2015/05/03

HETI ÍZPRÓBA:ÉDESBURGONYA


Őszintén bevallom: még soha nem ettem, de annyi dicshimnuszt hallottam elzengeni róla, hogy úgy gondoltam, illene megismerkedni vele, még akkor is, ha egy kicsit még idegenkedek a fogyasztásától. Annak ellenére, hogy a világ számos pontján alapvető élelmiszer – hazánkban még egzotikumnak számít – és meglehetősen drága.

BURGONYA, AMINEK SEMMI KÖZE A BURGONYÁHOZ

A kumara (Óceánia), camote, batata (spanyol), satsuma-imo (japán) – elnevezésű gyökérgumójú növény rendszertanilag a szulákfélék családjába, és a hajnalka nemzetségbe tartozik,és neve ellenére sem áll rokonságban a burgonyával.  A győkérgumó húsának színe fajtánként eltérő, lehet: fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös. Íze hasonlít a szelídgesztenyére, vagy a sütőtökre, édeskés – így sós ételekkel jól harmonizál.

SZÁRMAZÁS

A trópusi, szubtrópusi országok fontos, sokoldalúan hasznosítható növénye. Világszerte termesztik az Egyenlítő és a Baktérítő közé eső földterületeken: így Indiában, Kínában, Japánban, az óceániai szigetvilágban, Amerika trópusi részein, az Egyesült Államok déli államaiban. Értékes és sokféleképpen hasznosítható növény.

MIRE HASZNÁLHATÓ?
  •  élelmiszerként nyersen, főzve, grillezve, szárítva, vagy lisztté őrölve
  • készíthető belőle köret, sütemény, mártás
  • alkoholgyártás alapanyagaként

MI VAN BENNE?
  •  magas a vitamin tartalma: A-, C-, B2-, B6, E-vitamin
  • gazdag ásványokban: réz, mangán, kálium, foszfor, nitrogén, vas, kalcium, mangán
  • alacsony a zsírtartalma, koleszterin-tartalma, kalória-tartalma (117 kcal/100 gramm)
  •  gazdag szénhidrátokban, és béta-karotinban, fehérjében

MIÉRT JÓ?
  • erősíti az immunrendszert
  • gazdag rostokban – teltségérzetet okoz, illetve segíti az emésztést, a bélműködést
  • csökkenti a koleszterin szintet
  • lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz – stabilizálja a vércukor szintet
  • erőteljes antioxidáns – megakadályozza a krónikus betegségek és a rák kialakulását
  • segít a fogyásban


RECEPTEK
BATÁTA KENŐKE


TÖLTÖTT BATÁTA


ÉDESBURGONYA LEVES

Hozzávalók:1 nagy édesburgonya (kb. fél kg), 2 Idared alma, olíva olaj, 1liter zöldséglé, 2 teáskanál curry por, 3 dl almalé, 2 doboz joghurt pirított kenyérkocka, só
Az almát és az édesburgonyákat puhára főzzük, kihűtjük. Egy serpenyőben az olajon, forgassuk meg a fűszereket, majd adjuk hozzá a zöldséglét és kis lángon főzzük tovább. Az almát, az édes krumplikat tegyük bele egy turmixgépbe, majd öntsük hozzá a zöldséglét. Sózzuk meg, verjük simára, adjuk hozzá az almalevet. A simára vert keveréket öntsük egy edénybe, közepesre lángon kavarjuk bele a joghurtot. Pirított kenyérkockákkal tálalhatjuk.
KEKSZ BATÁTÁBÓL
Hozzávalók: 2 csésze simaliszt, 1 evőkanál sütőpor, só, 1 csésze pürésített édesburgonya, fahéj, szerecsendió, ½ csésze tej
Egy keverőedényben keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, kavarjuk bele az édesburgonyát és a fűszereket. Tegyük hozzá a tejet, és villával addig kavarjuk, amíg a massza összeáll. Egy enyhén meglisztezett deszkán gyúrjuk át, majd terítsük ki kb. 1 cm vastagságúra. Belisztezett pogácsaszaggatóval daraboljuk fel, majd tegyük zsírozatlan sütőpapírra. Süsük meg.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése