Őszintén bevallom: még
soha nem ettem, de annyi dicshimnuszt hallottam elzengeni róla, hogy úgy
gondoltam, illene megismerkedni vele, még akkor is, ha egy kicsit még
idegenkedek a fogyasztásától. Annak ellenére, hogy a világ számos pontján
alapvető élelmiszer – hazánkban még egzotikumnak számít – és meglehetősen
drága.
BURGONYA, AMINEK SEMMI
KÖZE A BURGONYÁHOZ
A kumara (Óceánia),
camote, batata (spanyol), satsuma-imo (japán) – elnevezésű gyökérgumójú növény
rendszertanilag a szulákfélék családjába, és a hajnalka nemzetségbe tartozik,és
neve ellenére sem áll rokonságban a burgonyával. A győkérgumó húsának színe fajtánként eltérő,
lehet: fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös. Íze hasonlít a
szelídgesztenyére, vagy a sütőtökre, édeskés – így sós ételekkel jól
harmonizál.
SZÁRMAZÁS
A trópusi, szubtrópusi
országok fontos, sokoldalúan hasznosítható növénye. Világszerte termesztik az
Egyenlítő és a Baktérítő közé eső földterületeken: így Indiában, Kínában,
Japánban, az óceániai szigetvilágban, Amerika trópusi részein, az Egyesült
Államok déli államaiban. Értékes és sokféleképpen hasznosítható növény.
MIRE HASZNÁLHATÓ?
- élelmiszerként nyersen, főzve, grillezve, szárítva, vagy lisztté őrölve
- készíthető belőle köret, sütemény, mártás
- alkoholgyártás alapanyagaként
MI VAN BENNE?
- magas a vitamin tartalma: A-, C-, B2-, B6, E-vitamin
- gazdag ásványokban: réz, mangán, kálium, foszfor, nitrogén, vas, kalcium, mangán
- alacsony a zsírtartalma, koleszterin-tartalma, kalória-tartalma (117 kcal/100 gramm)
- gazdag szénhidrátokban, és béta-karotinban, fehérjében
MIÉRT JÓ?
- erősíti az immunrendszert
- gazdag rostokban – teltségérzetet okoz, illetve segíti az emésztést, a bélműködést
- csökkenti a koleszterin szintet
- lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz – stabilizálja a vércukor szintet
- erőteljes antioxidáns – megakadályozza a krónikus betegségek és a rák kialakulását
- segít a fogyásban
RECEPTEK
BATÁTA KENŐKE
TÖLTÖTT BATÁTA
ÉDESBURGONYA
LEVES
Hozzávalók:1 nagy édesburgonya (kb. fél kg), 2 Idared alma, olíva olaj,
1liter zöldséglé, 2 teáskanál curry por, 3 dl almalé, 2 doboz joghurt pirított
kenyérkocka, só
Az almát és az édesburgonyákat puhára főzzük, kihűtjük. Egy
serpenyőben az olajon, forgassuk meg a fűszereket, majd adjuk hozzá a
zöldséglét és kis lángon főzzük tovább. Az almát, az édes krumplikat tegyük
bele egy turmixgépbe, majd öntsük hozzá a zöldséglét. Sózzuk meg, verjük
simára, adjuk hozzá az almalevet. A simára vert keveréket öntsük egy edénybe,
közepesre lángon kavarjuk bele a joghurtot. Pirított kenyérkockákkal
tálalhatjuk.
KEKSZ BATÁTÁBÓL
Hozzávalók: 2 csésze simaliszt, 1 evőkanál sütőpor, só,
1 csésze pürésített édesburgonya, fahéj, szerecsendió, ½ csésze tej
Egy keverőedényben keverjük össze a lisztet, a sütőport és a
sót, kavarjuk bele az édesburgonyát és a fűszereket. Tegyük hozzá a tejet, és
villával addig kavarjuk, amíg a massza összeáll. Egy enyhén meglisztezett
deszkán gyúrjuk át, majd terítsük ki kb. 1 cm vastagságúra. Belisztezett
pogácsaszaggatóval daraboljuk fel, majd tegyük zsírozatlan sütőpapírra. Süsük
meg.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése