2012/06/15

EGÉSZSÉGPÉNTEK:NASSOLNI JÓ !?!

  
Írta: Faar Ida
A nassolás mindennapjaink szerves részévé vált: akár otthon a TV- vagy számítógép előtt ülve,akár társaságban,akár a munkahelyen – a rágcsálnivaló mindig a kezünk ügyében van – biztos,ami biztos nehogy megéhezzünk.( Megjegyzem: minden tisztelet a rendkívüli önfegyelemmel rendelkezőknek,akik életük hitvallásaként Excel-táblázatba foglalva tartják az előírt  tápanyag-bevitel grammokban mérhető mennyiségeit). Nincs nagyobb kísértés egy finomságokkal megrakott svédasztalos összejövetelnél, vagy egy dugig tömött hűtőszekrénynél. Van, aki valóban éhes, van, akiben stressz űző elfoglaltság, van, aki a rossz hangulatát akarja elűzni eme örömforrásként szolgáló csipegetéssel – nem is sejtve milyen elképesztő mennyiségű, és kalóriatartalmú ételt képes pici adagonként eltüntetni.  Van, hogy hiába minden ellenállás, és elhatározás – a mostanság igencsak intenzív periódusonként jelentkező Tv-reklámok csak úgy ontják magukból az ingerkeltő behatásokat: ételek-italok, csokik, és rágcsák, - s mire észbe-kapunk már a hűtőnket fosztogatjuk. Emellett, még ha elég izgalmas is a film, amit nézünk –feszültségoldás gyanánt észrevétlenül tűnik el a zacskóból a chips, mogyoró, szotyola, stb. Nassolni jó! – valljuk sokan, de ha előrelátóan, és ésszerűen gondolkodunk muszáj határt szabnunk vágyainknak, mert a féktelen nassolásnak súlyos következményei lehetnek. Amellett hogy szinte „függővé” válhatunk, egészségi állapotunk is megrokkanhat: epekőbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedés, szívinfarktus, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérzsír-szintekkel (koleszterin és trigliceridek) járó kórképek alakulhatnak ki. Persze a nassolásról lemondani nem tudunk egyik percről a másikra, de lépésenként haladva az egészséges életmód szabályait figyelembe véve nassolhatunk. Hogy ez lehetetlen? Nem az… Következzék néhány tipp mit érdemes nassolni.
A rágcsálnivalók többsége nagyon magas kalóriatartalommal rendelkezik. Elrettentésképpen néhány példa:

Megnevezés
Kalória
(kJ / kcal)/100 gramm
Földimogyoró
2560 / 610
Kesudió
2500 / 600
Mandula
2630 / 627
Mogyoró
2900 / 691
Pisztácia
2339 / 557
Napraforgómag
2108 / 502
Tökmag
2862 / 636











Ezért válasszunk minél alacsonyabb kalóriatartalmú rágcsálnivalót:


  •            nagyon finomak – és mellesleg egészségesek is – a nyers zöldségek: egy színes zöldségsaláta uborkakockák –paradicsom cikkek-, paprikaszeletek, sárgarépa karikák, vagy retekcsíkok pici sóval, és zöldfűszerekkel és öntettel megbolondítva – mennyei vacsorák (erről bővebben olvashat a blog SALÁTAÖNTETEK című cikkében)
  •       idénygyümölcsökből készült saláták és turmixok zsírszegény joghurttal
  •        zsírszegény tejtermékek, túrókrém házilag elkészítve - édesen gyümölcsdarabokkal, vagy sósan zöldfűszerekkel ízesítve, sajtdarabkák (mértékkel), tejitalok, pudingok, gyümölcsös rizs
  •       müzli szeletek, natúr gabonapelyhek, korpás kekszek, extrudált kenyérfélék, puffasztott gabonapelyhek
  •          mártogatós szószok zsírszegény tejtermékekből – ebbe lehet a kekszeket, vagy a zöldségszeleteket bele mártogatni
  •          megfelelő folyadékbevitel – ásványvíz, csapvíz, természetes gyümölcslé, tea – sokféle variációban
Nassolni jó – örömet okoz, jó hangulatot teremt, összeköt, feszültséget old… De mindez lehetséges egészségesen is…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése