2013/01/28

HETI ÍZPRÓBA : SÁRGARÉPA

SÁRGARÉPA
Bevallom régen nem rajongtam a sárgarépáért. Mára ez gyökeresen megváltozott, akár nyersen feldarabolva rágcsálnivalóként, akár salátákba, akár főzelékként, vagy vadas mártás alapjaként, vagy süteménybe rendszeresen terítékre kerül nálunk. Sőt! Amióta a töltött paprikához való paradicsommártást nem viseli jól családunk gyomra, - répamártással helyettesítjük azt is. ( Ennek a receptjét megtalálhatják majd ezen írás végén). A sárgarépa Közép-Ázsiából származik, négyezer éves kultúrnövény, ami eredetileg vékony, kemény és vad ízű gyökér volt, amit a késő római időkben kezdtek el nemesíteni. Egészen a XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, a sárga és a lila színű sárgarépát ismerték. Mai narancssárga változatát holland kertészek nemesítették a királyi család tiszteletére. Hazánkban a XV. századtól kezdve termesztik. Sajnos kiemelkedő táplálkozás-élettani hatásait nem használjuk ki eléggé – sokan ódzkodnak a fogyasztásától, pedig nem kellene. Hiszen rendkívül magas béta-karotin, ásványi-anyag (foszfor, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas, réz, cink, mangán, szelén) és vitamin- tartalma (C-, B1-, B2-, B6-, E- vitamin, folsav, biotin általános gyógyhatással van szervezetünkre:
·        béta-karotinja (6-12 mg/100 g), az A-vitamin elő anyaga, amelynek hiányában szembetegségek, és látási problémák alakulhatnak ki (farkasvakság). Emellett a béta-karotinnak szerepe van a szövetek épségének megóvásában, a szervezetet károsító szabad gyökök hatástalanításában, serkenti a nyiroksejtek képződését.
·        fogyasztása ajánlott: vérszegénység, fáradékonyság, anyagcserezavarok és aranyérbetegség esetén.
·        magas antioxidáns-tartalma miatt részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában, megelőzi a rákos megbetegedéseket és az érelmeszesedést
·        fertőtlenítő, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású.
·        vizelethajtó
·        javasolt bőr- és idegrendszeri problémák ellen.
·        magas rosttartalmának köszönhetően tisztítja a beleket, serkenti a hasnyálmirigy működését, csökkenti a koleszterin-szintet, megakadályozza az epekő-képződést,
·        kiváló lúgosító hatással bír
·        ellentétben a legtöbb zöldségfélével, a sárgarépa főzve jobban kifejti gyógyító hatását,mint nyersen
·        Alacsony energiatartalma miatt (109 kJ (26 kcal)/100 gramm) számos diétában fogyasztható, így pl. fogyókúrában, szív- és keringési betegségekben
·        erősíti az immunrendszert – véd a fertőző betegségekkel szemben
·        hányás, hasmenés, illetve székrekedés ellen egyaránt alkalmazható (hasmenés kezelésére főtt rizzsel elkeverve jobb hatással bír, mint bármelyik szintetikus gyógyszer, viszont székrekedésnél a nyers répa evése hozhat enyhülést)
·        csökkenti az izomfájdalmakat
·        segíti a máj működését
RECEPTEK
ALMÁS RÉPASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg alma, 4 kisebb alma, 3 dl joghurt, 2 evőkanál citromlé, 10 dkg dióbél, só
A megtisztított almát és sárgarépát reszeljük le, a diót vágjuk apróra. A joghurtot keverjük össze a citromlével, pici sóval – és ezzel az öntettel keverjük össze az almás-répakeveréket, és a diót. Lehűtve tálaljuk – akár önmagában, akár sültek mellé köretként egyaránt finom.
SÁRGARÉPA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 db narancs kifacsart leve, egy fél narancs reszelt héja, vöröshagyma, só, 1 dkg vaj.
vágd össze a hagymát, és dinszteld meg. Ezután karikázd fel a sárgarépát és a hagymával együtt párold kb. 5 percig. Önts rá a facsart narancslevet, szórd bele a reszelt narancshéjat, és adj hozzá egy kis sót. Önts fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje a répát, és lassú tűzön főzd puhára. Ha megfőtt, botmixerrel aprítsd fel és önts fel annyira, hogy megmaradjon a krémleves állag. Rendkívül egészséges étel, amely diétázóknak és nem diétázóknak is egyaránt ajánlott.
RAKOTT SÁRGARÉPA
Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 80 dkg burgonya, 4 közepes vöröshagyma, 80 dkg marha­hús, 5 dkg margarin,1 l húsleves, só, bors, petrezselyemzöld
A marhahúst csíkokra vágjuk, és forró zsiradékban megpirítjuk, hozzáadjuk a fele pirított hagymát, és tovább sütjük. Majd az egészet beletesszük kivajazott tűzálló tálba. Ezután a karikákra vágott burgonyát, majd a karikákra vágott sárgarépát rakunk rá. Közben megfűszerezzük, felöntjük a húslevessel, és a sütőben 40-50 percig lefedve lassan pároljuk. Amikor elkészült, a tetejére szórjuk a petrezselyemzöldet.
SÁRGARÉPÁS DESSZERT
Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 80 dkg alma, 1 kiskanál fahéj, 1 citrom leve és reszelt héja, 10 dkg méz, 35 dkg zsemlemorzsa 20 dkg darált dió
A sárgarépát és az almát, megtisztítjuk, majd lereszeljük. Hozzákeverjük a mézet, a morzsát, a citrom levét és a reszelt héját. Alaposan összedolgozzuk, a masszából kis golyókat formázunk, majd megforgatjuk a dióban Azonnal fogyasztható.
VITAMIN KÖRET
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 3 vöröshagyma, vaj, olivaolaj, 1 babérlevél, só, bors, petrezselyemzöld
A sárgarépát 4 cm hosszú csíkokra, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd forró vaj és olivaolaj keverékében a fűszerek hozzáadásával 15 percig fedő alatt pároljuk. Végül megszórjuk petrezselyemzölddel. Bármilyen sült mellé finom.
NEM CSAK A NYUSZI KEDVENCE ÉDESSÉG
Hozzávalók: 2 kg sárgarépa, 8 dl tejföl, 5 dl tejszín, 15 dkg méz, 15 dkg vaj, 1 kávéskanál sáfrány, 1/2 kávéskanál szerecsendió, 20 dkg mandula
A sárgarépát megreszeljük, a tejjel és a tejszínnel addig főzzük, amíg a fele elpárolog. Ezután belekeverjük a mézet, és 15 percig tovább főzzük, majd a vajat és a fűszereket is hozzáadjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg a kanálra nem ragad. Ezután vékonyan belesimítjuk egy tálba, és a tetejére szórjuk a 2 percig pirított darált mandulát. Amikor kihűlt, kockákra vágva tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése