2012/06/29

EGÉSZSÉGPÉNTEK : MIÉRT ÉPPEN A ROST ?


Az élelmi diétás rostok szerepe a táplálkozásban egyre nagyobb hangsúlyt kap. A rostoknak két csoportja van : a vízzel nem keveredő,oldhatatlan rostok (cellulóz,hemicellulóz,lignin), és a vízben oldódó-gélesedő rostok -(pektin,gumik,és nyákok)   Javasolt adagjuk legalább napi 25-30 gramm, ez a mennyiség az,ami  egészségünkre áldásos hatású, anélkül, hogy a túladagolás kellemetlen tüneteit okozná ( puffadás,kevés folyadékkal fogyasztva székrekedés ,felszívódási zavar). Fontos, hogy a rostbevitellel együtt gondoskodjunk a megfelelő folyadékfogyasztásról is (2, 5-3 liter naponta). S hogy miért fontos a rostdús étrend?

  • A rostok segítik a salakanyagok eltávozását a szervezetből - méregtelenítenek
  • A gyomorban megfelelő mennyiségű folyadék jelenlétében megduzzadva teltségérzetet okoznak –így betarthatóbbá válik a diéta –nem leszünk éhesek
  • Tisztítják a bélfalat
  • Csökkentik a különböző bélbetegségek kialakulásának kockázatát – az ételek gyorsabban haladnak át az emésztőrendszeren, így a rákkeltő vegyületek rövidebb ideig hatnak a bélfalra, javítják a bélműködést
  • Csökkentik a magas vérzsír-értékeket, azáltal, hogy megkötik az epesavakat (ami koleszterint tartalmaz), így az a széklettel kiürül
  • Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, illetve a már kialakult betegség esetén megakadályozzák az étkezés utáni magas vércukorszint kialakulását azáltal, hogy jelenlétükben-lassabban szívódnak fel a szénhidrátok.
  • A rostok erőteljesebb rágást igényelve segítik a fogszuvasodás és ínysorvadás megelőzésében
  • Segítik a fogyást, mert késleltetik az energiát adó tápanyagok felszívódását


FONTOS TUDNIVALÓ –ha rostszegényen étkeztünk eddig, akkor mindenképpen csak fokozatosan térjünk át a rostdúsabb étrendre-ellenkező esetben puffadással,görcsökkel járhat az átmeneti időszak .Naponta kis adagokban növeljük a növényi rostok mennyiségét, a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztása mellett.



Rostforrásaink (100 gramm alapanyagra )

ALAPANYAG (100 g)
ROST(g)
ALAPANYAG (100g)
ROST (g)
Bab
24,00
Búzakorpa
54,00
Búzacsíra
20,00
Graham-liszt
19,00
Karalábé
5,10
Kelkáposzta
4,50
Kukorica
8,80
Sárgarépa
3,70
Petrezselyemgyökér
8,00
Zöldborsó
7,00
Zöldbab
6,80
Birsalma
6,40
Szárított füge
12,50
Körte
2,60
Málna
7,40
Ribiszke
6,8
kakaópor
16,8
Sóska
3,3



NÉHÁNY ROSTDÚS RECEPT
SOKMAGVAS KIFLI        
Hozzávalók:50 dkg Graham liszt,20 dkg tejföl,25 dkg margarin,4 dkg élesztő,2 tojás sárgája,só,magvak (szezámmag, lenmag, tökmag stb.)

Az élesztőt langyos vízben elmorzsoljuk, majd egy tálban összekeverjük a graham liszttel, tejföllel, margarinnal és sóval.
A tésztát jól kidolgozzuk, ezt követően lisztes nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra nyújtjuk.
A tésztából kis háromszögekre vágjuk és kiflit formálunk belőle.
A kiflik tetejét bekenjük tojásfehérjével, megszórjuk a magvakkal és tepsibe helyezzük.


 ALMÁS PITE
Hozzávalók:25 dkg margarin,50 dkg  graham liszt,3 tojás 1 dl tejföl ,pici édesítő,fahéj,5 alma,pici olaj
Elkeverjük a lisztet, a margarint a tejfölt és a két tojás sárgáját. Teszünk hozzá pici édesítőt. Ezeket jól összedolgozzuk. A tészta egyik felét kinyújtjuk és egy olajjal kikent tepsibe helyezzük.
Az almát lereszeljük, adunk hozzá fahéjat, édesítőt, majd a lecsepegtetett, ízesített almát is a tepsibe tesszük a tészta tetejére. Az alma tetejére tesszük a maradék kinyújtott tésztát. A tészta tetejét villával megszurkáljuk és bekenjük a tojásfehérjével. Előmelegített sütőbe rakjuk és aranybarnára sütjük.

ROSTDÚS FASIROZOTT

Hozzávalók: 2-3 szál sárga- és fehérrépa, 1 karalábé,1 zeller,egy kisebb kelkáposzta fele,1 kis cukkini,20 dkg zöldborsó,2 nagyobb krumpli,20 dkg brokkoli,2 fej hagyma,2-3 gerezd fokhagyma,1 csokor petrezselyem,néhány szál zellerzöld,5 tojás,20 dkg zab- vagy búzakorpa,15 dkg graham liszt,curry,bors,szerecsendió,só vagy ételízesítő,20 dkg zsemlemorzsa ,2-3 evőkanál szezámmag
olaj a sütéshez
A zöldségféléket megtisztítjuk, felaprítjuk, megpároljuk,kihűtjük,majd ízesítjük,és a búzakorpával ,4 tojással elkeverjük – fasírtot formázunk belőle,és a liszt-tojás –zsemlemorzsa  segítségével berántjuk. Olajban sütjük.


ZÖLDBAB TOKÁNY
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, 40 dkg zöldbab
A vöröshagymát apróra kockára vágjuk, zsiradékon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkockázott húst, fedő alatt addig pároljuk, míg levet enged. Megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, és vízzel felengedjük. Ha a hús félig megpuhult, ízesítjük zúzott fokhagymával, belekeverjük a feldarabolt zöldbabot, és készre főzzük. Télen készíthetjük konzerv zöldbabból, akkor a már megfőtt húshoz keverjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése