2014/03/25

HETI ÍZPRÓBA: A HÓNAPOS RETEK



Aki szeret kertészkedni, és nem mellékesen szereti azokat a zöldségféléket az asztalára tenni, amelyeket saját maga termel, az elsők között örvendezhet a hónapos retek pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg, és fagytűrő, ő az egyik legkorábban elvethető zöldség. Európába Marco Polo hozta be Kínából. Magjai, már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már február–március környékén elvethetők. 1-2 cm mélységben kell elvetni 15–20 cm-es sortávolsággal. Tenyészideje rövid, 30-50 nap. A káposztafélék családjába tartozó hónapos retek– alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100 gramm), magas rost-, és vitamin-, és ásványi anyag tartalmával az egészséges étkezés szerves részét képezi. Tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, folsavat; jelentős mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium. 
Hatásai:
  • serkenti az emésztést
  •  serkenti az epeműködést, megszünteti az epepangást
  •  immunerősítő
  • segít a felső légúti fertőzések leküzdésében
  •   mérsékli a köhögést
Konyhai felhasználása: általában nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de lehet párolni is.

RECEPTEK

RETEKSALÁTA

Hozzávalók:3 db fejes saláta, 2 csomag hónapos retek, 30 dkg reszelt füstölt sajt, 1 csomag újhagyma, 4 evőkanál majonéz, citromlé, 4 evőkanál mustár, ½ dl fehérbor, 3 db főtt tojás, őrölt fehér bors, só
A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy salátás tálban a majonézt, a citromlével, a mustárral, a fehérborral, a fűszerekkel alaposan elkeverjük, majd hozzákeverjük a feldarabolt zöldségeket. Végül a felkarikázott főtt tojással, és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

RETEKSALÁTA FŰSZERESEN

Hozzávalók: olivaolaj, 6 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, 1 teáskanál curry por, 50 dkg főtt csirkemell, méz, ecet, 3 csomag retek, 30 dkg sárgarépa,40 dkg spenót
Az olivaolajat a mézzel, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel, és a megtisztított felszeletelt zöldségekkel alaposan lekeverjük, majd a csirkemell kockákkal tálaljuk.

RETEKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ

Hozzávalók:2 csomag retek,2 tejföl, cukor, bors, só, 10 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével összeturmixoljuk, majd a kapott turmixot felforraljuk, és a liszttel besűrítjük.

TÖLTÖTT RETEK

Hozzávalók: 2 csomag retek, 1 csomag újhagyma, 6 tojás, 5 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors
A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az olajon megpároljuk, rászórjuk a felaprított újhagymát, a zúzott fokhagymát, majd ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a kikapart retekbelsőkbe.

JÓ ÉTVÁGYAT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése