2013. január 19., szombat

NONSZENSZ : PANGÁSIUS VIZSGÁLAT


Diétázók, egészséges életmódot folytatók, halimádók – FIGYELEM! Újabb mumus a láthatáron: az Élelmiszerbiztonsági Hivatal szakemberei még az ünnepek előtt felhívták a vásárlók figyelmét a Pangásius hal fogyasztásának kockázataira. A harcsafélék családjába tartozó Pangásius – más nevén cápaharcsa – a legolcsóbb fehérhúsú halfajta édesvízi halfajta. Közkedvelt, mert húsa fehér, tömör és szinte teljesen szálkamentes, rendkívül gyorsan elkészíthető, zsír- és kalóriatartalma alacsony. Vietnámban és Thaiföldön nagy mennyiségben tenyésztik – általában ott dolgozzák fel, és fagyasztott állapotban kerül a boltokba. És itt van a kutya elásva – azaz a Pangásius. Ugyanis egyes információk szerint a halak tenyésztésének körülményei nem az érzékeny gyomrú embereknek való: a medencék telis-tele vannak halakkal, akik saját ürülékükben és hulladékok között élnek, és mivel a tenyésztők célja az, hogy minél több és méretesebb hal hagyja el a „halgyárat”, antibiotikummal és hormonokkal is etetik őket. Emellett még az tény sem megnyugtató, hogy a halak filézése és csomagolása során az egészségügyi és higiéniai szabályokat sem tartják be kellőképpen, aminek súlyos következményei lehetnek.
Lehet, hogy most újfent bebizonyosodik, hogy az egészséges életmód nem is olyan egészséges? És hiába hisszük laikusként azt, hogy egészségmegőrzés céljából helyesen étkezünk –lehet, betegebbek leszünk?