2013. október 2., szerda

HETI ÍZPRÓBA: CHILI


Az eheti ÍZPRÓBA valóban ízpróba lesz a javából – hisz ember legyen a talpán, aki képes nagyobb mennyiséget is elfogyasztani alapanyagunkból-, a chili paprikából. Nem, nem a tűrhetően csípős sima csípős paprikából, hanem a valódi chiliből, ami már, minimális mennyiségben is könnyeket csal fulladozó fogyasztója szemébe.
A chili csak a 15.-dik században honosodott meg Európában, de eredete jóval korábbra tehető – őshazájában, Közép- Amerikában, már az időszámításunk előtti 7500–ban is ismerték. Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. A pikáns, csípős, fűszeres íz világ- napjainkban is jellemzi gasztronómiájukat. Fogyasztják frissen, szárítva, és feldolgozva fűszerként is. A növényből kivont íz-és színanyagot számos termékhez használják fel az élelmiszeriparban, így például a gyömbér sör, a csípős szószok és baromfi takarmányok előállításához is. Sokféle chili faj létezik, amelyek mind küllemükben, színükben, mind csípősségükben eltérnek egymástól. Általában elmondható: minél kisebb a termés annál csípősebb - hiszen a magokban halmozódik fel a csípősséget okozó kapszaicin jelentős része. A paprika csípősségét a benne található kapszaicin mennyiségének meghatározásával az úgynevezett Scoville-skála segítségével határozzák meg - amely nullánál kezdődik (ide tartoznak a csípmentes paprikafajták – zöldpaprika, kaliforniai paprika), és a tiszta kapszaicinnál ér véget. Az alábbi táblázatban a paprikák csípősségük szerint vannak rangsorolva:
SHU
Példa
15,000,00016,000,000
Tiszta kapszaicin
8,600,000–9,100,000
homocapsaicin, homodihydrocapsaicin stb.
5,000,000–5,300,000
Paprika spray
855,000–1,463,700
Naga Viper, Infinity Chilli, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T chilli
350,000–580,000
Red Savina habanero
100,000–350,000
Habanero chili, Scotch bonnet paprika, Datil, Rocoto, Madame Jeanette, Jamaikai erős paprika
50,000–100,000
Byadgi chilli, Bird’s eye chili, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Piri piri afrikai bird’s eye), Pequin paprika
30,000–50,000
Guntur chili, Cayenne bors, Ají pepper, Tabasco paprika, Cumari paprika (Capsicum Chinese)
10,000-23,000
Serrano paprika, Peter paprika, Aleppo paprika, Cheong-Yang paprika
2,500–8,000
Jalapeño, Guajillo paprika, az Anaheim paprika új-mexikói változata, Cseresznyepaprika, Tabasco szósz
500–2,500
Anaheim paprika, Poblano paprika, Rocotillo paprika, Peppadew, Padron paprika
100–500
Pimento, Peperoncini, Banán paprika
0
Cubanelle, Aji dulce, TV paprika


A chilipaprikák amellett, hogy fűszeressé és különlegessé teszik az ételeket – számos kedvező élettani hatással is rendelkeznek, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében, illetve gyógyításában:
·        emésztésserkentő, illetve az alkohol fogyasztás során megóvja a gyomor nyálkahártyáját.
·        elősegíti a zsírégetést
·        külsőleg használva vérbőség fokozó, vérkeringés élénkítő hatással bír
hatására ugyanis megnövekszik a hőtermelés
·        hajhullás ellen is kiváló, a chili tartalmú borogatást a fejbőrbe kell dörzsölni
·        alkalmas fájdalomcsillapításra,
·        hatékony reuma estén is ( alkoholos kivonata bedörzsölésre alkalmas – a fájó ízületet kell kezelni vele)
·        leveleivel fekélyeket, keléseket gyógyítanak
·        megfázás esetén fertőtlenítő hatásának köszönhetően segíti a gyulladt nyálkahártyák regenerálódását.
·        fontos ásványi anyagok forrása, megtalálható benne a kálium, a foszfor és a kalcium, a Béta-karotin, bioflavonoidok, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, védelmet nyújtanak a rák ellen.
·        magas provitamin-tartalmuk védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.
·        fájdalomcsillapító hatású. Ez azzal magyarázható, hogy a fájdalomingereket az agyba továbbító úgynevezett "P vegyület működését zavarja meg, így eredményesen csökkenti a krónikus fájdalmakat
·        enyhe vízhajtó,
·        fokozza a húgysavkiválasztást
·        hatásos migrén esetén is
·        az ételekben fertőtlenítő hatású,
·        felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. K
·        köptető hatású anyagokat is tartalmaz
·        megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást.
·        elűzi az álmosságot és felfrissít.
·        javítja a keringést, emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása
·        A kapszaicines kenőcsök, illetve tapaszok enyhítik a hátfájást, csillapítják a reumás ízületi gyulladást,  és a szenzoros neuropátia (az érzékelő idegek betegsége, a cukorbetegség gyakori kísérőjelensége) tüneteit.
RECEPTEK
Elvileg a legtöbb sós étel „megbolondítható” vele. Mindenki ízlésének és tűrőképességének megfelelő mennyiséget használjon belőle – miközben természetesen legyen tekintettel családja többi tagjára is.

CSÍPŐS CSIRKE
Hozzávalók:2 nagy csirkemell, 3 db chili paprika, 30 dkg gomba, 40 dkg sárgarépa, só, bors, liszt, 2 pohár tejföl, olaj.
A csirkemellet csontozzuk ki, és a csontokból a bőrrel együtt főzzünk húslevest kevés zöldség és chili paprika hozzáadásával. Aprítsuk fel a mellhúst, a sárgarépákat és a gombákat. A kész húslevesbe rakjuk bele az előbb felaprított kockákat és néhány órát hagyjuk benne állni, majd a levesből kivéve, csurgassuk le és forró olajban süssük ki. A visszamaradt húslevest liszttel és tejföllel sűrítsük be. Elsősorban rizzsel tálaljuk, melyre a csípős szószból mindenki tetszése szerint önthet.
CSÍPŐS MARHAPECSENYE
Hozzávalók: 10 szelet rostélyos vékonyan kiverve, liszt, olaj, ½ kg paradicsom felkockázva, 1 csokor újhagyma felaprítva, só, bors, chili por, burgonya, saláta
A kivert húst lisztbe forgatjuk, majd az olajon hirtelen mindkét oldalát átsütjük. hozzáadjuk a paradicsom-kockákat, az újhagymát, fűszerezzük, kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Burgonyapürével, és salátával tálaljuk.
MEXIKÓI RAKOTTAS
Hozzávalók: 1 kg rizs, 50 dkg sajt vékonyra szelve, 3 TV paprika felszelve csíkokra, vaj, 3 dl tejföl, ízlés szerint chili-őrlemény,
A rizst jól átmossuk, majd vízzel leöntve, egy evőkanál ételízesítővel ízesítve addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, beleterítjük a rizs egyharmad részét, beborítjuk vékony sajtszeletekkel, erre paprikát fektetünk. Tovább rétegezzük a rizst. a sajtot, a paprikát, végül a tálat rizzsel fedjük be. Tetejére vajdarabkákat hintünk. Simára keverünk 3  deci tejfölt a chili-porral csipet sóval, és a rizsre öntve, forró sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve, tetejét reszelt sajttal meghintjük

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT – ÉS KITARTÁSTJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...