2014/04/03

ÉVFORDULÓ - ÁPRILIS


SZENT GYÖRGY HAVA – TAVASZHÓ – SZELEK HAVA
Április neve a latin aperire (nyitni) szóból ered, mert a régi rómaiak a tavasznyitás hónapjának tartották.

Április 1. 
  Hugó napja- a téli napfordulótól számított századik nap, 
ezért népünk régente „száznapnak” is nevezte. Április 1-je az indás növények vetőnapja volt. Az „áprilist járatás”, „április bolondja” az ókori tavaszkezdő tréfás örömünnepekre vezethető vissza. Vidáman, mókázással, bolondozással ünnepelték a természet megújulását, újjáéledését.

A madarak világnapja

Április 2..
Andersen születésnapja – a meseírás napja – a gyermekkönyvek nemzetközi napja

Április 3.  
- Csillagászati világnap

Április 5.
   – Vince napja. Megcsordul a jégcsap az ereszen. Ha eddig nem, most már biztosan itt a tavasz.
Örkény István születésnapja – 1912

Április 6. 
Termésjósló nap révén figyeljék az időjárást. Ha esik az eső, szűk lesz az esztendő - vélik az öregek.

Április 7. 
Egészségügyi világnap. 1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.

Április 8.  
Az emberszeretet világnapja

Április 10.  
Nemzeti rákellenes nap Magyarország 1993 óta tartja minden év április 10-én a nemzeti rákellenes napot. A Magyar Rákellenes Liga szervezi az eseményt. Ezen napon született dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a hazai rákkutatás úttörőjének is számít.

A budapesti Pasteur Intézet működésének megkezdése – 1890

Április 11.  
József Attila születésnapja – 1905; a költészet napja 1964. óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Előadások, felolvasások és versmondó versenyek keretében emlékeznek meg országszerte a poétikáról, s egyik legnagyobb költőnkről, József Attiláról.

A Parkinson-kór világnapja

Április 12.    
Az év századik napja. Az űrhajózás napja

Április 16. 
A holokauszt áldozatainak emléknapja

Április 17.  
Ifjúsági világnap

Nagycsütörtök. 
Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Getsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra. Nagycsütörtökön elhallgatnak a harangok, „a harangok Rómába mennek", s legközelebb csak nagyszombaton szólalnak meg újra. Nagycsütörtököt zöldcsütörtöknek is nevezték, sokfelé friss sóskát, spenótot, vagy éppen csalánt főztek, s az a hiedelem járta, hogy így jobb lesz a termés. A csirkéket is friss zölddel etették.

Április 18.   
Nemzetközi műemlékvédelmi nap.

Az első Budapesti Nemzetközi Vásár megnyitása – 1925

Nagypéntek
Jézus kereszthalálának és sírban nyugvásának emléknapja. Jézus Krisztus az emberek iránt való személyes szeretetből az életét adta, hogy reményt adjon az örök életre. Nagypéntek a legmélyebb gyász, a fájdalom napja, ilyenkor még a harangok se szólalnak meg, és a Templomok díszítését is eltakarják.

Április 20
Nagyszombat. 
Nagyszombaton az Egyház Krisztus sírjánál időzik, szenvedéséről és haláláról elmélkedik. Az oltár minden díszétől megfosztva áll. Nincs szentmise, az Eucharisztiát is csak a haldoklóknak viszik el.

Április 22.  
 A Föld napja.

A Föld Napjának alapgondolata az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt. Az első ünnepre 1970. április 22-én került sor, amikor még ökológiai lábnyomunk a fenntartható mértéken belül volt és a klímaváltozásról sem sokat tudtunk. 

Április 23.   
A könyv napja – a szerzői jogok napja

Április 24.  
 Sárkányölő Szent György ünnepe, aki évszázadokon át a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák, vándorlegények, s utóbb a cserkészek patrónusa. Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja. Magyarországon az állatok tavaszi legelőre hajtásának napja, ekkor álltak újra munkába a juhászok, kanászok.

A rendőrség napja Magyarországon

Április 25.  

Szent Márk evangélista ünnepe. Búzaszentelés napja.

Április 26.  
A szellemi tulajdon világnapja

Április 27.   
A vakvezető kutyák világnapja

Április 29. 
  A táncművészet világnapja


Április 30.  
A méhek napja Magyarországon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése