2014/03/30

HETI HÍRMORZSÁK: 13. hét


OXIGÉNPALACK NÉLKÜL  A CSÚCSRA

Klein Dávid áprilisban ismét Mount Everest-expedícióra indul, és megpróbál feljutni oxigénpalack és minden más mesterséges segítség nélkül a világ legmagasabb hegyének 8848 méteres csúcsára. Hat sikertelen kísérlet után sem adja fel a 38 éves hegymászó: eltökélt és elszánt, s mindent megtesz annak érdekében, hogy terve valóra váljon.

NŐK ELLENI ERŐSZAK

A három évig tartó reprezentatív felmérés összesítése szerint a magyar nők 22 százaléka tapasztalt fizikai vagy szexuális erőszakot a partnere részéről, és szintén 22 százalék azok aránya, akik nem partnerüktől, hanem idegentől - vagy idegenektől is - szenvedtek el erőszakot.

VÉGÜL KIDERÜL, HOGY A KÁVÉ MÉGSEM KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE?

A Harvard és a Szingapúri Egyetem kutatói  egy átfogó nemzetközi kutatás után végre egyenes választ adtak a kérdésre: káros e a kávéfogyasztás az egészségre? Kiderült: a kávéfogyasztás nem fokozza sem az agyvérzés, sem a szívbetegségek kockázatát - sőt, még hasznos is, hiszen aki átlagosan napi 3-5 csészével iszik, annál húsz százalékkal kisebb a szívbetegségek esélye, mint annál, aki egyáltalán nem kávézik.  

SZENTKIRÁLYI – EZ KIRÁLY!

A szentkirályi ásványvizet is forgalmazó cégcsoport 2013-ban 9 milliárd forint árbevételt ért el, és egyre sikeresebb határainkon túl is. A Magyarországon évek óta piacvezető márka idén már Kínába is elindította első ásványvízszállítmányát, áprilistól pedig Oroszországba is exportál. Szaúd-Arábiában már nyolc kiskereskedelmi láncban kapható a vállalat ásványvize, azon belül az egyik szaúd-arábiai, országos fitness-lánc a szentkirályit választotta kizárólagos ásványvizének.

HŐHULLÁMOK VÁRHATÓAK

A 2040-es években a globális felmelegedés hatására az európai nyarak egyre melegebbé válnak és az egész kontinensre kiterjedő hőhullámok jellemzik majd- derült ki a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) új jelentéséből.

A FÖLD ÓRÁJA

A WWF Magyarország harmadik alkalommal hirdeti meg a Föld Órája Fővárosa versenyt. A megmérettetésben önkormányzatok mérettetnek meg, hogy kiderüljön, hol lakik a legtöbb, a természetvédelem iránt elhivatott embert. A legtöbb felelős gondolkodású lakost számláló település 2012-ben Nyíregyháza volt 2013-ban pedig Szigetszentmiklós. Az, hogy melyik város lesz a 2014-es év Föld Órája Fővárosa, március 29-én, a Föld Órája napján derül majd fény.

SEUSO-KINCSEK ÚJRA ITTHON

Magyarország visszaszerezte és hazaszállította a felbecsülhetetlen értékű, ókori római eredetű, páratlan Seuso-kincs hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. A kincsek visszaszerzésének költsége 15 millió euró volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése