2014/03/23

HETI HÍRMORZSÁK 12.hét


VISSZAHÍVOTT AUTÓK
Több mint 160 ezer autót hív vissza az Egyesült Államokban és Kanadában a Volkswagen a tompított fényszórók hibája miatt. A 2012-ben és 2013-ban gyártott Passat szedánokkal van a baj: működésképtelenné válhat a tompított fényszóró, ha durván vagy egy bizonyos magasságból csapják le a motorháztetőt. A VW értesíteni fogja az érintett autó-tulajdonosokat, és a márkaszervizekben térítésmentesen javítják ki a hibát.

2014-ES TECHNOLÓGIÁK
A technológia világformáló tényező. A Világgazdaság Fórum keretében működő, a feltörekvő technológiákkal foglalkozó Global Agenda Council minden évben megvizsgálja a legfontosabb technológiai trendeket. Ezek közül néhány, ami több figyelmet igényelne:
 Testre szabott, viselhető elektronika
A Google Glass okos szemüveg, és a Fitbit csuklópánt abban segít, hogy az ember követni tudja egészségét és edzettségét – az elvégzett gyakorlatok számon tartásával, a pulzus vagy éppen az alvási szokások nyomon követésével. Az új eszközöket az emberi test alakjához formálják.
Nanostrukturált szénszálas alkatrészek
Az új típusú nanostrukturált szénszálas alkatrészek használatával az autók tömege 10 százalékkal csökkenthető. A könnyebb autók kevesebbet fogyasztanak, a szállítás hatékonyabbá válik, a szén-dioxid-kibocsátás pedig csökken.
Agy–számítógép interfész
A lehetőség, hogy a számítógépünket az elménkkel irányítsuk, sokkal közelebbi, mint gondolnánk. Az agy–számítógép interfészek, amelyek révén a számítógépek közvetlenül az agyból érkező jeleket olvassák és értelmezik, már túl vannak több sikeres klinikai kísérleten, többek között a klausztrofóbiás betegeknél, vagy azoknál, akik egy stroke után nem képesek kézzel irányítani kerekes széküket.

A VÁSÁRLÓK BEFOLYÁSOLÁSÁNAK TRÜKKJEI
Mi gyanútlan vásárlók nem is hinnénk, hogy egy-egy bolt-látogatásunk alkalmával hányszor trükköznek velünk annak érdekében, hogy minél nagyobb horderejű vásárlásra buzdítsanak. Nem véletlen ugyanis, hogy hisztizésre hajlamos gyermekeink szemmagasságában helyezik el a legdrágább édességeket, az összecsomagolt ajándékkosár relatíve drágább, mintha minden terméket külön-külön vettünk volna meg, hogy az alapvető élelmiszereket a szupermarket legtávolabbi sarkába száműzik, hogy helyben sütik a pékárut, aminek az illatától rögvest elcsábulunk, hogy a bevásárlókocsi olyan mély, hogy egy egész sertés is vígan elférne benne. Trükk- trükk hátán, s a cél nem más, mint a pénztárcáink alapos kiürítése – már ha hagyjuk magunkat.

ÖNGYILKOS BANKÁROK
A világ pénzügyi központjaiban (London, New York, Hongkong) az idén már 11 magas beosztású pénzügyi vezető lett öngyilkos. Az öngyilkosságba menekülők közt neves intézmények alkalmazottai találhatók. A bankszektor olyan hely, ahol a legfőbb értékmérőnek a sikert tartják, a bukás feldolgozása pedig nagyon nehéz.

TOPMODELLEK ÚJ EDZÉSPROGRAMJA
Új edzésprogram sikerességére esküsznek a topmodellek, 50 percig tart, és állítólag rendkívül hatásos, a neve: Skinny Bitch Collection. Egyetlen hátránya van: olyan brutális, hogy már-már az erőnlét határait súrolja. Négyperces guggolás, fekvőtámasz-szériákat kell végigszenvedni, csaknem pihenő nélkül, így emelik magasra a pulzusszámot és indítják be a zsírégetést. A torna mellett ugyanúgy diétázni kell, kizárólag gyümölcsből, zöldségből és magvakból álló kalóriaszegény étrend a megengedett.

SZENT PATRIK NAP
Írország védőszentjének napját, világszerte zenével, tánccal, zöld színű ruhákkal és sörfogyasztással ünnepelték. Szent Patrik halálának évfordulója, március 17. az írek legfontosabb nemzeti ünnepe. Ezen a napon a hagyományok szerint van, aki vörös hajú koboldnak öltözik, mások gigantikus háromlevelű lóheréket aggatnak magukra, mely az elmúlt kétszáz év során Írország egyik szimbólumává vált.

ÚJ LEHETŐSÉG: A MÁKTERMESZTÉS

Magyarország újra nagyhatalommá válhat az ipari máktermesztésben; saját feldolgozógyárral évi 20 milliárd forintos bevételt is elkönyvelhetne, és a termesztés akár tízezer háztartásban, konyhakertben jelenthetne kiegészítő jövedelmet – állítja Pallós József Péter, a Gyógynövény Kutató Intézet Kft. ügyvezető igazgatója. A magyar tudósok 15 éves munka eredményeként két olyan új mákfajtát - nemesítettek a közelmúltban, amelyek tebain-tartalma jóval magasabb az eddig termesztetteknél. A tebain a mák egyik hatóanyaga, a morfin-alkaloidnál is keresettebb a gyógyszeriparban - erős fájdalomcsillapítót állítanak elő belőle. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése