2013/01/04

EGÉSZSÉGPÉNTEK : GYOMORKÖNNYÍTŐ KÚRA



Gyomor-problémák

Úgy érzi, rá sem tud nézni az ételekre?  Lufiként felpuffadt hassal ténfereg? Ég, szúr, görcsöl, fáj a gyomra? Kíméletlen leszek- nincsenek csodák: ha az ünnepek alatti átgondolatlan, bőséges étkezések megfeküdték a gyomrát – nagyon türelmesnek kell lenni ahhoz, hogy visszanyerje régi önmagát. Az emésztőrendszer működésének kényes egyensúlyát pillanatok alatt sikeresen felboríthatjuk – a zsíros, puffasztó, fűszeres, szénhidrát-és kalóriadús ételekkel, de a most jelentkező kellemetlen tünetekkel lehet, hogy hetekig küzdeni kényszerülünk. Ha ráadásul még sikerül „beszereznünk” egy fertőzést is – akkor vagyunk igazán bajban. Miért is érzi ennyire rosszul magát? És mit tehet ellene? Böngéssze át az alábbi táblázatot – okulásképpen. Mindenkinek jobbulást!

OK
KÖVETKEZMÉNY
TEENDŐ
sokat evett
gyomorfeszülés, teltség-
érzés
ne egyen egyszerre sokat
sok levegőt nyelt
puffadás, gázosodás
egyen lassan, és ne beszéljen, ne igyon evés közben és alaposan rágjon meg minden falatot
sok zsírosat evett
epeköves roham, hasnyálmirigy-gyulladás
kerülje a látható zsírok fogyasztását
sok húst evett
gyomortáji nyomás, úgy érzi, kő van a gyomrában
egyen kevesebbet – a fehérjék emésztése sok időt igénylő folyamat, emiatt nem ürül kellőképpen a gyomra
sok cukrosat evett
vércukor-problémák, éhségrohamok, hasmenés
legyen önfegyelme – nem a megevett sütemények mennyisége a lényeg, hanem az íze
sok fűszeres ételt evett
gyomorsav-túltengés, gyomorégés
próbáljon meg semleges kevésbé fűszeres ételeket enni, amelyek lekötik a megnövekedett savmennyiséget
keveset ivott
kábultság, kiszáradás, szédülés, gyomorfájdalom
tudja: ha már szomjúságot érez-, baj van, igyon rendszeresen
túl sok alkoholt ivott
kiszáradás, fejfájás, hányinger, hányás, másnaposság
legyen mértéktartó, és adjon időt szervezetének a regenerálódásra




A hasmenés és hányás nagy folyadékveszteséggel jár, ami az egyébként egészséges szervezetet is megterhelheti. Ezért a kezelést időbeli elkezdése különösen nagy figyelmet igényel kisgyermekek és krónikus betegségben szenvedő idős emberek esetén – a kiszáradás elkerülése érdekében.  Tünetei: alacsony vérnyomás, szapora pulzus, száraz nyelv, gyengeség, aluszékonyság, ájulási hajlam. Akut hasmenések általában egy hét alatt lezajlanak, és tüneti kezelést igényelnek (folyadékpótlás, fájdalomcsillapítás). Óvatosan kell bánni a recept nélkül beszerezhető hasmenés- gátló gyógyszerekkel – mert a fertőzéses eredetű hasmenéses állapotokban kifejezetten káros az alkalmazásuk, mert a bélműködés lelassításával gátolják a korokozók és azok toxinjainak a kiürülését. Antibiotikumokra pedig csak elhúzódó, vagy súlyosabb tünetek esetén van szükség – az adott kórokozóra célzottan. A panaszok fennállása idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea, gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket (a gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket (rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket. Kiváló hatással bírnak a gyógyteák is:
EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ TEAKEVERÉK
A puffadást, a telítettségérzést, a gyomorfeszülést hatékonyan szünteti a következő teakeverék, amit közvetlenül étkezés után kell elfogyasztania: keverjen össze 5 – 5 teáskanál kömény-, édeskömény-, és ánizstermést –s a fentebb leírt módon készítse el a teát.
MÁSNAPOSSÁGRA, FEJFÁJÁSRA
Keverjen össze 5 – 5 teáskanálnyi fűzfakérget, legyezőfűvirágot, és méhfüvet –készítse el a szokott módon a teát , s naponta háromszor igyon meg az italból egy-egy csészével. A fűzfakéreg fájdalomcsillapító hatású, a legyezőfű és a méhfű tisztítja a vért. Vigyázzon – mivel e teakeverék könnyen ingerelheti a gyomrot kizárólag csak étkezés után javasolt a fogyasztása. Állapotos nők nem ihatják!
ENYHE GYOMORRONTÁS ESETÉN
A kellemetlen tüneteket könnyen enyhítheti a következő teával.
Keverjen össze 5 – 5 teáskanál kamillavirágot, mentalevelet, méhfüvet 3 teáskanál ürömfűvel, készítse el a teát, s naponta 1-2 csészével apró kortyonként fogyassza el.
HÁNYINGER
A gyömbértea nedves zacskóját hajtsa bele egy zsebkendőbe, majd helyezze öt percre a beteg orra alá. Főként a reggeli és az utazás közben jelentkező hányinger esetén hatásos.
FEJFÁJÁS
Helyezzen mindkét halántékára meleg kamillateás filteres zacskót- a feszültség nagyon hamar oldódni fog, a teaolaj nyugtatja az idegeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése