2014/08/02

HETI ÍZPRÓBA: GÖRÖGDINNYE


Tombol a nyár, és javában dübörög a dinnyeszezon. Szerencsére, hiszen nincs is jobb annál, mint amikor egy-egy tikkasztó napon az ember lánya kiveszi a hűtőből az ízletes, zamatos, görögdinnyét, és átadja magát a semmivel sem összehasonlítható lédús gyümölcs élvezetének.


Úgy két éve már írtam a görögdinnye áldásos hatásairól – ezt megtalálhatod a következő linken:


TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK A GÖRÖGDINNYÉRŐL:

  • a görögdinnye – bár azt hihetnénk, hogy gyümölcs – mégis a tökfélék családjába tartozik. Jelenleg több mint 500 fajtáját ismerjük: különbség lehet a héj színe, az íze vagy akár az érés időpontja között is.
  • A világon mintegy 2 millió hektáron termesztik a görögdinnyét. A termésátlag kb. 13–15 t/hektár között változik.
  • Magyarországon szinte minden faluban, városban foglalkoznak kisebb-nagyobb felületen a termesztésével. Kiemelkedő azonban Heves, Békés és Baranya megye termesztése. A termesztés fő feladata a hazai és az exportigények teljesítése. Évente 40–60 ezer tonna görögdinnyét exportáltunk (ez a frisszöldség-export 40–60%-a volt).
  • A görögdinnyét elsősorban frissen, biológiailag érett állapotban fogyasztjuk. A friss fogyasztás ideje júliustól szeptember végéig tart
  • Az éretlen (legtöbbször apró) dinnye sajátos felhasználási módja a savanyítás egészben vagy szeletelve, önmagában vagy más zöldségfajokkal vegyesen. Egyes országokban elterjedt a kifejlett dinnyék műanyag zsákos, 4,5%-os sós vízben való tárolása.
  • A görögdinnye gyümölcshúsának piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a likopinnak köszönheti.
  • ennek a magas likopin-tartalomnak köszönhetően antioxidáns hatású - a likopin számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik
  • elősegíti a hormonális-, és az immunrendszer működését, valamint egyéb metabolikus folyamatokat, s ezáltal az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását
  • gátolja a koleszterinszintézist, ily módon közvetve is csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mindezek alapján a görögdinnye fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez.
  • magas víztartalmának és mindemellett vízhajtó tulajdonságának köszönhetően kitűnően alkalmas gyümölcsdiétára. Kiváló vesetisztító és nagy mennyiségű fogyasztása kitisztítja, salaktalanítja a szervezetet.
  • A görögdinnye 90-95 százalékban vízből áll, emiatt alacsony kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidrát tartalmú gyümölcs. Kitűnő vitaminforrás, hiszen gazdag A, B1, B2, B5, B6 és C-vitaminban; káliumban, kalciumban, magnéziumban, valamint igen magas a foszfor, cink, vas és szelén tartalma is.
  • Fogyasztása hasznos, betegségből lábadozóknak, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet méregtelenítésével.


/100 gramm
Energia:

122KJ/29kcal
Fehérje:

0,5g
Szénhidrát:

6,5g
Zsír:

0,0g
Kalcium:

19,4g
Kálium:

147g
Magnézium:

15g
B1-vitamin:

40qg
B2-vitamin:

20qg
Folsav:

2,2qg
C-vitamin:

7mg


És, hogy mi minden készíthető görögdinnyéből?



GÖRÖGDINNYÉS HÚS- SALÁTA
Éppen tegnap próbáltam ki ezt az első hangzásra kissé érdekesnek tűnő receptet. amelyhez kell:
·        1 kg görögdinnye-hús kimagozva - felkockázva
·        10 dkg sajt
·        3 kisebb lilahagyma felkarikázva
·        1 gerezd fokhagyma felaprítva
·        30 dkg sült sertéshús felkockázva
·        őrölt bors
·        mentalevél
A hozzávalókat egyszerűen össze kell forgatni, majd lehűtve tálalni. Bizarrnak tűnik, de nagyon finom.

LEVES – hűsítő a nyári melegben

Hozzávalók:
·        olaj
·        1 vöröshagyma, felkarikázva
·        25 dkg sárgarépa, kockára vágva
·        15 dkg petrezselyem felkockázva
·        1 l víz
·       
·        egy fél görögdinnye, kockára vágva
Olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a zöldségeket. Kis lángon, sűrű kevergetés közben hozzáöntjük a vizet, sózzuk ízlés szerint, és puhára főzzük. Beletesszük a dinnyekockákat, és merülő mixerrel durvára pürésítjük. Mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

SORBET

Hozzávalók:

·        50 dkg görögdinnye-hús kimagozva
·        ½ citrom leve
·        10 dkg cukor
·        2 dl tejszín
A hozzávalókat összeturmixoljuk, jól behűtve fogyasztjuk.


EGY ÉRDEKES VIDEÓ A VILÁG LEGNAGYOBB DINNYÉJÉRŐL:



Habár a fenti receptek finomak, és különlegesek – én mégis amondó vagyok, hogy a lehűtött (de nem túlhűtött) nyers görögdinnyénél nincs finomabb nyári eledel. Fogyasszátok Ti is minél gyakrabban – hisz még pár hét – és idén is véget ér a szezon.

További receptek, és tudnivalók itt:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése