2013. október 6., vasárnap

EGÉSZSÉGPÉNTEK: GYÓGYÍTÓ FÜRTÖK


SZŐLŐ

Tudom: nem szabadna… Mármint szőlőt ennie annak, aki vércukor-problémákkal küzd. De… De az ember lánya néha-néha bűnbe esik, és „leküld” egy-két szőlőszemet. Persze a mértékletesség állandó társunkká kell, hogy szegődjön, ellenkező esetben nagy bajok lennének. Napi 9 szem szőlő. Se több, se kevesebb – az étkezések szénhidráttartalmába szigorúan beleszámolva. Miért pont kilenc szem? Reggel-délben- este 3-3, mert az egy szem kevés a négy szem pedig túl sok. De miért is érdemes szőlőt fogyasztani? Mert gyógyít. Hogyan? Lássuk csak:
·        ROSTTARTALOM: magas rosttartalma (10 dkg szőlő 5,4 gramm élelmi rostot (cellulóz és pektin) tartalmaz,) kedvező hatású az emésztésre, a bélműködésre, kiváló ellenszere a székrekedésnek, megelőzi az aranyér kialakulását,
·        VITAMINOK közül a karotin-, B1- és a B2- és C- K-vitamin-, folsav- és Biotin tartalma jelentős, ezek kedvező hatásúak az immunrendszerre, és segítik az anyagcsere-folyamatokat
·        ÁSVÁNYI ANYAGOK közül sok foszfort, káliumot és cinket tartalmaz. Minél sötétebb a szőlő, annál nagyobb antioxidáns-tartalommal (resveratol, kvercetin) bír, ezáltal védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, gyulladáscsökkentő, óvja a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát.
·        antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen.
·        csökkenti a gyulladásokat
·        gyógyítja a bél megbetegedéseit
·        megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését és oldja a belső összenövéseket
·        a vértisztító
·        idegerősítő
·        izomregeneráló
·        jó hatású szamárköhögésnél
·        májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre is ajánlott segítő
·        reuma, májbetegségek, esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban
·        fokozza az epe elválasztást és ürítést.
·        a szervezet számára emésztés nélkül, közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat.  A benne található gyorsan felszívódó szénhidrátok (glukóz, fruktóz és szacharóz) mennyisége évjárattól, termőhelytől és fajtától függően 18-22g/100g között változik. Kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, idegbajra, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején, gyorsan hat fáradtság esetén is DE cukorbetegek részére pontosan a gyors felszívódás (magas a glikémiás indexe), és a magas cukortartalom miatt nem ajánlott a fogyasztása – vagy csak nagy önfegyelemmel rendelkezők esetén – mérve-számolva, és csak minimális mennyiségben.
·        étvágyjavító hatású
·        magas víztartalma (79 g/100 g) hozzájárul a napi folyadékszükséglet fedezéséhez.
·        A szőlő és a frissen préselt leve segíti az anyagcsere bomlástermékeinek bélből való kimosását, ezért alkalmas tisztítókúrára
·        A szőlő magja közel 50 százaléknyi olajat tartalmaz, amit préseléssel nyernek ki. Nagyon gazdag E-vitaminban. Zöldessárga színű, kellemes ízű, és jobban bírja a hőt, mint a többi olaj, így sütés során kevesebb káros égéstermék keletkezik.  Már kis mennyiségű fogyasztása is növeli a „jó" koleszterinszintet, és csökkenti a „rossz” koleszterin mennyiségét, valamint segíti a zsírbontást, erősíti az érfalat, csökkenti a vérrögök kialakulását. A szőlőmagolajjal bátran süthetünk –főzhetünk, de használhatjuk saláták, páclevek ízesítésére.
FOGYASSZUNK HÁT MINÉL TÖBB SZŐLŐT (PERSZE, CSAK AKKOR, HA LEHET)  – MOST VAN A SZEZONJA!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...