2012/06/06

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: A RAJONGÁS


Írta: Faar Ida
Újsághír: vizsgálatot rendelt el Oslo polgármestere, miután Justin Bieber koncertjén 49 rajongó sérült meg – közülük 14-et kórházba is kellett szállítani. Ma már a hírességek koncertjei magas kockázattal járnak – már-már vészhelyzetet kell hirdetni egy-egy ilyen esemény kapcsán, hiszen a rajongók bármit képesek megtenni annak érdekében, hogy imádottjuk közelébe jussanak. Van, aki napokkal a koncert előtt sátortábort rendez, hogy az elsők között állhasson a színpad előtt, mások a szállása előtt állnak lesben egy-egy aláírásra vadászva, míg sokan városról-városra, országról-országra követik időt-pénzt, energiát nem kímélve. „Bezzeg az én időmben” – ami még nincs is olyan messze- azért nem ragadtattuk el ennyire magunkat. Részemről a rajongás kimerült a kazetták- fotók-cikkek gyűjtésében, a falak sztárokról készült poszteinek teleraggatásában, és autogramkérő illedelmes levelek megfogalmazásában. Rajongani sokféleképpen lehet, de elvakultan semmiképp nem érdemes. A mai tizenévesek dolga persze nem egyszerű: egyre kevesebb a közvetlen környezetükben fellelhető valódi értékes példakép, a Tv, az internet, a média által kreált félperces sztárocskák pedig nem éppen a legjobb etalonok. Ma a kiskamaszok legnagyobb álma, hogy teljesen mindegy,hogy mivel de ,reflektorfénybe kerüljenek, oda ,ahol könnyen, gyorsan meg lehet gazdagodni – s még tanulni sem kell hozzá…Legalábbis a  média ezt sugallja akkor,amikor olyan embereket is sztárol,akik mind emberileg, mind erkölcsileg megkérdőjelezhetően viselkednek. De ki is lehetne ma igazi példakép? Milyen elvárásaink lehetnek azokkal szemben, akiket a fiatalok vezéregyéniségnek tartanak? S mit is jelent a szó maga? Következzék néhány tartalmas gondolat – természetesen most is olyan emberektől, akik erről sokkal-sokkal többet tudnak tőlem:
„Az ember sok mindent megtanulhat egy kutyától, még akkor is, ha az olyan lüke, mint a miénk - írtam. - Marley arra tanított, hogy minden napot féktelen örömmel és boldogsággal éljek meg, hogy ragadjam meg a pillanatot és hallgassak a szívemre. Megtanított arra, hogy élvezzem az egyszerű dolgokat: egy séta az erdőben, a frissen leesett havat, egy szunyókálást a téli nap sugarában. És amikor megöregedett és mindene fájt, arra tanított, hogy a viszontagságok között is maradjak optimista. De legfőképp a barátságról és az önzetlenségről tanultam tőle, s mindenekfelett a megingathatatlan hűségről. Meghökkentő elképzelés volt, hogy csak most, halálában értettem meg teljesen: Marley a mentorom volt. Tanárom és példaképem: Lehetséges, hogy egy kutya – bármelyik kutya, főleg olyan dilis, fékezhetetlen, mint a miénk- képes megmutatni az embernek, hogy mi az, ami valóban fontos az életben? Hittem benne, hogy igen. Hűség. Bátorság. Elkötelezettség. Egyszerűség. Öröm.”(John Grogan)
„A gyermeknek inkább példaképre, mintsem kritikusra van szüksége.”(Carolyn Coats)
„Butaságokon nevetgélni, saját világot kitalálni, és a világ lenéző beszólásai ellenére is következetesen ragaszkodni annak minden minket boldogító pillanatához, azt hiszem, egyáltalán nem szánalmas dolog, hanem a legbölcsebbek egyike. Ezért tanítóm és példaképem mindenki, aki boldog, önzetlen és örömteli életet él.”(Szabó Eszter)
„A gyermekeknek nagyobb szükségük van példaképre, mint bírálatra.”(Joseph Joubert)
„Jegyezd meg, ma már nem úgy van, mint régen, mikor a sajtó még a közt szolgálta. Ma már te szolgálsz. A média csinálja a hírt, a sztárokat. A média kormányozza a világot, vezet az orrodnál fogva.”(Vavyan Fable)
„Erkölcsi és szellemi nagyságok helyett címlapsztárok, szappanmárkák vesznek körül bennünket. Az aki kapja, marja szellemisége dívik. Honnan is tudná a legtöbb ember, mi a különbség szeretet, szerelem és vágy között, ha a közvéleményben még a vezető tekintély és a politikus fogalma közötti különbség is tisztázatlan?”(Kornis Mihály)
„A sztárok kiváltságokkal teli világában magasra lehet jutni, akár nagyon rövid idő alatt is, de a csúcs ingatag, nincs senki számára bebiztosítva, és könnyű hatalmasat zuhanni. Márpedig a mélyről már nem vezet vissza út, csak a hétköznapok szürkeségébe. ami egy olyan ember számára, aki csillogáshoz szokott, maga a pokol.”(Szalai Vivien)
„Mindenki szeretné megváltoztatni a világot, de senki sem szeretné megváltoztatni saját magát.”(Lev Tolsztoj)
„A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás.”(Márai Sándor)
Először figyelembe sem vesznek, aztán nevetnek rajtad, aztán harcolnak ellened, és aztán nyersz.” (Mahatma Gandhi)
„Ahol szeretetre méltó egyéniségedet nem eresztik be, ott hassál jó példáddal.” (Mahatma Gandhi)
„Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint valaki másnak a jó példája.” (Mark Twain)
„Aki azt mondja, képtelenség, legalább ne zavarja azt, aki képes rá.” (ismeretlen)
„Szenvedéseink egyik oka az, hogy mások példája után megyünk, nem értelmünk irányít bennünket, hanem a megszokást követjük.” (Seneca)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése