2014/07/29

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: IRÍGYSÉG


Az irigység olyan ösztön, ami az egyéniség része. Az irigység azt jelenti, hogy valami olyasmit akarunk, ami másnak van, MI vágyunk rá; de fölismerjük: nekünk nem biztos, hogy megadatik. Az irigység evolúciós eredete és haszna egyértelmű: azokat a javakat, amelyekkel az állat (vagy az ember) nem rendelkezik, el kell vennie fajtársától, ha erős akar lenni. Kisgyermekkorban a legkifejezettebb ez az érzés – bár, van, akinek a szocializáció nem igazán sikeredik, és emiatt felnőttként is meghatározó személyiségvonásává válik és ami ráadásul még ártó szándékkal is párosulva megkeserítheti az irigyelt életét. Persze mindenki irigykedik egy kicsit,  – de úrrá tud lenni ezen az érzésen és belátja: valakit gyűlölni, ellenszenvesnek tartani csak azért, mert az ő élete teljesebb, sikeresebb – fölösleges energiakidobás – hiszen saját sorsunk alakulásáról mi magunk tehetünk, s nem ő.



„Amikor irigyelsz valakit, sohasem az egész életét irigyled, csupán néhány kedvező részletét. Megrettennél, ha az egész életedet el kéne cserélni vele.”
Müller Péter


 „Meg kell dolgoznod az irigységért, az együttérzést pedig ajándékként kapod.”
Sebastian Vettel



„Az irigységnek, gonoszságnak úgy kell a rossz, ártó cselekedet, mint szikföldnek az eső.”
Szabó Ferencné

„Nincs több jó s gonosz a világban, mint amennyit naivságból vagy irigységből mi magunk képzelünk bele.”
Carlos Ruiz Zafón

„A legrombolóbb lelkiállapotok egyike az irigység. Naponta küzdj meg vele. Ha rajtad erőt vesz, megfojt.”
„Az a félelmetes, hogy az ember irigy. Lényegénél fogva az... azt hiszem, az irigység a létért való ösztönös harc egyik eleme. Benne rejlik a génekben.”
Jurij Trifonov


„Az empirikus erkölcsi világ legnagyobbrészt rosszindulatból és irigységből áll.”
Johann Wolfgang von Goethe

„Az irigység negatív erő, romboló hatással van az emberre.”
S. Hegyi Lucia


„Az irigység a középszerűek vallása. Megnyugtatja őket, csillapítja mardosó nyugtalanságukat, és végső soron szétrohasztja a lelküket, mert addig igazolják vele a kapzsiságukat és fukarságukat, amíg már maguk is elhiszik, hogy az jó, és hogy a mennyország kapui csak a magukfajta korcsok előtt nyílnak meg; akik úgy élik le az életüket, hogy semmi nyomot nem hagynak a szánalmas igyekezeten kívül, hogy másokat lehúzzanak, hogy kizárják, sőt ha lehet, tönkretegyék őket; akik puszta létükkel, önmagukkal bizonyítják, milyen szegények lélekben, szellemben és testben. Boldog az, akit a hülyék megugatnak, mert a lelke nem lesz a martalékuk.”
Carlos Ruiz Zafón


„Sokan nevezik igazságérzetnek saját irigységüket.”
Atanasz Dalcsev


„Addig nem tudsz továbblépni, míg a gyűlölség tölti ki napjaidat. Sokan megfeneklenek az irigységben, haragban, féltékenységben. Mire mennek vele?”
Vavyan Fable

„Soha ne bízz senkiben, aki arra vágyik, ami a tied. Barát vagy sem, az irigység egy elsöprő érzelem.”
Eubie Blake


„Ajándékba csak a szánalmat adják, az irigységet neked magadnak kell kiharcolnod.”
Moldova György

„A nagyság irigységet vet, az irigység gyűlöletet teremt, a gyűlölet hazugságot szül.”
Joanne Kathleen Rowling

„A részvét aranyozott tokjában néha az irigység tőre rejtőzik.”

Friedrich Nietzsche

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése