2013/01/03

HETI ÍZPRÓBA : NASPOLYA


Naspolya

A mai gyerekek többsége nem is tudja, miről van szó – olyan ritkaságnak számít ma más a naspolya fogyasztása. Indokolatlanul mellőzzük – hiszen régen elképzelhetetlen volt nélküle a kert, és ilyenkor télvíz idején – amikor már megcsípte a fagy a kis gyümölcsöket– élvezettel naspolyáztunk a tűzhely melege mellett. A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtőiről származó a rózsafélék családjába tartozó növény, de a Fekete-tenger vidékén vadon is terem. Magyarországra feltételezés szerint olasz közvetítéssel került. Az alma, a birs és a körte rokona, amelyet a gyümölcse miatt, de díszfaként is termesztenek. Gyümölcse utóérő, amelyet október végén vagy november elején szüretelnek, de íze akkor élvezhető a leginkább miután megcsípte a fagy, így lesz jellegzetes ízű, és édes.  Tápláló gyümölcs, amely fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, C-, és B-vitaminokat, E-vitamint, folsavat, karotint. Az ásványi anyagok közül kiemelhető kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán, vas és réztartalma. Emellett sok élelmi rost is (pektin) található benne (6,3 gramm/100 gramm). A népi gyógyászatban a fa kérgének főzetét vérzés csillapítására, a magvak főzetét pedig vesekőhajtásra alkalmazták sikerrel. Fogyasztható nyersen, készíthető belőle lekvár és zselé is. Nyersen fogyasztva a héját le kell húzni és a gyümölcs húsát ki lehet kanalazni. Amennyiben a gyümölcshúst rövid ideig főzzük, tovább sűrűsödik, sült húsok mellé tálalható. Ebben az esetben értékes vastartalma jobban hasznosul a szervezetben. Szénhidrát tartalma: 12 gramm/100 gramm. Élettani hatásai:
·       pektintartalma védi emésztőrendszerünket, segíti a vastagbél baktériumos emésztését.
·        hatásos székrekedés és hasmenés esetén
·        erősíti a csontokat.
·        antioxidáns tartalmánál fogva serkenti az immunrendszer működését
·        a magjából készült teát vesekőképződés ellen ajánlják
·       élelmi rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását; ezáltal mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen emelkedését
·        csökkenti a koleszterin-szintet
·        gyulladáscsökkentő
·        segít vérszegénység esetén

RECEPTEK
SAJTOS FASÍRT NASPOLYASZÓSSZAL
Hozzávalók: 50 dkg sertés darált hús, 20 dkg füstölt sonka, 5 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 db zsemle, 3 db tojás, 20 dkg reszelt sajt, 2 dl olaj, köménymag, őrölt bors, 70 dkg naspolya, 2 dl tejszín, gyömbér, burgonyakeményítő, só.
A füstölt sonkát ledaráljuk, és elkeverjük a darált hússal. Sóval, őrölt borssal, fokhagymával, őrölt köménymaggal fűszerezzük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és összekeverjük. Fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, és 2-3 órát pihentetjük. Ezután hozzáadjuk az áztatott és jól kinyomkodott zsemlét, majd az egészet átdaráljuk. Beletesszük a tojást, a reszelt sajtot, és összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk belőle, és forró olajba téve kisütjük. A naspolyát bőrétől megtisztítjuk, majd a húsát szűrőn keresztül áttörjük. Hozzáadjuk a naspolyapüré tömegének megfelelő feleannyi tejszínt, enyhén megsózzuk, reszelt gyömbérrel fűszerezzük, és takaréklángon felforraljuk, majd simára kevert burgonyakeményítővel mártássűrűségűre besűrítjük. Tálaláskor a húspogácsák mellé öntjük.
FŰSZERES NASPOLYAKRÉM
Hozzávalók: 700 g érett, pépes állagú naspolya, 4 evőkanál szőlőmag olaj,4 evőkanál mustármag, 3 evőkanál borsikafű morzsolva, 1 evőkanál őrölt kömény, 2 evőkanál őrölt kurkuma, 6 gerezd fokhagyma, meghámozva és összezúzva, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 2 kg savanykás alma, kisebb darabokra vágva, cukor, almaecet, só
Közepes tűzön, melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a mustármagot. Amikor elkezd kipattogni, keverjük bele a naspolyapépet, és a többi fűszert. Keverés közben sütögessük pár percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért. Újabb 2 perc után szórjuk bele az almát. Alacsony lángon melegítsük össze és adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, olvasszuk fel a cukrot. Fedő alatt sűrítsük kívánt állagúra. Időnként kevergessük meg. Ha nagyon sűrű adjunk hozzá kevés vizet és főzzük tovább. Fogyaszthatjuk frissen, vagy csavaros üvegbe töltve szárazdunsztban tartósíthatjuk.

 NARANCSLIKŐRÖS  NASPOLYAFAGYLALT
Hozzávalók: csipetnyi só, 6 dl tejszín, 0,5 dl narancslikőr, 40 dkg naspolya, 20 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor
A megmosott naspolyát megtisztítjuk, turmixgépben összezúzzuk, szitán átnyomjuk. A gyümölcsvelőt összekeverjük a narancslikőrrel és a cukorral, majd a vaníliás cukrot meg a sót is hozzáadjuk. A habbá vert tejszínbe óvatosan belekeverjük a gyümölcsös pépet, és fóliával bélelt formában megfagyasztjuk.


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése