2015/05/09

HETI HÍRMORZSÁK 19.hét


Czibere Károly: egyetlen elkallódott gyermek is sok

    Budapest, 2015. május 4., hétfő (MTI) - Meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszert, hogy a szakemberek időben léphessenek, ha veszélyeztetett vagy bántalmazott fiatal kerül a látókörükbe - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszélt egy hétfői budapesti szakmai konferencián.

    Czibere Károly kifejtette: egyetlen "elkallódott gyermek is sok", ezért szükség van az egészségügyi, köznevelési, szociális, családpolitikai ágazatok közötti gyakorlati együttműködésre. Az államtitkár a Családok átmeneti otthona elnevezésű országos módszertani konferencián azt mondta, a családok biztonságának megerősítése közös ügy, ezért nem szabad megengedni, hogy a családok vagy az őket segítő szakemberek magukra maradjanak nehézségeikkel.
    A januárra tervezett jogszabály-módosítási csomag legfontosabb céljának a gyermekjóléti szolgáltatások megerősítését nevezte. Azt mondta, olyan szigorú jogbiztonságot kell teremteni, amelyben nem fordulhat elő, hogy egy szakember - legyen az pedagógus vagy gyermekorvos - nem jelez időben.
    "A jelzés elmulasztása legalább olyan bántalmazás, mint más típusú gyermekbántalmazás" - fogalmazott Czibere Károly, aki szerint a gyermekvédelmi jelzőrendszer alapvető kérdéseit újra át kell tekinteni.
    Arról is beszélt, újra kellene gondolni a családok átmeneti otthonainak rendszerét, mert szerinte az elmúlt 15 évben annak "bizonyos részei megereszkedtek", és ezért vissza kívánnak térni a gyermekvédelmi törvényben rögzített alapelvekhez.
    Czibere Károly elmondta, a rendszert úgy akarják átalakítani, hogy az arra ösztönözzön, a családok átmeneti otthonaiba ne "ragadjanak be" a családok, hanem a továbblépésük biztosított legyen.
    Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a reszocializáció akkor lehet sikeres, ha van hová menniük a gondozottaknak, ha van társadalmi "kötőszövet", tehát elérhető albérlet, munka és szolgáltatások. Közölte, ezért a jövőben falvakban nem, csak városokban hoznak majd létre átmeneti családi otthonokat.
    Az államtitkár a jövő évre tervezett változásokról szólva közölte, szeretnék februártól a "felelősségi viszonyokat összehúzni", és a társágazatok számára is egyértelművé tenni, hogy alapvető felelősség a gyermekvédelmi jelzőrendszerben való közreműködés.
    Azt hangoztatta, a gyermekek szociális és társadalmi védelmének és biztonságának a minimuma, hogy a jelzőrendszer jól működjön, hogy meg tudják akadályozni a bántalmazásokat és veszélyeztetettséget. Közölte, nem lehet kitenni a gyerekeket a szakemberek esetleges együttműködési hiányának, ezért fontos a jelzőrendszer megerősítése, továbbá azért is, mert ebben áll az ágazati együttműködés gyakorlata.
    Az államtitkár fontosnak nevezte a különböző ágazati szakemberek és a kormányzat együttgondolkodását, és arra kérte a konferencia résztvevőit, hogy javaslataikat juttassák el hozzájuk. Azt mondta, tárcája elkötelezett a szakmai diskurzusban, és a párbeszéd során "megszülető javaslatok be tudnak épülni a jogszabályokba"
.
A növényevők 60 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye


    London, 2015. május 4., hétfő (MTI) - A nagytestű növényevő állatok - rinocéroszok, elefántok, zebrák, tevék, gorillák - mintegy 60 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye egy amerikai tanulmány szerint, amelynek szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy ezen fajok populációcsökkenése különösen Afrikában és Ázsiában oly mértékű, hogy üres tájak kísértetképét vetíti fel Földünk legváltozatosabb ökoszisztémáiban.

    Az Oregoni Állami Egyetem professzora, William Ripple vezette nemzetközi kutatócsoport a világ legnagyobb testű - 100 kilogrammnál nagyobb súlyú - növényevő állatainak adatait elemezte a rénszarvastól egészen az afrikai elefántig. Áttekintették ezen állatok veszélyeztetettségi státuszát, a rájuk leselkedő legnagyobb veszélyeket, a populációhanyatlás ökológiai következményeit. Megállapításaikat a Science Advances című tudományos online folyóiratban tették közzé.
    A szakemberek 74 növényevő állat helyzetét vizsgálták és arra a következtetésre jutottak, hogy "radikális beavatkozás nélkül folytatódni fog a nagy testű növényevők - és sok kisebb testű - eltűnése a világ számos térségében, amelynek hatalmas ökológiai, gazdasági és társadalmi ára lesz.
    A tanulmány elkészítését Ripple kezdeményezte az után, hogy hasonló kutatást végeztek a nagy testű húsevő állatok körében. Ez hasonló populációcsökkenést állapított meg esetükben is.
    "Arra számítottam, hogy élőhelyük változása lesz a fő tényező a növényevők számának csökkenésében. De meglepetésre az eredmények azt mutatták, hogy a két fő tényező az ember által folytatott vadászat és az élőhelyváltozás" - idézte a professzort a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő hírportál.
    "Elemzéseink azt mutatják, hogy utóbbi jóval kiterjed az erdőkön túlra, a szavannákra, mezőkre és sivatagokra. Ezért vezettük be az üres tájak fogalmát" - tette hozzá.
    A szárazföldi növényevőkhöz mintegy négyezer faj tartozik az Antarktisz kivételével a Föld valamennyi kontinensén. A leginkább veszélyeztetett fajok a fejlődő országokban, különösen Délkelet-Ázsia, India és Afrika területén élnek. Egyetlen, az európai bivaly él Európában. Észak-Amerikában nincs ilyen faj, ott már a legtöbb nagytestű emlős kipusztult a prehistorikus vadászat és az élőhelyváltozások nyomán - írták a szakemberek a tanulmányban.
    Megjegyzik, hogy a világ 25 legnagyobb testű növényevője eredeti élőhelyének már csak átlag 19 százalékán él. Az 1980 óta megháromszorozódott állattenyésztés csökkentette a területükhöz, élelmükhöz, vízhez való hozzáférést, és növelte a vadállatok körében a betegségek terjedésének kockázatát.
    A növényevőket jelenleg két ok miatt vadásszák: húsukért és az állati testrészek iránti globális kereslet miatt. A becslések szerint egymilliárd ember él vadhúson.
    "A tülköket drágábban adják el, mint az aranyat, a gyémántot és a kokaint, Afrikában a keskenyszájú orrszarvút (Diceros bicornis) 2011-ben kihaltnak nyilvánították - emlékeztetnek a kutatók.
    A szakemberek szerint a nagytestű növényevők populációcsökkenése számos következménnyel jár: el fognak tűnni a vadon ökoszisztémájának más részei is, csökkeni fog az élelem a nagytestű húsevők, mint az oroszlánok és tigrisek számára. Kevesebb növény fog szaporodni, egyre több erdőtűz lesz, megváltoznak a kisebb állatok, köztük a halak, a madarak és a kétéletűek élőhelyei is.

Az idén negyvenezer családot segít a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány


    Székely, 2015. május 5., kedd (MTI) - Az idén valamivel több mint negyvenezer halmozottan hátrányos helyzetű család házi élelmiszer-előállításához ad segítséget a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány - közölte Hegedűs Zsuzsa kuratóriumi elnök kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Székely községben, ahol 78 család kapott adományt.

    Az alapítványi vezető elmondta, hogy az ország 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségében élő családok vetőmagot kapnak zöldségtermesztéshez, továbbá húszezer család 14 ezer forint értékű naposcsibét és kacsát, mintegy 800 pedig sertést és hozzá az induláshoz takarmányt vehet át.
    A nyíregyházához közeli Székely településen 78 család kapott egy-egy 15 kilogrammos malacot, valamint negyven kiló tápot 20 ezer forint értékben.
    Hegedűs Zsuzsa tájékoztatása szerint a családok a zöldségtermesztéshez borsó-, cékla-, petrezselyem-, saláta-, sárgarépa-, spenót-, vöröshagyma-, cukkini-, spárga-, sütőtök-, uborka-, karalábé-, káposzta-, paprika- és paradicsommagot kapnak.
    Az alapítványt cégek és magánszemélyek támogatják, adományaikból 2011 és 2014 között 615 településen 37 266 családon segíthettek a háztáji élelmiszer-előállítás indításához.
    A vetőmagok és a haszonállatok kihelyezésében a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak a Hit Gyülekezet Szeretetszolgálatának önkéntesei segítenek. Mint Kovács Sándor, a szolgálat ügyvezető-igazgatója az MTI-nek elmondta, ötödik éve látják el a logisztikai feladatokat az alapítványnál, az adományosztás mintegy 80 százalékát végzik el. A szeretetszolgálat emellett évente mintegy százezer rászorulón segít önállóan több száz millió forintból, ami adományokból gyűlik össze.
    Juhászné Oroszi Enikőnek, Székely független polgármesterének tájékoztatása szerint az 1109 lélekszámú településen minden harmadik-negyedik ember, a lakosság 28 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű. Közülük a gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok kaptak most malacot és takarmányt a sertéstenyésztés indításához.
    A kisközségben jelenleg 90 tartós álláskeresőt tartanak nyilván, és az önkormányzat 65 embert alkalmaz közfoglalkoztatásban.
    A székelyi önkormányzat 235 millió forintos éves költségvetésből gazdálkodik, és szociális támogatásra 20 millió forint állami forrást kapott, igaz, az ellátások zöme a járási hivatalhoz került - tette hozzá a polgármester.

Miniszteri biztos: idősügyi jelzőrendszerre van szükség

    Szombathely, 2015. május 5., kedd (MTI) - Magyarországon idősügyi jelzőrendszer kialakítására van szükség, amelynek a jogszabályi kereteit a szociális törvényben kell lefektetni, annak módosításakor - hangoztatta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztésért felelős miniszteri biztosa kedden Szombathelyen.

    A szociális hét elnevezésű rendezvénysorozat nyitóelőadásában a miniszteri biztos hangsúlyozta: Magyarországon több mint 475 ezer 80 évesnél idősebb ember él, 2050-ig várhatóan a lakosság 60 százaléka lesz 60 évesnél idősebb, ami nagyon komoly kihívást jelent az egészségügy, a nyugdíjrendszer és a szociális ellátórendszer számára.
    Hozzátette: 2012-ben 132 ezer szépkorú - 80 évnél idősebb - ember igényelt valamilyen segítséget a szociális ellátórendszertől, egy év alatt 62 ezerrel nőtt a számuk, és ez a tendencia tovább tart.
    Elmondta, a Segítő kezek elnevezésű modellprogram keretében - amelybe Budapest belvárosa és Kisvárda mellett Szombathely is bekapcsolódott - azt vizsgálták, hogyan lehetne úgy segítséget nyújtani az időseknek, hogy azok az életminőségüket megőrizve minél tovább a megszokott környezetükben, az otthonukban maradhassanak, de ne érezzék úgy, hogy magukra hagyták őket.
    Jeneiné Rubovszky Csilla előadásában, amelyet szociális területen dolgozó szakemberek előtt tartott, úgy fogalmazott: a program során elkészített országos hatástanulmányból az derült ki, hogy az idősek számára a fizikai és a szellemi hanyatlás, az életkor előre haladásával együtt járó betegségek, az elesettség, a családtagoktól és a segítőktől való függés, az időskori depresszió mellett a magány jelenti a legnagyobb problémát.
    Kitért arra, javíthatna a szépkorúak életminőségén, ha minél szélesebb körben elsajátítanák az internet és a Skype, valamint az okostelefon használatát, illetve az is, ha egy olyan vészjelző karperecet hordhatnának, amelynek segítségével nemcsak orvosi vagy rendőri segítséget kérhetnének, hanem az folyamatosan mérné a vérnyomásukat is, így még azelőtt vészjelzést adna le, hogy a rosszullét bekövetkezik.
    A miniszteri biztos elmondta: a Segítő Kezek programba közfoglalkoztatottakat és önkéntes közösségi szolgálatot teljesítő diákokat vontak be.
    Tapasztalataik szerint nagyon gyorsan képesek megtanítani az időseket az informatikai eszközök alapvető használatára - mondta.
    Szólt arról is, hogy az infokommunikációs eszközöket nem szociális rászorultság, hanem életkor alapján ingyenesen biztosítják a modellprogramba bekapcsolódó idősek számára.

Kutatás: a magyar fiatalok 85 százaléka biztos abban, hogy sikeres lesz

   
Budapest, 2015. május 5., kedd (MTI) - A magyar fiatalok 85 százaléka biztos abban, hogy sikeres lesz az életében, és 65 százalékuk hazai elhelyezkedésre számít - derül ki a Bridge Budapest nonprofit egyesület megbízásából a 20 és 35 év közötti magyar fiatalok körében készített reprezentatív kutatásból.

    A kutatás eredményeit összegző közleményt a szervezet kedden juttatta el az MTI-hez. Azt írták: a fiatalok 58 százaléka elégedett jelenlegi munkájával, idén 65 százalékuk hazai elhelyezkedésre számít, 85 százalékuk biztos benne, hogy sikeres lesz az életében. A sikerhez szerintük inkább jó kapcsolatok kellenek, mint tudás és teljesítmény, ugyanakkor azt gondolják, hogy mindenki maga felelős saját boldogulásáért - olvasható a közleményben.
    A kutatás szerint a 20-35 évesek kétharmada (65 százalék) gondolt már arra, hogy saját vállalkozásából is megélhetne, és csaknem felük (48 százalék) kifejezetten gyakran gondolkodik saját vállalkozás indításán. Ennek ellenére a fiatalok többsége tíz év múlva alkalmazottként látja magát, csak minden negyedik fiatal képzeli el, hogy saját vállalkozása lesz. A fiatalok 81 százaléka átlagos megélhetést nyújtó, de biztosabb munkahelyet választana a kockázatossal szemben.
    Közölték: az alkalmazotti létet választók 12 százaléka legszívesebben startupnál dolgozna, ugyanannyian, mint a kis- és középvállalkozói szektort megjelölő válaszadók. A többiek (73 százalék) nagyvállalatnál dolgoznának szívesen.
    Kitértek arra is, hogy a fiatalok 48 százaléka hajlandó lenne, 41 százalékuk pedig kifejezetten szeretne külföldön dolgozni a következő 5-10 évben. Főbb motivációjuk továbbra is a magasabb jövedelem, a tapasztalatszerzés és a nyelvtanulás lehetősége.
    A Prezi, a Ustream, az NNG és a LogMeIn magyar cégek által létrehozott Bridge Budapest nonprofit szervezet harmadik éve térképezi fel a 20-35 évesek karrierről alkotott elképzeléseit. A kérdőíves kutatást nyolcszáz, 20 és 35 év közötti magyarországi lakos telefonos megkérdezésével készítették. A felmérésbe bevont emberek nem, életkori csoportok és régió szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét - közölték.

A kialvatlanság krízishelyzetben megnehezíti a döntéshozatalt


   Washington, 2015. május 8., péntek (MTI) - Élet és halál kérdése lehet a műtőben, a harctéren vagy egy rendőrségi akció során a váratlan körülményekre való helyes reagálás, a döntéshozatalt azonban jelentős mértékben megnehezíti a kialvatlanság, a krónikus alváshiány - ezt laboratóriumi vizsgálatokkal is igazolták amerikai pszichológusok, akik eredményeiket a Sleep szakfolyóirat májusi számában tették közzé.

    A döntéshozatal egy dinamikus folyamat, amelynek során az érintett személy a változó körülmények állandó figyelembevételével cselekszik - olvasható a ScienceDaily hírportálon.
    A Washingtoni Állami Egyetem (WSU) kutatói első ízben terveztek meg egy olyan laboratóriumi vizsgálatot, amelynek során szimulálni lehet, hogy a felhalmozott alvásadósság éles helyzetekben miként befolyásolja a döntéshozatalt, katasztrofális következményeket eredményezve.
    Az alvásdeficit fizikai és mentális hatásait elemző korábbi kutatások kimutatták, hogy a krónikus kialvatlanság ugyan koncentrációs zavarokat okozhat, ám laboratóriumi körülmények között úgy tűnt, hogy csak viszonylag kis mértékben befolyásolja a döntéshozatali képességeket.
    "Jelentős azonban az eltérés a laboratóriumi eredmények és a való élet között, ahol katasztrofális következményekkel járhatnak a kialvatlanság okozta rossz döntések" - magyarázta Paul Whitney, a WSY pszichológiaprofesszora.
    A kialvatlan kezelők számlájára írják egyebek között a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófáját vagy a Challenger űrhajó szintén 1986-ban bekövetkezett tragédiáját.
    "Az volt a célunk, hogy laboratóriumi körülmények között vizsgáljuk a valós döntéshozatali mechanizmus főbb elemeit" - fogalmazott Paul Whitney.
    A vizsgálatban 26 egészséges felnőtt önkéntes vett részt, akik hat napot töltöttek a hotelszerűen kialakított laboratóriumban. A csoport egyik fele 62 órán át nem alhatott, míg a többiek pihenhettek, miközben viszonylag egyszerű kognitív feladatokat végeztettek velük. Számok sorozatát mutatták a résztvevőknek, akiknek 1 másodperc leforgása kellett eldönteniük, hogy azokat a pszichológusok előzetesen az "elfogadható", vagy a "nem elfogadható" kategóriába sorolták. A "jó" számok megjelenésekor meg kellett nyomniuk a gombot, és a helyes válaszokért virtuális pénzjutalom járt, míg a helyteleneket veszteségként könyvelték el. Egy idő után mind a két csoport tagjai megtanulták a helyes válaszokat. Amikor viszont megfordították a feladatot, és az önkénteseknek a "rossz" számokra kellett reagálniuk, a kialvatlan önkéntesek minden igyekezetük ellenére igen gyengén teljesítettek.
    "Adataink azt mutatják, hogy bármennyire is küzd valaki, hogy jó döntést hozzon, az alvásdeficit olyan változásokat idéz elő az agyában, amelyek lehetetlenné teszik, hogy helyesen reagáljon a változó körülményekre" - hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.

A korábbinál kétszer több megbetegedést lehet diagnosztizálni a petefészekrák új szűrőteszjével


    London, 2015. május 5., kedd (MTI) - A korábbinál kétszer több petefészekrákos esetet képes feltárni egy új vizsgálati módszer, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki, és amelynek harmadik fázisú klinikai próbáit Nagy-Britanniában végezték.

    Az új szűrési módszerrel a kutatók a CA125 nevű fehérje vérbeli változását követték figyelemmel, amely a petefészekrákos betegek vérében gyakran magasabb. A kapott adatokat számítógépre vitték, és kockázati tényezők - kor, a fehérje eredeti szintje, változásának mértéke - alapján meghatározták a betegség kialakulásának kockázatát.
    A világ legnagyobb petefészekrák-szűrési klinikai próbája során az új módszer helyesen diagnosztizálta az invazív hámszövet eredetű petefészekrák 86 százalékát - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.
    A petefészekrák az ötödik leggyakoribb daganatos betegség a nőknél. Miközben az emlőrák halálozási aránya háromszor magasabb, a petefészekrákkal diagnosztizált betegeket gyakran már nem lehet gyógyítani, hamarabb halnak meg, kevesebb mint 50 százalékuk él öt évig. Ha korai stádiumban fedezik fel, gyógyulási aránya 90 százalékos. Kevés tünete van, a hasi fájdalmat és felfúvódást gyakran tulajdonítják más betegségek tüneteinek.
    A londoni University College (UCL) szakemberei által 14 éven át végzett átfogó próbákba 202 638 nőt vontak be, valamennyien 50 év fölöttiek voltak és átestek a menopauzán.
    Usha Menon professzor, a klinikai próbák irányítója bátorítónak nevezte az eredményeket. "Azt mutatják, hogy a CA125 fehérje profilján alapuló korai felfedezési stratégia használata jelentősen javította a rák kiszűrését, ha összehasonlítjuk a korábbi szűrési próbálkozásokkal."
    A Journal of Clinical Oncology folyóiratban közzétett tanulmány 46,232 résztvevő előzetes eredményein alapul, akiket az első kezdeti teszt után rendszeresen szűrnek a szakemberek. A végső eredmények őszre várhatók.

Kézhigiénés világnap - Fontos a gyakori, alapos, szappanos kézmosás

    Budapest, 2015. május 5., kedd (MTI) - A gyakori, alapos, szappanos kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a kézhigiénés világnapon, május 5-én.

    Emlékeztetnek, hogy a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed, és a külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Ezért a gyakori, alapos szappanos kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja.
    Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon. Egyes baktériumok akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni.
    Piszkos kéz által a legkönnyebben légúti fertőzések (nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek.
    A baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz. Alapos kézmosással, kézfertőtlenítéssel a hasmenéses megbetegedések csaknem fele, a légúti fertőzések mintegy negyede megelőzhető.
    Felhívják a figyelmet arra is, hogy a kézmosásnak különös jelentősége van az egészségügyi ellátóhelyeken, szociális intézményekben. Felidézik, hogy Semmelweis Ignác felfedezése a kézfertőtlenítés fontosságáról napjainkban is éppúgy érvényes, mint saját korában.
    Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és ezzel együtt Magyarországon is az antibiotikum-rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot: világszerte egyre gyakrabban fordulnak elő a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok. Az ilyen kórokozók kialakulásában a helytelen, illetve túlzott antibiotikum-alkalmazás játszik szerepet. Egy esetleges fertőzés megelőzésében, illetve a terjedés megfékezésében a helyes kézhigiénés gyakorlatnak van kiemelt szerepe - olvasható az ÁNTSZ közleményében.
    Az Országos Epidemiológia Központ a közelmúltban több alkalommal tartott gyakorlattal egybekötött továbbképzést a kézfertőtlenítésről a szociális ellátást nyújtó intézményekben dolgozóknak, amelynek eredményeként az utóbbi években jelentős mértékben emelkedett az alkohol alapú kézfertőtlenítő szerek alkalmazása.
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított "Ments életeket: moss kezet!" jelszóval, azóta minden évben május 5-én van a kézhigiénés világnap, amelyhez Magyarország 2010-ben csatlakozott.

Megbukott Nigella Lawson amerikai főzőműsora


    London, 2015. május 8., péntek (MTI) - Két évad után levette a képernyőről Nigella Lawson The Taste című főzőműsorát az amerikai ABC csatorna, miután drasztikusan visszaesett a program nézettsége.

    A főzőverseny, amelyben Lawson mellett Anthony Bourdain, Ludo Lefebvre és Marcus Samuelsson sztárséfek mondanak ítéletet a versenyzők által készített fogásokról mindössze egyetlen kanálnyi kóstoló után, hétmillió nézőjének több mint felét elveszítette az újév első napjára.
    A The Taste brit változatát - csupán egyetlen évad után - már tavaly levette a képernyőről a Channel 4 csatorna. Lawson brit televíziós karrierje azonban nincs veszélyben: a BBC Two nemrég erősítette meg, hogy a sztárszakács még idén visszatér a képernyőre a Simply Nigella című új szériával, amely az első sorozata lesz a csatornán a 2012-es Nigellissima óta.
    Az ABC az Ioan Gruffud nevével fémjelzett Forever, a Resurrection és a Cristela című sorozatoktól is búcsút vett. A SHIELD ügynökei ugyanakkor a harmadik, az Agent Carter a második évadát kezdi meg az ABC-n.
    A csatorna A Grace klinika, a Nashville, a Botrány, a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?, a Castle, az Egyszer volt, hol nem volt, az American Crime és a Secrets and Lies című szériák folytatását is megrendelte.
    A komédiák közül ugyancsak új évaddal érkezik a Modern család, a The Goldbergs, a Fresh Off the Boat és A semmi közepén. A valóságshow-k szerelmeseit A nagy ő és a Dancing With the Stars új szériái fogják várni - adta hírül a BBC News.
    Az ABC hat új drámasorozattal és három komédiával is színesíti programját, köztük a The Muppets felújításával, valamint A Grace klinikát és a Botrányt is jegyző Shonda Rhimes The Catch című új thrillerjével.
    Az újdonságok közé tartozik az Of Kings and Prophets című bibliai témájú sorozat, a Gossip Girl - A pletykafészek producere, Josh Safran által jegyzett Quantico és a Wicked City című 80-as évekbeli bűnügyi dráma is.

Magyarországon a felnőttek 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott

    Budapest, 2015. május 6., szerda (MTI) - Magyarországon tavaly a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete - derült ki az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatból.

    A reprezentatív vizsgálat - amelynek keretében ezer felnőtt lakos adatait elemezték - azt mutatta, hogy az életkorral nő a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. A fiatal nők több mint harmada, a középkorúak kétharmada, az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel küzd. A fiatal férfiak kétötöde, a középkorúak háromnegyede, az idősek több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott - olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    A tápláltsági állapot másik jellemzője a haskörfogat, ha ez az érték a nőknél 88 centiméternél, a férfiaknál pedig 102 centiméternél több, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is nagyobb.
    A 2014-es felmérés szerint egy átlagos felnőtt magyar nőnek 91, egy férfinak 98 centiméter volt a haskörfogata. Míg a fiataloknál mért értékek a normál tartományba esnek, addig egy átlagos középkorú nő már hasi elhízottnak számít. Ugrásszerű a növekedés a középkorúak körében: a 35-64 éves magyar nőknek átlagosan 11 centiméterrel, a magyar férfiaknak 13 centiméterrel nagyobb a haskörfogatuk. Ehhez 65 év felett a nőknél plusz 7 centiméter, a férfiaknál 4 centiméter adódik.
    Magyarországon az 1980-as évek után a sovány és a normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent, vagyis ugyanennyivel nőtt a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. De míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, addig 2014-re az arányuk megduplázódott: háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos.
    A vizsgálat célja az volt, hogy megismerjék a felnőttek táplálkozási szokásait, tápanyag-ellátottságát, és újbóli mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, hogy nyomon kövessék ezek időbeli változását.
    A közleményben az olvasható, hogy a magyarok egészségi állapota rosszabb sok más európai országban élőéhez képest. Az egészség terén igen fontos a szerepe az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek majdnem háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada, és az egészségben töltött élet meghosszabbítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése