2020. január 21., kedd

TUDOD MI AZ A "KÍNAI ÉTTEREM SZINDRÓMA"?
https://eletrecept.blogspot.com/2020/01/tudod-mi-az-kinai-etterem-szindroma.html
Az a bizonyos E-621, ami szinte minden boltban kapható húskészítményben, fűszerkeverékben, ételízesítőben, zaklis levesben, porban, mártás-alapban, konzervben ( kivéve természetesen azokat, amelyekbe direkt nem teszik bele ), burgonyaszirmokban benne van. Ízfokozó anyag, amelynek hatására minden sokkal finomabb, ízletesebb lesz, növeli az étvágyat. Eleinte tengeri hínár főzetéből nyerték ki, ma már fermentációs eljárással készül. A nátrium-glutamát tulajdonképpen egy fehér, kristályos por, megjelenésében hasonlít a sóhoz vagy a cukorhoz, de bármennyire hihetetlen, de nincs saját íze, „csak” kiemeli az alapízeket. Ázsiában ugyanúgy az ebédlőasztalokon díszeleg, mint nálunk a só vagy a bors – az ázsiai konyha elengedhetetlen kelléke. Na és a modernkori élelmiszeriparé, ahol ízetlen ételek feljavítására használják olcsó adalékként, hiszen kevesebb valódi nyersanyag, fűszer és egyéb aromaanyag felhasználásával erőteljesebb ízt kapnak, így alkalmazásuk igen gazdaságos. Könnyen hozzá lehet szokni, sőt az ember lánya egy idő után szinte, elvárja ezt a felfokozott aromát.
És mi nap, mint nap gyanútlanul megesszük, nem is gondolva a következményekre.

De miért is jelent veszélyt az egészségünkre?

Arra érzékeny embereknél (ami az európai lakosság zöme), elfogyasztása után úgynevezett „kínai-étterem szindrómát „vált ki, ami egyféle allergiás reakció. Tünetei:
 • az arcbőr kivörösödik
 • halántéktáji nyomás jelentkezik
 • gyakori a migrénes fejfájás
 • gyakori a kínzó hátfájás
 •  általános gyengeség, 
 • szapora szívverés
 • állkapocs megfeszülése
 • végtagzsibbadás
 • a bőr fokozott viszketése
 • hányinger
 • hányás
 •  hasmenés

Okozhat idegrendszeri elváltozásokat – összefüggésbe hozták a Parkinson- és az Alzheimer-kórral, különböző daganatos megbetegedésekkel.


A glutamát olyan ingerületátvivő aminosav, amely normális esetben csak nagyon kis koncentrációban van jelen szervezetünkben, és az agyi neuronok közötti információátvitelben játszik szerepet. Egyes tumoros megbetegedésekben nagyon magas számban mutathatóak ki glutamát-receptorok (a mell-, prosztata-, bőr-, vastagbél-, tüdő-, petefészekrák, valamint a fej- és nyaki tumoroknál), amelyek ha túl sok nátrium-glutamátot fogyaszt az érintett - stimulálva lesznek, ezáltal a daganatok túl sok glutamátot választanak ki, és gyorsabban növekednek, veszélyesebbé válnak.

A fentiek ismeretében érdemes elgondolkodni azon miként kerüljük el minél gyakrabban a gyártósorok által létrehozott „mű” élelmiszereket, és miként próbáljunk egészségesebb alapanyagokból, egészségesebb ételeket készíteni. Tudom, most sokan szkeptikusan legyintenek – mondván, hogy szinte minden alapanyag rejt magában veszélyt (vegyszerek, stb.), csak az nem mindegy mennyit…

A cikk megjelent:


Írta:Faar Ida

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...