2020/02/29

EGESZSEGES TÉL VÉGI NASSOLNIVALÓK


Nassolni egészségeset is lehet

Írta: Faar Ida

Folyton csak ennél, és ennél, és ennél valamit? 
Szinte kényszert érzel aziránt, hogy a kedvenc sorozatod-, vagy tanulás-, vagy munka-, vagy takarítás, vagy bármilyen tevékenység-közben rágcsálj valamit? 
Persze tisztában vagy vele, hogy a kontrollálatlan evés nem vezet semmi jóra – így aztán kellő bűntudat kíséretében szinte lopva tömöd magadba Te is a nassolnivalókat.

Le a bűntudattal! 
A nassolás lehet egészséges is!

Igen. Pláne így tél végén, amikor a vitaminhiány látható és érezhető nyomokat hagy a szervezetünkben. Ilyenkor a nassolás kifejezetten jó hatással lesz az egészségünkre – természetesen csak akkor, ha a megfelelő – egészséges nassolnivalók közül választunk, és betartjuk a mértékletesség elvét.


Finom, édes,egészséges


Sütemény helyett válassz inkább a következő alternatívák közül:

  • Téli gyümölcsök: alma, körte, citrusfélék, banán, kivi. Akár önmagukban, akár gyümölcssalátaként – vagy turmixnak elkészítve. Akár olvasztott jó minőségű étcsokoládéba mártogatva is kiváló választás lehet.
  • Nyers zöldségek – szósszal: karalábé, sárgarépa, cékla, zellergumó, zellerszár, káposzta, uborka, retek, paprika – felszeletelve, önmagukban vagy különböző szószokkal tálalva. A szósz készülhet zsírszegény tejfölből, amit ízlés szerint fűszerezhetünk – sóval, borssal, fokhagymával, fűszerkeverékekkel.

  • Natúr joghurt: a legjobb választás, mert nem tartalmaz mesterséges adalékanyagot, és cukrot. Könnyen felturbózhatod nyers gyümölcsökkel (alma. banán), vagy fagyasztott erdei gyümölcsökkel – magvakkal, mazsolával, mézzel.
  • Fagyasztott bogyós gyümölcsök – könnyen beszerezhető, ízletes nassolnivalók.
  • Almachips – kalóriaszegény, egészséges ropogtatnivaló. A megmosott almát leheletvékony szeletekre felkarikázzuk - egy papírral bélelt tálcán szétterítjük, és meleg helyen néhány napig szárítjuk.
  • Zöldségchips a sütőből: készülhet kelkáposztából, céklából, sárgarépából, zellerből, karalábéból. Vékonyan szeleteljük fel a zöldséget, és sütőpapírra helyezve hagyjuk addig sülni, míg ropogós nem lesz. Ugyanígy gyümölcsöket is süthetünk chipsnek.

  • Olajos magvak, magkeverékek: értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat, antioxidánsokat tartalmaznak – és bár a kalóriatartalmuk magas, de pozitív hatásaik miatt mértékkel fogyaszthatóak. Dió, mandula, mogyoró, napraforgó, pisztácia, Kesudió, tökmag – és ezek keveréke sózatlan formában fogyasztva akár 30%-kal is csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Kedvező zsírsav-összetételüknek köszönhetően mérséklik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. Magas E-vitamin-tartalmuk hozzájárul a szabadgyökök semlegesítéséhez is. Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

  • Aszalt és szárított gyümölcsök: szerencsére nagyrészt megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, csak a C-vitamin mennyisége csökken jelentősen a magas szárítási hőmérséklet miatt. Magas rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést.
  • Sült gesztenye: vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.  Sütve igazi illatos, téli csemege.


Le a bűntudattal! A nassolás lehet egészséges is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése