2020/04/09

8.rész TOJÁS-KALAUZ


LIBATOJÁS
Kissé olajos íze van. Frissen fel kell használni, rövid ideig főzzük. Tömege 225-280 gramm között van, a tyúktojás négy, ötszöröse.



FÜRJTOJÁS
Igazi ínyencség.  A fürjtojás igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, alakja megegyezik a normál tojáséval - tömege körülbelül 10 gramm, energiatartalma 15 kcal.. Az apró fürjtojásokat keményre vagy félkeményre főzik salátákba, aszpikokba teszik. Egy tyúktojás energiatartalmának 5-6 darab fürjtojás felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és alacsonyabb a koleszterin szintje.

FÁCÁN ÉS FOGOLYTOJÁS
A tojások fehérek, sárgásbarnák vagy olajzöldek. A nyílt területen fészkelő állatok tojásait barna vagy fekete foltok borítják, amivel a tojásokat álcázzák a ragadozókkal szemben. Keményre főzve salátákba, aszpikokba vagy előételként használják.

GYÖNGYTYÚKTOJÁS
A gyöngytyúk eredeti hazája Nyugat-Afrika és Madagaszkár ahol 15–20 egyedből álló csapatokban, cserjés-bozótos területeken barangol. Az egyetlen baromfifaj, melyet nem eredeti hazájában háziasítottak. A gyöngytyúk nagyon értékes, ízletes húsú baromfiféle. Húsa sötét, így szárnyas létére húsa hasonlít a vörös húsokhoz. Tojásai különleges minőségűek, ízletesebbek, mint a tyúktojás. Barnán pettyezett héjuk vastag, ezért lényegesen hosszabb ideig eltarthatók. Közepesre vagy keményre főzik, és zöldsalátával tálalják. Főzési ideje 3-5 perc.

PULYKATOJÁS
Íze nem olyan jó, mint a tyúktojásé.

STRUCCTOJÁS
Ritka és drága tojásfajta, mert a strucctojások nagy része vagy részlegesen kikel, vagy megsül a napon. Mérete a tyúktojás húszszorosa, legalább másfél kiló, egy tojással jóllakik egy négytagú család. 

KACSATOJÁS
Olajos ízű tojásfajta. A kacsatojás gyakran szennyezett baktériummal, mivel a kacsa piszkos helyre tojik. Ennek ellenére fogyasztható, ha legalább 15 percig főzzük vagy süteménybe tesszük. Magyarországon nem lehet forgalomba hozni. Főzés után a fehérje kékes, a sárgája vöröses-narancsszínű lesz. Csak nagyon frissen fogyasszuk, habok, krémek készítésére ne használjuk. Fehérjéje nem verhető habbá.

+1 recept


CSÍPŐS TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók: 10 db kemény tojás, 6 héjában főtt burgonya, 2 fej lilahagyma, 3 dl kefir, 1 tasaknyi csípős, mustáros salátaöntet
A főtt tojásokat megtisztítjuk, karikára vágjuk, és mélyebb salátástálba tesszük. A sós vízben megfőzött burgonyát, megtisztítjuk, lehűtjük, majd karikára vágjuk, és hozzáadjuk a tojáshoz. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a burgonyás tojáshoz keverjük óvatosan, hogy ne törjön össze. Jól lehűtjük. Közben elkészítjük az öntetet. A kefirt kikeverjük a csípős mustáros öntettel, kicsit állni hagyjuk, és a lehűtött salátára öntjük. Jól lehűtve tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése