2014/04/06

HETI HÍRMORZSÁK 14.hét


ÚJABB VISSZAHÍVÁS

A Mazda Motor világszerte 88 ezer autót hív vissza javításra egy programhiba miatt. A visszahívásban a Mazda3, Mazda6 és a CX-5 modellek érintettek. Az autógyár friss közlése szerint 38 000 kocsit Európában, 27 600 járművet Japánban, 6500 darabot pedig Észak-Amerikában hívnak a szervizekbe a motorvezérlő automatika meghibásodása miatt.

MENTSÜNK BÉKÁT

Béka-átjárók épülnek a Mátrában és a Bükkben, az utak alatt átvezető átjárókat, valamint terelőfalakat készítenek több mint 322 millió forintból uniós és állami pénzből. A beruházások várhatóan a jövő év március végéig befejeződnek.  A Bükki Nemzeti Park működési területén leginkább a barna varangy, az erdei béka, a gyepi béka, a zöld varangy kerül vándorlások során az autók kerekei alá, és pusztul el. Az évi több ezer elgázolt állat természetvédelmi értéke tízmilliós nagyságrendű.

ELHUNYT SZABÓ GYULA

Életének 84. évében hosszan tartó betegség után pénteken elhunyt Szabó Gyula Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze. A színművészt, aki évek óta betegeskedett, otthonában érte a halál.

ONLINE PÉNZTÁRGÉPEK – BŐVÜLŐ VÁLASZTÉK

Mára már közel száz online kasszát hagyott már jóvá a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, így a kereskedők már hozzájuthatnak a megfelelő pénztárgéphez. Ebből 24 darab kiskassza, 74 pedig PC-alapú pénztárgéprendszer. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál rendelkezésre álló adatok alapján látható, hogy a kasszaengedélyeztetés folyamata az utóbbi négy hónapban látványosan felgyorsult.

AUTIZMUSSAL ÉLŐK FOGLALKOZTATÁSA

A kormány az Új Széchenyi Tervben 2 Mrd Ft-ot fordít az autizmussal élők foglalkoztatásának bővítésére, társadalmi beilleszkedésére és egy olyan szakmai tanácsadó hálózat kiépítésére. 2008-óta az ENSZ javaslatára április 2-a az Autizmus Világnapja, mely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy hozzanak intézkedéseket az autizmussal élők érdekében, a társadalmi problémák megelőzésére, orvoslására.

EGÉSZSÉGES AZ ÉTCSOKOLÁDÉ

A feldolgozatlan étcsokoládé fogyasztása csökkentheti az elhízás és a cukorbetegség kockázatát - állapította meg egy tanulmány. Az étcsokoládé gazdag flavonoidokban, amik a vérnyomás csökkentésével hozzájárulnak a szív-és érrendszer egészségéhez és javítják a vér áramlását.

KÁROS DIÉTÁS ITALOK

Azok a nők, akik gyakran fogyasztanak diétás üdítőitalokat, nagyobb valószínűséggel szenvednek szívinfarktust, alakul ki náluk vérrög vagy más kardiovaszkuláris betegség, mint azon kortársaiknak, akik csak ritkán vagy soha nem fogyasztanak mesterséges édesítőszeres italokat - adta hírül a Health Day.

INDUL AZ ALLERGIASZEZON


Több allergén növény pollenkoncentrációja a magas, akár a nagyon magas szintet is elérheti, és okozhat tüneteket az arra érzékenyeknek a következő napokban – adta ki a tájékoztatást az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése