöldségféléket megtisztítjuk, felaprítjuk, megpároljuk,kihűtjük,majd ízesítjük,és a búzakorpával ,4 tojással elkeverjük – fasírtot formázunk belőle,és a liszt-tojás –zsemlemorzsa segítségével berántjuk. Olajban sütjük.
ZÖLDBAB TOKÁNY
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, 40 dkg zöldbab
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, 40 dkg zöldbab
A vöröshagymát apróra kockára vágjuk, zsiradékon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkockázott húst, fedő alatt addig pároljuk, míg levet enged. Megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, és vízzel felengedjük. Ha a hús félig megpuhult, ízesítjük zúzott fokhagymával, belekeverjük a feldarabolt zöldbabot, és készre főzzük. Télen készíthetjük konzerv zöldbabból, akkor a már megfőtt húshoz keverjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése