Írta: Faar Ida
A nassolás mindennapjaink szerves részévé vált: akár otthon a TV- vagy számítógép előtt ülve,akár társaságban,akár a munkahelyen – a rágcsálnivaló mindig a kezünk ügyében van – biztos,ami biztos nehogy megéhezzünk.( Megjegyzem: minden tisztelet a rendkívüli önfegyelemmel rendelkezőknek,akik életük hitvallásaként Excel-táblázatba foglalva tartják az előírt tápanyag-bevitel grammokban mérhető mennyiségeit). Nincs nagyobb kísértés egy finomságokkal megrakott svédasztalos összejövetelnél, vagy egy dugig tömött hűtőszekrénynél. Van, aki valóban éhes, van, akiben stressz űző elfoglaltság, van, aki a rossz hangulatát akarja elűzni eme örömforrásként szolgáló csipegetéssel – nem is sejtve milyen elképesztő mennyiségű, és kalóriatartalmú ételt képes pici adagonként eltüntetni. Van, hogy hiába minden ellenállás, és elhatározás – a mostanság igencsak intenzív periódusonként jelentkező Tv-reklámok csak úgy ontják magukból az ingerkeltő behatásokat: ételek-italok, csokik, és rágcsák, - s mire észbe-kapunk már a hűtőnket fosztogatjuk. Emellett, még ha elég izgalmas is a film, amit nézünk –feszültségoldás gyanánt észrevétlenül tűnik el a zacskóból a chips, mogyoró, szotyola, stb. Nassolni jó! – valljuk sokan, de ha előrelátóan, és ésszerűen gondolkodunk muszáj határt szabnunk vágyainknak, mert a féktelen nassolásnak súlyos következményei lehetnek. Amellett hogy szinte „függővé” válhatunk, egészségi állapotunk is megrokkanhat: epekőbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedés, szívinfarktus, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérzsír-szintekkel (koleszterin és trigliceridek) járó kórképek alakulhatnak ki. Persze a nassolásról lemondani nem tudunk egyik percről a másikra, de lépésenként haladva az egészséges életmód szabályait figyelembe véve nassolhatunk. Hogy ez lehetetlen? Nem az… Következzék néhány tipp mit érdemes nassolni.
A rágcsálnivalók többsége nagyon magas kalóriatartalommal rendelkezik. Elrettentésképpen néhány példa:
Megnevezés
|
Kalória
(kJ / kcal)/100 gramm |
Földimogyoró
|
2560 / 610
|
Kesudió
|
2500 / 600
|
Mandula
|
2630 / 627
|
Mogyoró
|
2900 / 691
|
Pisztácia
|
2339 / 557
|
Napraforgómag
|
2108 / 502
|
Tökmag
|
2862 / 636
|
Ezért válasszunk minél alacsonyabb kalóriatartalmú rágcsálnivalót:
- nagyon finomak – és mellesleg egészségesek is – a nyers zöldségek: egy színes zöldségsaláta uborkakockák –paradicsom cikkek-, paprikaszeletek, sárgarépa karikák, vagy retekcsíkok pici sóval, és zöldfűszerekkel és öntettel megbolondítva – mennyei vacsorák (erről bővebben olvashat a blog SALÁTAÖNTETEK című cikkében)
- idénygyümölcsökből készült saláták és turmixok zsírszegény joghurttal
- zsírszegény tejtermékek, túrókrém házilag elkészítve - édesen gyümölcsdarabokkal, vagy sósan zöldfűszerekkel ízesítve, sajtdarabkák (mértékkel), tejitalok, pudingok, gyümölcsös rizs
- müzli szeletek, natúr gabonapelyhek, korpás kekszek, extrudált kenyérfélék, puffasztott gabonapelyhek
- mártogatós szószok zsírszegény tejtermékekből – ebbe lehet a kekszeket, vagy a zöldségszeleteket bele mártogatni
- megfelelő folyadékbevitel – ásványvíz, csapvíz, természetes gyümölcslé, tea – sokféle variációban
Nassolni jó – örömet okoz, jó hangulatot teremt, összeköt, feszültséget old… De mindez lehetséges egészségesen is…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése