2013/07/07

HETI ÍZPRÓBA: SÓSKA



SÓSKA
 
Nem mondok újat, amikor azt állítom mindannyiunk gyermekkori rémálma volt az óvodában az a zöld „massza”, amit sóska-, vagy spenót-főzelék névvel illettek. Már maga a látvány is olyan elképesztő volt, hogy legtöbbünk még csak a kanalát sem volt hajlandó belemártani, nemhogy jóízűen falatoztunk volna belőle.
 Ilyenek az előítéletek – mert attól, hogy ronda, még lehet finom. Na és rendkívül egészséges is. E zöld növények nagymértékben hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez, szervezetünk méregtelenítéséhez.

Emellett:
·        klorofill tartalmuknál fogva javítják a koncentrációt, nyugtatják az idegrendszert
·        gazdagok ballasztanyagokban, rostokban – segítve ezzel az emésztőrendszer munkáját
·        gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban (nagyobb mennyiségben tartalmaznak: A-, E-, B6-, C- és K-, B1-, B2-vitamint, niacint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, jódot, fluort, nátriumot)
·        antioxidáns-tartalmuknál fogva segítenek a daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében
·        alacsony energiatartalmuknak köszönhetően a fogyókúrás étrendben könnyen beilleszthetőek, hamar teltségérzetet okoznak
·        magas káliumtartalmuk miatt fontos szerepet töltenek be a vérnyomás szabályozásában
·        magas vastartalmuk elősegíti a vérképződési folyamatot
·        lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatásúak
·        savanykás ízük étvágygerjesztő hatású
·        frissítenek, élénkítenek
Használhatjuk őket levesekbe, sajt- és tojásételekbe, pitékbe, felfújtakba. A zsenge levelek pároláshoz, rizottóhoz, tésztákhoz, nyersen salátákhoz kiváló, van ahol tészták színezésére is használják.

RECEPTEK
SÓSKALEVES
Hozzávalók: 1kg csirkemell, 40 dkg sóska, 2 tejföl, 2 evőkanál liszt, cukor és só ízlés szerint
A csirkemellet felkockázzuk-, puhára főzzük. Turmixgépbe öntjük a tejfölt, hozzátesszük a főtt csirkemellet és a megmosott, lecsöpögtetett, csíkokra metélt nyers sóskát. Miután teljesen pépesre zúztuk, hozzátöltünk 2 deci vizet és a lisztet. Ezzel is forgatjuk egy-két percig, majd a sóskás húspépet állandó keverés közben az átszűrt húslébe csorgatjuk. Ízlés szerint sózzuk, majd jól kiforraljuk.

 SÓSKAMÁRTÁS SÜLTEK MELLÉ
Hozzávalók: 1 kg sóska, 2 fej vöröshagyma, 1 liter húsleves, 10 evőkanál fehérbor, 7 evőkanál száraz vermut, 3 dl tejföl, 2 dl tejszín, 1 citrom leve, só, fehér bors
A sóskát alaposan megmossuk, szárától megtisztítjuk, lecsöpögtetjük, a leveleket csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A húsleveshez hozzáadjuk a bort, a vermutot és a hagymakockákat. Erős tűzön addig forraljuk, amíg a folyadék kezd szirupossá sűrűsödni. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt, és az egészet sűrűre forraljuk. Ekkor beletesszük a sóskát, elkeverjük a mártásban, rövid ideig együtt főzzük. A mártást a tűzről lehúzzuk, és a vajat darabokban hozzáadjuk, közben egyszer-kétszer óvatosan megkeverjük. Citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
SÓSKÁVAL-SAJTTAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók: 6 db csirkemell-filé, 40 dkg trappista sajt, 40 db sóskalevél,1 csokor újhagyma, 8 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só, bors, 15 dkg vaj
A filézett csirkemelleket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A csirkemellekre egyenként rárakunk 4 levél sóskát és egy szelet sajtot, majd összehajtjuk. Az összehajtott-töltött csirkemellek mindkét oldalát kevés vajon hirtelen megpirítjuk, majd enyhén vajazott tepsibe tesszük, és kb. 10 perc alatt előmelegített sütőben megsütjük. A serpenyőben visszamaradt vajba szórjuk az apróra vágott újhagymát, fokhagymát és a megmaradt aprított sóskát. 2-3 percig hirtelen megfuttatjuk, majd hozzáöntjük a tejfölt és a megmaradt és lereszelt sajtot, majd az egészet összeforraljuk. Tálaláskor a sült csirkemellekre öntjük az elkészített szaftot. Melegen tálaljuk.

SPENÓTOS TÁSKA
Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött vajas tészta, 70 dkg spenót, 2 evőkanál vajas rántás, 2 dl tejszín, 15 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, só, bors, szerecsendió
A spenótot sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk, és apróra vagdaljuk. Összekeverjük a rántással, a tejszínnel, a sajttal, 2 tojással és ízlés szerint a sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót is teszünk hozzá. A tésztát kinyújtjuk - 10X10 es kockákra vágjuk. Mindegyiknek a közepére teszünk egy kanál spenótot, ráhajtjuk a négy sarkát, megkenjük a felvert tojással és forró sütőben megsütjük.

 
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése