2012/07/23

HETI IZPRÓBA: GÖRÖGDINNYE

Az  Afrikából származó görögdinnye az idei nyárnak is  slágere, hűtve, nyersen fogyasztva a legízletesebb és garantáltan a legfrissítőbb hatású gyümölcsök közé tartozik.

Üresen kongó hang, leszáradt „bajuszka”, a szár alapos vizsgálata, - mindenkinek van egy jól kipróbált módszere arra –miképp állapítható meg a görögdinnye érettsége.  Az én nagypapám „szakértője” volt ennek. Régen természetes volt, hogy a konyhakertben dinnyét is termelnek, amit az ásott „kútba” leengedve lehűtöttek, majd a család egy-egy tikkasztó nyári nap után jóízűen elfogyasztott. A legfinomabb dinnyék magját gondosan összegyűjtögették, megszárították, így gondoskodtak a következő évi vetőmag-utánpótlásról.  Emlékszem – alig 6-7 éves, ha lehettem,- a kora reggeli harmatos órákban miként jártuk be papával a dinnyeföldet, dinnyétől-dinnyéig haladva, hogy kiválasszuk aznapi áldozatunkat. Én persze mindig türelmetlenül vártam, hogy megérjen – hiszen nem tudtam betelni vele, legszívesebben egész álló nap csak dinnyét ettem volna. S ez így van ma is. Pedig akkor még fogalmam sem volt arról, hogy ez a rendkívül lédús csemege milyen sok jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre:
·    magas víztartalmánál fogva (90 %) átmossa a veséket.
·   tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátrium-foszfátot, vasat, cinket, B1-, B2- és C-vitamint, folsavat, niacint, biotint, valamint pantoténsavat gyümölcscukrot, szőlőcukrot és szacharózt, tehát minden olyan vitamint és ásványi anyagot, amely segít megőrizni egészségünket, vagy segít felépülni hosszabb-rövidebb betegségekből
·    nagy mennyiségben tartalmaz likopint, ami megakadályozza a bőrben az UV sugárzás káros hatásának érvényesülését
·    elősegíti a hormonális és immunrendszer működését, valamint egyéb metabolikus folyamatokat, s ez által az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását.
·   a likopin gátolja a koleszterinszintézist, ezzel csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát
·    hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez.
·    ideális szomjoltó,
·     nem terheli meg a gyomrot, viszont hamar eltelíti;
·    alacsony kalóriatartalma miatt a nyári diéták alapját képezheti, hiszen 10 dkg dinnyében mindössze 30 kalória van.
·     a kismamánál elősegíti a tejtermelést
·     magas rosttartalma, a vastagbélre gyakorol jótékony hatást,
·    serkenti a gyomor-és bélműködést.
·    kiváló ízületi gyulladások kezelésére, gyorsítja az egyes betegségekből való lábadozást,
·    különösen sok B6- vitamint tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a fehérjeszintézishez,és az idegrendszer zavartalan működéséhez
·    sok benne a niacin (a sejtlégzéshez szükséges), a folsav (a növekedéshez, vérképzéshez, és a haj szépségéhez fontos), a vas (a vérképzésnél, és a sejtek oxigénellátásánál), valamint a mangán (kell az agy, és az idegsejtek működéséhez, a szexuális élethez, és a haj szépségéhez).
·    igen nagy mennyiségű C- vitamin található benne, ami az immunrendszer működéséhez alapvető fontosságú, javítja a hangulatot, és fokozza a koncentráció képességet.
·    fokozza az életerőt és fiatalít.
·    erősíti a csontokat és a fogakat.
·    védi a nyálkahártyákat

A görögdinnye önmagában véve is nagyon finom, így ételek alapanyagaként elég ritkán használjuk, de a bátrabbaknak ki lehet próbálni néhány könnyen elkészíthető receptet is.

JEGES - DINNYE IVÓLÉ
Hozzávalók: 1 kg görögdinnyehús felkockázva, 2 csésze hideg mentatea, 1 liter ásványvíz
A kimagozott dinnyekockákat egy éjszakára lefagyasztjuk, majd másnap a mentateával és az ásványvízzel összeturmixoljuk. Kiváló hűsítő.
DINNYEKOCSONYA
Hozzávalók: 2kg görögdinnye kimagozva,1 nagyobb citrom, 8 lap fehér zselatin, 2 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
A dinnyehúst összeturmixoljuk a citromlével, cukorral (édesítőszerrel), majd az előírásszerűen elkészített zselatinnal elkeverjük. Desszertes tálkákba adagoljuk, hűtőszekrényben megdermesztjük.
DINNYÉS FALATKÁK
Hozzávalók: kimagozott görögdinnye kockák, valamilyen sült hús, fokhagymaszeletek,fogpiszkáló
A sülthús darabkákat, a fokhagyma-szeleteket,és a dinnyekockákat egymás után fogpiszkálóra tűzzük.Nagyon ízletes az édes dinnye, a pörkös hús,és a fokhagyma együttes íze.
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése