2012/06/13

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK:PIHENÉS


Véget ért a tanév, lezajlottak az érettségik, elballagtak a nyolcadikosok, bezárnak az óvodák – végre együtt lehet a család – eljött a vakáció – s vele együtt a zavartalan pihenés, ellazulás szabadságolások ideje. Ki-ki tetszése-és pénztárcája szerint döntheti el, miképp tölti a rázúduló szabad órákat, napokat: a homokos egzotikus tengerpartot, a Balaton strandjait, a Bakony hűs erdei útjait, vagy lakása biztos menedékét részesíti előnyben. Pihenni kell – alapvető emberi szükséglet, ami kielégítésre vár, ellenkező esetben megbosszulja önmagát, és megbetegít. Pihenni persze sokféleképpen lehet: aktívan – sportolással, kirándulással, vagy passzívan olvasva, napozva, Tv-t nézve. A hangsúly azon van, miképp vagyunk képesek kilépni a megszokott napi rutinból, s elfoglalni magunkat valami olyasmivel, ami boldoggá tesz. Ez biztosítja a feltöltődést, az energiáink megsokszorozódását, azt, hogy a már-már fásulttá tevő dolgos hétköznapok után végre történjen valami, ami felráz bennünket. Állítólag legalább 3 hét kellene mindenkinek ahhoz, hogy maradéktalanul feltöltődjön. Három olyan hét, amikor valóban csak pihenünk, s nem azokat a dolgokat végezzük el, amelyeket a munkánk miatt eddig csak halogattunk…

“A betegség után lesz édes az egészség, a baj után a jó, az éhség után a jóllakottság, az erőfeszítés után a pihenés.” (Hérakleitosz)
„Boldogok, akik mentség keresése nélkül tudnak pihenni és aludni, mert mosolyogva ébrednek fel és örömmel indulnak útjukra”. (Dr. Gyökössy Endre)
“Mindig váltani az élet ritmusát. Tudatosan és figyelmesen cserélni munkát és pihenést, koplalást és bőséget, józanságot és mámort, igen, még gondot és örömet is; tudatosan felállni az élet terített asztala mellől, mikor legjobban esik a bőség, tudatosan bekapcsolni gondokat és feladatokat, melyeknek nevelő erejük van. Nem elbízni magad semmiféle helyzetben.”
(Márai Sándor: Füves könyv – Az élet ritmusáról)
„A lustaság nem más, mint pihenés elfáradás előtt.”(Jules Renard)
„Mindaz, ami az életben jólesik, az mind hasonló a halálhoz: a sok, sok mély alvás, a gondolattalan merengés, a mozdulatlan pihenés, az egyedüllét mezőn és tengeren, elsikkadni a végtelenben.”(Cserna- Szabó András)
„Bármit alkottok, mindenen legyen rajta a nyugalom és a pihenés bélyege.”(Bengt Danielsson)
„Az emlékezésben élni az öregkor és az elvégzett napi munka utáni pihenés dolga. A fiatalságot ezzel kezdeni kész halál.”(Thomas Mann)
„Az ember számára nincs pihenés, és nincs vég, folytatnia kell hódítást hódítás után. És amikor meghódította az űr minden mélységét, és az idő összes rejtélyét, akkor is csak a kezdetnél tart majd.”(Herbert George Wells)
„Időnként eltűnődöm, miért van az, hogy az ember csak a boldog nyugalmi állapot feláldozása árán hódolhat kedvenc időtöltésének és szenvedélyeinek, holott ama otium Horatius szerint is minden teremtett lélek legfőbb óhaja szerte a világon; s a zavartalan pihenés óráit, amelyektől a kötelesség vagy szükség hívó szavára oly nehezen válunk meg, vajon miért vágyunk izgalmakkal felcserélni, éppen amikor kedvünkre nyújthatnánk idejét”.(Walter Scott)
„Nagyon fontos a megfelelő egyensúlyt megteremteni - mind a külsőt, mind a belsőt. De mind a külső, mind a belső a kemény munka után igényli a pihenést és a szabadságot.”(Csernus Imre)

„Az utazás távolságot teremt, és kibillent a közvetlenség biztonságot ígérő közelségéből. Kérdéseket vet fel, és kétségeket ébreszt nem csak a látottakkal, hanem saját látásmódunkkal, önnön magunkkal szemben is. Lehetőséget ad a rácsodálkozásra, az elemi felismerésekre, a világ csodáján érzett ámulatra.”(Tillmann József Attila)

„Sokkal fontosabb felfedezni egy olyan templomot, amiről még senki sem hallott, mint elmenni Rómába és kötelezően megnézni a Sixtus-kápolnát, kétszázezer másik turistával együtt, akik a füledbe kiabálnak. Természetesen menj el a Sixtus-kápolnába is, de sétálj az utcákon, vessz el a sikátorokban, ízleld meg annak szabadságát, hogy keresel valamit, amiről nem is tudod, hogy micsoda.”(Paulo Coelho)

„Csak az tud megmászni egy hegyet, aki megadja a testének azt a figyelmet, amit megérdemel. Annyi idő áll rendelkezésedre, amit az élet megenged, ment hát, és ne követeld azt, amit nem kaphatsz meg. Ha túl gyorsan mész, elfáradsz és félúton feladod. Ha túl lassan mész, rád esteledhet és eltévedsz. Élvezd a tájat, a források vizét és a gyümölcsöket, mert a természet nagylelkű, de haladj tovább.”(Paulo Coelho)

Mindig az a szebb, ahol nem lehetünk.”(Pjotr Iljics Csajkovszkij)

„Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.”(Jókai Mór)

„Jobb remények közepette utazni, mint megérkezni; kissé értelemszerűbben: az útra kelésben, nem pedig a célhoz érésben rejlik a boldogság.”(Paul Watzlawick)

„Felesleges időtöltés azon rágódnod, vajon hová vezet az út. Neked csupán az a feladatod, hogy megtedd az első lépést. A többi úgyis jön magától.”(Elif Safak)

„Turista az, akinek gyönyörűség a kilátás, akinek barátja a csend, és akinek élmény a vihar. Megáll a réteken, megbámulja a virágok pompáját, nyitott szívvel hallgatja a madarak vidám beszédét, csendes bámulattal áll meg a hatalmas fenyők alatt és áhítattal néz a magasba szökő sziklabércre. Nem esik kétségbe, ha megered a zápor, nem ijed meg a keményre fagyott úttól, nem riasztja vissza a sár és nem rémíti meg az éjszaka. A természet csak szép tud lenni!(Zubor István)

„Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe. El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük.”(Varga Domokos)

„Sohasem az a fontos, hogy milyen messze, milyen magasra ment az ember, s az sem, hogy milyen nehezen - csakis az, milyen élményeket hozott magával.”(Karl Lukan)

„Valamit otthagyunk magunkból, ha elhagyunk egy helyet, ott maradunk, noha elutazunk. És vannak olyan dolgok is bennünk, amelyeket csak az által lelhetünk meg újra, ha visszatérünk ezekre a helyekre.”(Pascal Mercier)

„Ha ujjaddal megérinted a tengert, az egész világgal kapcsolatba kerülsz.”(Olia Savicevic Ivancevic)

„Ahova érdemes elmenni, oda nem vezet rövid út.”(Vavyan Fable)

„Nem az utazáshoz kell a bátorság. Bátorság ahhoz kell, hogy elhagyd az otthonodat.”(Scott Westerfeld)

MINDENKINEK KELLEMES NYARALÁST KÍVÁN A SZERZŐ:



                                                  FAAR IDA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése