2013/10/17

HETI ÍZPRÓBA: BIRS ÚJRA?



Mivel korábban már írtam a birs élettani hatásairól – ami megtalálható a következő linken: http://eletrecept.blogspot.com/2012/10/heti-izproba-birs.html - most a birs sokrétű felhasználásának lehetőségeit veszem górcső alá. Sokan kissé idegenkednek ettől a nyersen rághatatlan, nehezen pucolható gyümölcstől – pedig íz-és illatanyagai miatt többféleképpen elkészítve kihagyhatatlan az őszi menüsorból. Legalábbis annak, aki szeret minél változatosabban étkezni, és újabbnál-újabb ízekkel megismerkedni. A birs kivételes gyümölcs, mert lehet sűrítőanyag, ízfokozó, köret-, és önálló étel, készíthető belőle sajt, pálinka, lekvár, chatni, befőtt, dzsem, lekvár, leves, mártás. Hogyan? Íme, néhány finom étel receptje – próbáljanak ki belőle minél többet, és élvezzék az ősz kivételesen remek ízeit.
RECEPTEK

BIRSLEVES
Hozzávalók: 1kisebb csirke feldarabolva, só, 3 nagyobb birsalma felszeletelve, tejföl,liszt
A csirkét vízben feltesszük főni, majd ha megfőtt, a levét leszűrjük. A birsalmát meghámozzuk, feldaraboljuk és belefőzzük a húslébe. Ízlés szerint savanyítjuk, majd a liszttel, tejföllel, kis vízzel habarást készítünk, amit a levesbe keverünk. Ha szeretjük, akkor tálaláskor a csirkét visszatehetjük.

BIRSALMÁS SERTÉSCOMB
Hozzávalók:1 kg sovány sertéscomb, só, 4 nagy birsalma, 10 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 2 dl száraz fehérbor, 5-6 piros paprika, 2 púpozott evőkanál cukor, őrölt kömény, 1 csokor petrezselyem
A húst kockákra vágjuk. Tepsibe szórjuk és a fele vajon előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal 40 percig sütjük. Utána lábasba tesszük, 1 liter vízzel felöntjük, megsózzuk, és 25 percig főzzük, végül leszűrjük, levét félretesszük. Közben a birsalmát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A vaj másik felén a hússal együtt megfuttatjuk, a liszttel megszórjuk. 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd a borral meg a hús főzőlevével fölöntjük. A paprikát apróra vágjuk és a cukorral meg a köménnyel együtt az előzőekhez adjuk. Ha fölforrt, lefedjük, 20 percig így pároljuk, majd fedő nélkül 15 percig kis lángon még a tűzön hagyjuk. Közben többször megkeverjük, nehogy leégjen. Tálalás előtt fölaprított petrezselyemmel megszórjuk..

ŐSZI CSIRKECOMBOK CSERÉPEDÉNYBEN
Hozzávalók:10 db csirkecomb, 3 nagyobb birsalma, 2 fürt szőlő, só, fehér bors, gyömbér, vaj
A húst befűszerezzük, és addig állni hagyjuk, amíg a birset feldaraboljuk, és a szőlőt leszemezzük. Vajon elősütjük a csirkecombokat, majd egy előre beáztatott cserépedénybe tesszük. Rátesszük a gyümölcsöket, felöntjük 3 dl vízzel, és  a hús pecsenyelevével. Sütőben 25-30 percig lefedve sütjük, majd az edény tetejét levéve, addig sütjük, amíg a levét elfövi. Burgonyapürével tálaljuk.

BEFŐTT BIRSBŐL-TÉLRE
4 kg egészséges birset megmosunk, megtisztítunk, feldarabolunk. Kevés vízben puhára főzzük, üvegekbe rakjuk. 2 liter vizet 1 kg cukorral felforralunk és a szörpöt az üvegekbe helyezett birsre öntjük. Az üvegeket lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, 80°C-on 30 percig hőkezeljük. A kihűlt üvegeket hűvös helyen tároljuk.

BIRSDZSEM
4 kg érett, megtisztított birset folytonos keverés közben jól megfőzünk, és szitán átnyomjuk. Hozzáadjuk a 2 kg cukrot, és sűrűre főzzük. Mielőtt üvegekbe öntenénk, 2 dl rumot adunk hozzá. Az üvegek tetejét tartósítószerrel kezeljük, és kihűlés után lezárjuk, hűvös helyen tároljuk.
SÜTŐTÖKÖS BIRSKRÉM
Hozzávalók: 1 nagyobb amerikai sütőtök,2 birsalma, citromlé, cukor, tejszín.
A tököt kockákra vágjuk. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott birsalmákat. Puhára főzzük, ízesítjük a citromlével, cukorral, pici sóval, majd behabarjuk a tejszínnel. Önmagában is kitűnő édesség, de lehet sültek mellé is tálalni.
KLASSZIKUS BIRSALMASAJT – CSALÁDI RECEPT
Megmossuk, megtisztítjuk, a birsalmát- megmérjük a megtisztított mennyiséget. Bő vízben feltesszük főni. Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet: ahány kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukor kell hozzá. A lábosba minden kg cukorhoz 2 dl vizet teszünk. Ezt jól felfőzzük, úgy, hogy a lábos szélén már kristályosodjon. Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kiszedjük, lecsepegtetjük, és mixerrel simára mixeljük. A jól kifőtt cukorszirupba beletesszük és felforrástól számítva 20 percen át főzzük folyamatosan kavargatva. Az elkészült pépet formákba öntjük, amelyeket előtte vizes kézzel megnedvesítünk. Amikor kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és deszkára kiterített konyharuhán száradni hagyjuk, időnként megfordítjuk. 
 MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYATJ

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése