Tombol a nyár, és
javában dübörög a dinnyeszezon. Szerencsére, hiszen nincs is jobb annál, mint
amikor egy-egy tikkasztó napon az ember lánya kiveszi a hűtőből az ízletes, zamatos,
görögdinnyét, és átadja magát a semmivel sem összehasonlítható lédús gyümölcs
élvezetének.
Úgy két éve már írtam a
görögdinnye áldásos hatásairól – ezt megtalálhatod a következő linken:
TOVÁBBI
ÉRDEKESSÉGEK A GÖRÖGDINNYÉRŐL:
- a görögdinnye – bár azt hihetnénk, hogy gyümölcs – mégis a tökfélék családjába tartozik. Jelenleg több mint 500 fajtáját ismerjük: különbség lehet a héj színe, az íze vagy akár az érés időpontja között is.
- A világon mintegy 2 millió hektáron termesztik a görögdinnyét. A termésátlag kb. 13–15 t/hektár között változik.
- Magyarországon szinte minden faluban, városban foglalkoznak kisebb-nagyobb felületen a termesztésével. Kiemelkedő azonban Heves, Békés és Baranya megye termesztése. A termesztés fő feladata a hazai és az exportigények teljesítése. Évente 40–60 ezer tonna görögdinnyét exportáltunk (ez a frisszöldség-export 40–60%-a volt).
- A görögdinnyét elsősorban frissen, biológiailag érett állapotban fogyasztjuk. A friss fogyasztás ideje júliustól szeptember végéig tart
- Az éretlen (legtöbbször apró) dinnye sajátos felhasználási módja a savanyítás egészben vagy szeletelve, önmagában vagy más zöldségfajokkal vegyesen. Egyes országokban elterjedt a kifejlett dinnyék műanyag zsákos, 4,5%-os sós vízben való tárolása.
- A görögdinnye gyümölcshúsának piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a likopinnak köszönheti.
- ennek a magas likopin-tartalomnak köszönhetően antioxidáns hatású - a likopin számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik
- elősegíti a hormonális-, és az immunrendszer működését, valamint egyéb metabolikus folyamatokat, s ezáltal az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását
- gátolja a koleszterinszintézist, ily módon közvetve is csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mindezek alapján a görögdinnye fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez.
- magas víztartalmának és mindemellett vízhajtó tulajdonságának köszönhetően kitűnően alkalmas gyümölcsdiétára. Kiváló vesetisztító és nagy mennyiségű fogyasztása kitisztítja, salaktalanítja a szervezetet.
- A görögdinnye 90-95 százalékban vízből áll, emiatt alacsony kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidrát tartalmú gyümölcs. Kitűnő vitaminforrás, hiszen gazdag A, B1, B2, B5, B6 és C-vitaminban; káliumban, kalciumban, magnéziumban, valamint igen magas a foszfor, cink, vas és szelén tartalma is.
- Fogyasztása hasznos, betegségből lábadozóknak, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet méregtelenítésével.
/100
gramm
|
|
Energia:
|
122KJ/29kcal
|
Fehérje:
|
0,5g
|
Szénhidrát:
|
6,5g
|
Zsír:
|
0,0g
|
Kalcium:
|
19,4g
|
Kálium:
|
147g
|
Magnézium:
|
15g
|
B1-vitamin:
|
40qg
|
B2-vitamin:
|
20qg
|
Folsav:
|
2,2qg
|
C-vitamin:
|
7mg
|
És, hogy mi minden
készíthető görögdinnyéből?
GÖRÖGDINNYÉS
HÚS- SALÁTA
Éppen tegnap próbáltam
ki ezt az első hangzásra kissé érdekesnek tűnő receptet. amelyhez kell:
·
1 kg görögdinnye-hús kimagozva - felkockázva
·
10 dkg sajt
·
3 kisebb lilahagyma felkarikázva
·
1 gerezd fokhagyma felaprítva
·
30 dkg sült sertéshús felkockázva
·
őrölt bors
·
mentalevél
A hozzávalókat
egyszerűen össze kell forgatni, majd lehűtve tálalni. Bizarrnak tűnik, de
nagyon finom.
LEVES
– hűsítő a nyári melegben
Hozzávalók:
·
olaj
·
1 vöröshagyma, felkarikázva
·
25 dkg sárgarépa, kockára vágva
·
15 dkg petrezselyem felkockázva
·
1 l víz
·
só
·
egy fél görögdinnye, kockára vágva
Olajon dinszteljük meg
a hagymát. Adjuk hozzá a zöldségeket. Kis lángon, sűrű kevergetés közben hozzáöntjük
a vizet, sózzuk ízlés szerint, és puhára főzzük. Beletesszük a dinnyekockákat,
és merülő mixerrel durvára pürésítjük. Mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
SORBET
Hozzávalók:
·
50 dkg görögdinnye-hús kimagozva
·
½ citrom leve
·
10 dkg cukor
·
2 dl tejszín
A hozzávalókat
összeturmixoljuk, jól behűtve fogyasztjuk.
EGY ÉRDEKES VIDEÓ A
VILÁG LEGNAGYOBB DINNYÉJÉRŐL:
Habár a fenti receptek
finomak, és különlegesek – én mégis amondó vagyok, hogy a lehűtött (de nem
túlhűtött) nyers görögdinnyénél nincs finomabb nyári eledel. Fogyasszátok Ti is
minél gyakrabban – hisz még pár hét – és idén is véget ér a szezon.
További receptek, és
tudnivalók itt:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése