2015/05/23

HETI HÍRMORZSÁK 21.hét


Egyszerűsödik a fogyasztói panaszok rendezése - FRISSÍTETT (új: további részletek)

    Budapest, 2015. május 18., hétfő (MTI) - A fogyasztóvédelmi törvény parlament előtt lévő módosító javaslata a panaszosokkal való aktív kommunikációra kötelezi a cégeket, mivel előírja, hogy a vállalkozás a fogyasztó által benyújtott panaszra köteles írásbeli választ küldeni, amelyben felhívja a figyelmet a békéltető testületek, mint vitarendező fórumok igénybevételének a lehetőségére is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn az MTI-vel.


    A cégnek emellett - a békéltető testületi meghallgatáson - biztosítania kell az egyezség létrehozatalára feljogosított személy részvételét. Ha a vállalkozás megsérti ezt az együttműködési kötelezettséget - a fogyasztóvédelmi törvény alapján - bírságot szabnak ki rá. 
    Ugyanakkor az együttműködő vállalkozások számára a békéltető testület általi problémarendezés semmilyen plusz terhet nem jelent, és nem éri őket sérelem. Ez az alternatív vitarendezési fórum jelentősen egyszerűsíti a fogyasztók érdekérvényesítését, amellyel az eljárási idő - az ügy jellegétől függően - 3-4 hónapra rövidül le. Ez az éveken át tartó bírósági eljárásokhoz képest nagy változást jelent - áll a közleményben.
    Magyarországon 16 éve működnek békéltető testületek a fővárosi és megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett. A testületek iránti bizalom folyamatosan nő: amíg 2006-ban 3542 üggyel fordultak azokhoz az állampolgárok, 2014-ben már több mint 10 ezer reklamációt kezeltek.     Tavaly a vállalkozások 75 százaléka együttműködött a békéltető testületek előtti vitarendezési eljárásban. A módosítás célja az, hogy  még több vállalkozás kapcsolódjon be ebbe az alternatív vitarendezési eljárásba.
    A törvényjavaslat előírja azt is, hogy az online adásvételi vagy online szolgáltatási szerződéssel összefüggő, határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén az eljárásra kizárólag a fővárosi kereskedelmi és iparkamara mellett működő békéltető testület illetékes.


OGY - A csapadékvízzel való gazdálkodást is szabályozná a belügyminiszter törvényjavaslata

    Budapest, 2015. május 18., hétfő (MTI) - A belterületi csapadékvízzel valamint az öntözővízzel való gazdálkodást is szabályozza az a törvényjavaslat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek.


    A település belterületén a csapadékvíz elvezetését biztosító árkok
fenntartása és a kapcsolódó vízi létesítmények üzemeltetése az önkormányzat feladata - mondja ki a parlament honlapjára felkerült javaslat. Ugyanakkor kivételt is tesz e szabály alól, mivel az országos közút, illetve a közforgalmú vasút víztelenítését szolgáló árkokat, csatornákat és egyéb vízelvezető létesítményeket a közút-, illetve a vasút fenntartója köteles rendben tartani.
    A klímaváltozás megköveteli, hogy a mezőgazdasági termelők egyre nagyobb területet öntözzenek. Ezért az öntözővíz továbbítását állami üzemeltetőnek kell végeznie. Ezért ha a vízügyi igazgatási szerv vizsgálata megállapítja, hogy van nem állami tulajdonban lévő, az öntözővíz-továbbítását akadályozó vízfolyás- vagy csatornaszakasz, úgy kezdeményezi a vízügyi hatóságnál a vízügyi igazgatási szerv üzemeltetőként, fenntartóként történő kijelölését. Amennyiben az öntözővíz továbbítását akadályozó vízi létesítmény tulajdonosa szerződést köt a vízügyi igazgatósággal a vízfolyás, csatorna üzemeltetésére és fenntartására, úgy a vízügyi igazgatóság a kijelölés iránti kérelmet visszavonja.
    A víziközmű társulatoknál a szakmai ellenőrzést a jövőben a vízügyi igazgatóságok végzik. A törvényességi felügyeleti jogkör gyakorlása azonban továbbra is a cégbíróságok feladata marad.
    A törvényjavaslat kitér a szemétszállító kijelölésére is. Az ideiglenes ellátásra történő kijelölés az új hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés megkötéséig tart, de legfeljebb a kormányrendeletben meghatározott időtartamra érvényes - áll a javaslatban.


Idős asszonyt raboltak ki ál-vízvezetékszerelők Szegeden

    Szeged, 2015. május 18., hétfő (MTI) - Kirabolt egy 95 éves asszonyt hétfő délelőtt Szegeden két férfi, aki vízvezeték-szerelőnek adta ki magát. Nem sokkal később hasonló eset történt Hódmezővásárhelyen is - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.


    Jászai Linda közölte: a feljelentés szerint két, magát vízvezeték-szerelőnek kiadó férfi a lakásába tuszkolt egy 95 éves nőt Szegeden, a Jósika utcában. Egyikőjük folyamatosan szóval tartotta a sértettet a konyhában, míg társa átnézte a lakást. Végül az asszony megtakarított pénzével elmenekültek. A nő nem sérült meg.
    Hasonló eset történt Hódmezővásárhelyen két órával később. A Rudnay Gyula utcában szintén egy idős asszonyhoz ment be két férfi, magát vízvezeték-szerelőnek kiadva. Elterelték a sértett figyelmét, akitől készpénzt tulajdonítottak el - tudatta a főhadnagy.
    A rendőrség rablás, illetve lopás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen.


Egyre kevesebb a gyermekekre ártalmas élelmiszerreklám

    Budapest, 2015. május 19., kedd (MTI) - A gyermekeknek szóló élelmiszerreklámokra vonatkozó önkorlátozás eredményeként 39 százalékkal kevesebb gyermekeket célzó, nem az ő igényeikre szabott élelmiszereket hirdető reklámot sugároznak a tévében Magyarországon, mint tíz éve - derül ki az EU Pledge legfrissebb jelentéséből.


    Az EU Pledge 2005-ben az Európai Bizottság kezdeményezésére, felelős reklámtevékenység érdekében jött létre.
    A testület azt vizsgálta, hogy a csatlakozott cégek milyen mértékben tartják be az élelmiszerreklámokra vonatkozó önkorlátozást, hogy nem hirdetik termékeiket 12 év alatti gyermekeknek, valamint nem reklámozzák azokat tévében, nyomtatott sajtóban és interneten.
    A jelentés szerint Magyarországon eddig 12 cég társult az önszabályozó kezdeményezéshez, amelyek a gyerekcsatornákon - amit 35 százaléknál nagyobb arányban 12 év alatti gyermekek néznek - 65 százalékkal csökkentették a gyermekekre káros élelmiszerreklámaik arányát. A vállalatok 97 százaléka pedig felelős reklámtevékenységet folytat honlapján.   
    A tájékoztatás szerint ugyanakkor azok a termékek nem tartoznak a szabályozás alá, amelyeket a gyártók kifejezetten a gyermekek táplálkozási igényeire szabva fejlesztettek ki, illetve megfelelnek a tagok által 2015. január 1-jétől egységesen elfogadott tápérték kritériumoknak. 
    Világszerte 24 vállalat - többek között a Burger King, a FrieslandCampina, a McDonald's, a Coca-Cola, a Danone, az Unilever - kötelezte el magát az EU Pledge szabályai mellett és 98,4 százalékban teljesítették vállalásaikat.


A várandósan sokáig szedett paracetamol árthat a magzat későbbi termékenységének

    London, 2015. május 21., csütörtök (MTI) - A várandósság alatt hosszú időn át szedett paracetamol károsíthatja a fiúmagzatok későbbi termékenységét - derült ki egereken végzett kísérletekből.


    Az Edinburghi Egyetem tudósai azt állapították meg, hogy a hét napon át adott fájdalomcsillapító megszakította a tesztoszteron termelődését. Ez a hormon alapvető szerepet játszik a férfi reprodukciós szervek kialakulásában - tudósított a BBC News a Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmányról.
    A brit gyógyszerügyi hatóság a paracetamolt a várandósság alatt is biztonsággal szedhető kevés fájdalom- és lázcsillapítók egyikének tekinti, ha a gyermeket váró nőnek feltétlenül szüksége van rá.
    Már korábbi tanulmányok is figyelmeztettek arra, hogy a paracetamol befolyásolhatja a reprodukciós szervek méhen belüli fejlődését. Dán tudósok azt találták, hogy a fájdalomcsillapítót szedő kismamáknak nagyobb eséllyel született le nem szállt herével a kisfia, ez később termékenységi gondokat okozhat.
    Az összefüggés felderítésére a brit kutatók olyan rendszert dolgoztak ki, mely egerekben szimulálta az emberi terhesség körülményeit. Humán magzat szöveteit ültették a szervezetükbe és hét napon át kaptak paracetamolt.
    Ezután sokkal alacsonyabb tesztoszteronszintet mértek a vérükben, mint azoknál az egereknél, amelyek placebót kaptak. Ha csak egy nap kaptak paracetamolt, nem volt különbség a hormonszintjük között.
    Rod Mitchell, a kutatás vezetője azt tanácsolta, hogy a fájdalomcsillapítót a legkisebb, még hatásos adagban, a lehető legrövidebb ideig szedjék a várandós nők.


Fogorvosok Egyesülete: gyenge szájhigiénia, rossz fogak

    Budapest, 2015. május 21., csütörtök (MTI) - A magyar lakosság fogazati és szájegészségi állapota lényegesen rosszabb annál az átlagnál, amely a legtöbb nyugat-európai országban, elsősorban a skandináv államokban élőket jellemzi - közölte a Magyar Fogorvosok Egyesülete csütörtökön az MTI-vel.


    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint ez az állapot a fiatal korosztályra is igaz. Átlagos szájhigiéniájuk rosszabb, a lepedék- és fogkőértékeik magasabbak, és ínygyulladásuk állapota súlyosabb, mint a Nyugat-Európában élőké. Bár tinédzserkorban a fogágybetegség még csak elszórva fordul elő, az ínyvérzés és a fogkő már ebben a korban is igen gyakori régiónkban. 
    Közölték: egy Magyarországon végzett szűrővizsgálat szerint a hétévesek 33,3 százalékának, a 12 évesek 20,9 százalékának, a 14 évesek körében pedig csak 13,1 százaléknak volt teljesen ép az ínye és nem volt ínyvérzése. Az adatokból kitűnik némi javulás: míg 1985-ben a 12 éves korcsoportban 26 százalék volt az említett arány, 1991-re ez az érték 39 százalékra emelkedett, de a szuvas fogak számában nem mutatható ki ez a csökkenő tendencia. 
    A nyugat-európai adatok szerint a középkorúak 70 százalékának egészséges az ínye, vagy csak enyhe íny- vagy fogágygyulladása van. Ugyanakkor egy csaknem 50 országot lefedő felmérés azt is megmutatta, hogy egy ország gazdasági és társadalmi fejlettségétől függetlenül a felnőttek hozzávetőlegesen 10-15 százaléka szenved súlyos fogágybetegségben. Ennek az oka, hogy ezeknek az embereknek olyan általános betegségük vagy örökletes hajlamuk van, amely hajlamosít súlyos fogágypusztulásra. A többség esetében azonban a betegség az elhanyagolt szájhigiénia, a dohányzás, a zaklatott életvitel következménye, és kellő időben végzett felvilágosító programokkal és rendszeres kezeléssel megelőzhető lenne - írták a közleményben. 
    Az összegzés szerint a középkorú magyar lakosság parodontális állapota sem mutat jó képet, ez a gazdasági és szociális okokon kívül abból is fakad, hogy a hazai lakosság szájhigiéniás szokásai és egészségtudatos magatartása jóval elmarad a nyugat-európai átlag mögött. 
    Az egy főre eső fogkrémfogyasztás mértéke alig emelkedett a rendszerváltozás óta, évente alig három tubus fogkrémet vásárolnak a magyarok, kevesen ismerik a fogselyem használatának a szükségességét, és sokan azt sem tudják, hogy a cukormentes rágógumi használata nem elsősorban a kellemes leheletet szolgálja, hanem jelentős szerepe van az étkezések közötti fogtisztításban, a nyáltermelés fokozásában, és így a fogszuvasodás megelőzésében. 
    Míg Skandináviában a felnőttek csaknem 80 százaléka évente legalább kétszer jelenik meg fogászati szűrővizsgálaton és távolítják el rendszeres a fogkövét, addig a magyar felnőtt lakosság alig fele jár rendszeresen fogorvoshoz, és mintegy 20 százalékuk saját bevallása szerint még fájdalom esetén sem megy el szakemberhez.
    A Magyar Fogorvosok Egyesülete felhívta a figyelmet arra, hogy a rossz fogak további komoly betegségekhez vezethetnek, ezért érdemes megfelelően ápolni a fogazatot. Fontos a napi kétszeri fogmosás, a fogselyem használata, háromhavonta tanácsos lecserélni a fogkefét, évente egyszer megjelenni fogorvosi szűrésen. A minél több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a cukros ételek kiiktatása az étrendből is lényeges, valamint javasolják, hogy az étkezések között, napi 4-5 alkalommal 20 percig az emberek rágjanak cukormentes rágógumit.


Osteoporosis-társaság: a csontritkulásos törések négyötödét nem kezelik megfelelően

    Budapest, 2015. május 21., csütörtök (MTI) - Magyarországon csaknem egymillió embert érint a csontritkulás, de még a csonttörést elszenvedő betegek fele sincs tisztában az állapotával, a töréseket elszenvedők nyolcvan százaléka pedig nem kap megfelelő ellátást - mondta a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) főtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.


    Takács István a társaság huszonöt éves munkájáról szólva azt mondta, a MOOT megalakulásakor az első olyan szakmai társaság volt, amely több szakmát fogott össze. Ennek az interdiszciplináris munkának az eredményeképpen alakult meg az országos centrumhálózat, amely a betegek százezrei számára biztosítja a legmagasabb szintű ellátást. 
    A centrumok munkájának köszönhetően hét év alatt Magyarországon az osteoporosis következtében kialakult csonttörések száma 88 ezerről 48 ezerre, ezen belül a csípőtáji törések száma 18 ezerről 11 ezerre mérséklődött. A teljes lakosságszámhoz viszonyítva ilyen jelentős mértékű csökkenést más államban még nem regisztráltak - tette hozzá a szakember.
    Kiemelte azonban, hogy az érintetteknek csupán a húsz százaléka kap megfelelő kezelést, amely nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés. 
    A szakember kitért arra, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek gyógyszerszedési szokásai rendkívül rosszak. A betegek csupán harmada szedi az osteoporosis elleni gyógyszert a kezelés első évének végén, ez az arány a második évre 12 százalékra csökken, így a betegek nyolcvan százalékánál nem érhető el a lehetséges terápiás hatás, holott a legmodernebb ellátások is csak a teljes, kétéves kezelés után fejtik ki a csonttörés kockázatát csökkentő hatásukat.
    A főtitkár szerint az ideális az lenne, ha a menopauzán áteső nők és a hatvanévesnél idősebb férfiak egyszer átesnének szűrésen. Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy előbb nincs értelme szűrést végezni, mert nem lehet következtetni a betegségre. A megelőzésről szólva Takács István elmondta, hogy a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend és a mozgás nagyban elősegíti a csontszerkezet állapotának megőrzését.
    A fennállásának huszonötödik évfordulóját idén ünneplő MOOT ezért hirdeti meg "Tovább ne törj!" elnevezésű kampányát, amellyel a betegek és az egészségügyi dolgozók figyelmét szeretné felhívni az újbóli törések fokozott kockázatára és a megelőzés lehetőségére. 
    A társaság május 28-30-án tartja ünnepi közgyűlését és kongresszusát Balatonfüreden.


Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Gran Prize díjat

    Budapest, 2015. május 20., szerda (MTI) - Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját - közölte a testület szerdán az MTI-vel.


    A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is.
    A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert.
    A Solumium Kft. 2008-ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak.  
    A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az innovatív újítás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte a klór fertőtlenítőszerként való felhasználásának fontosságát. 
    A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban.  
    A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.


Országos, szezonális ellenőrző akciót indít a Nébih

    Budapest, 2015. május 20., szerda (MTI) - A nyári szezonkezdet előtt országos ellenőrzést indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - mondta a Nébih vendéglátás és étkeztetés felügyeleti osztályának vezetője az M1 aktuális csatornán szerdán.


    Zoltai Anna elmondta: a hagyományos szezonális ellenőrzések kiterjednek a vendéglátó-ipari létesítményekre, az ott zajló tevékenységre, és az elkészített vagy forgalmazott élelmiszerekre. Az ellenőrök vizsgálják a higiéniát, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását - ez utóbbi esetében különösen nagy jelentősége van a hőkezelésnek vagy a hűtésnek - és figyelik a személyi higiéniát is - jelezte.
    Tájékoztatott arról is, hogy évek óta nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszerek nyomon követhetőségének ellenőrzésére. Tapasztalataik szerint az igényes vendéglátóhelyeken nyomon követhetőek a felhasznált alapanyagok, élelmiszerek.
    A vendéglátásban is kötelező a fogyasztókat figyelmeztetni az élelmiszerek allergiát okozó jellemzőire - közölte Zoltai Anna.
    A tavalyi, két hónapon át tartó nyári ellenőrzésekről elmondta, hogy 30 tonna terméket vontak ki a forgalomból, ami szavai szerint nem jelentős mennyiség.
    A tipikus hibák közé sorolta például a takarítás hiányát, a nem megfelelő mosogatást, az egészségügyi vizsgálatok nélküli dolgozók alkalmazását, a személyi higiéniás szabályok megszegését, vagy az utcai értékesítéskor felmerülő hiányosságokat, közöttük a kézmosó és a személyzeti illemhely hiányát.  
    A fogyasztók a Nébih zöld számán, a 06/80-263 244-es telefonszámon jelezhetik, ha hiányosságokat tapasztalnak - tette hozzá.


Hamisítás elleni testület: évi több tízmilliárd euró kárt okoznak a hamis termékek Európában

    Budapest, 2015. május 19., kedd (MTI) - Évente több tízmilliárd euró kárt okoz a termékhamisítás az Európai Unióban, és 2010 óta több százezer munkahely szűnt meg emiatt - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) az MTI-vel kedden.


    Az adatok szerint Kínából érkezik a legtöbb hamis termék: az EU-n belül lefoglalt áruk értéke szerinti 73 százaléka, mennyiség szerinti 66 százaléka származott Kínából, annak ellenére, hogy a kínai hatóságok harcot hirdettek a hamisítás ellen. A hamisításra szakosodott kínai bűnözői csoportok azonban mobilak, és a hamis áruk importjában és terjesztésében együttműködnek többek között Olaszországban a hírhedt nápolyi Camorrával - írta a HENT az Europol, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal és a Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontjának közös kutatását ismertetve.
    A kínai szervezett alvilági csoportok egyik módszere, hogy megtelepednek a legálisan működő szabad kereskedelmi zónákban (FTZ), és itt csomagolják vagy címkézik át, illetve "papírozzák" le a Kínából konténerszámra érkező hamis árut. Ez többek között azért nehezíti meg az európai hatóságok dolgát, mert a világ 135 országában található 3000 szabadkereskedelmi zónából 82 az Európai Unió területén található - mutatott rá a közlemény.
    A hamisítás elterjedését jól mutatja, hogy míg az európai vámhatóságok 2002-ben még csak 7553 esetben nyitottak aktát, 2013-ban már 87 ezer ügyet vizsgáltak közel 36 millió termékkel összefüggésben. A 2013-ban lefoglalt áruk közül minden negyedik egészségügyi és biztonsági kockázatot jelentett a fogyasztókra.
    A hamisítás fellendülése mögött a nagyon magas megtérülési ráták állnak: a Nemzetközi Gyógyszerhamisítás-ellenes Intézet (IRACM) adatai szerint 1000 dollárnyi befektetéssel 20 ezer dolláros bevételt lehet elérni heroin kereskedelemmel, 43 ezret cigarettahamisítással, de 500 ezret gyógyszerhamisítással. Az Interpol adatai szerint a gyógyszerhamisításra szakosodott csoportok éves bevétele elérheti a 75 milliárd dollárt.
    A hamisítás ugyanakkor uniós szinten elképesztő károkat okoz. A jelentés adatai szerint csak a szabadalmak bitorlása 10 milliárd eurónyi kárt okozott 2010-ben és 185 ezer munkahely megszűnését eredményezte a belső piacon.
    A jelentés szerint a hamis termékek legjelentősebb értékesítési csatornája az internet, ugyanis a vásárlókat vonzzák a 24 órában elérhető weboldalak, ahol alacsony áron hirdetnek termékeket. Ezeknek a honlapoknak a kialakítása gyakran olyan igényes, hogy komoly vetélytársai a jogtulajdonosok legális weboldalainak.
    Jogi úton is nehéz fellépni a hamisítók ellen, hiszen ehhez több különféle joghatóság együttes akciója szükséges, valamint a hamisítók weboldalaik blokkolása esetén akár egy éjszaka alatt képesek új honlappal előrukkolni. Ezzel együtt a hamis termékek elleni harcban 2010 óta több mint 2600 doménnevet foglalt le az Europol és a vele együttműködő hatóságok.


A videojátékozás csökkentheti az agy szürkeállományát

    Montreal, 2015. május 21., csütörtök (MTI) - A videojátékok agyra gyakorolt hatásait kutatva kanadai kutatók felfedezték, hogy a játékosok a képernyőn navigálva az agy törzsdúcaiban található szürkeállomány egyik alkotórészére támaszkodnak, ami a szürkeállomány csökkenését idézheti elő.


    A Montreali Egyetem és a McGill Egyetem kutatói kimutatták, hogy a videojátékosoknak ugyan sokkal hatékonyabbak a vizuális megfigyelési képességei, ám navigációs stratégiájuk során inkább támaszkodnak az agytörzs jutalmazási rendszerére (nucleus caudate) és nem az agy térbeli tájékozódásban, összetett információk, események memorizálásában szerepet játszó rendszerére, a hippokampuszra.
    Korábbi kutatások szerint alacsonyabb a szürkeállományuk azoknak az embereknek, akik az agy jutalmazási rendszerére támaszkodnak navigációs stratégiájukban, és a hippokampuszban is alacsonyabb a funkcionális agytevékenység.
    A videojátékosok hetente világszerte hárommilliárd órát töltenek a képernyő előtt. Becslések szerint egy átlagos fiatal több mint 10 ezer órát tölt el videojátékkal, mire 21 éves lesz. Az intenzív videojáték hatásait még csak most kezdik megismerni tudományosan a szakemberek - olvasható a brit tudományos akadémia Proceedings of the Royal Society B című folyóiratában közzétett tanulmányban. 
     A kutatók olyan felnőtt játékosokat teszteltek, akik hetente legalább hat órát töltenek videojátékkal. A 26 játékos eredményeit összevetették 33 olyan emberével, akik nem játszanak videojátékot. Agyhullámaikat és szemmozgásaikat figyelték és rögzítették játék közben.
    Azt találták, hogy a játékosok esetében kétszer nagyobb (80,76 százalék) volt az esélye annak, hogy a jutalmazási rendszert használták, mint a nem-játékosok (42,40 százalék), utóbbiak az agy hippokampuszára támaszkodtak. 
    A caudate nucleus az agy jutalmazási rendszere és korábbi tanulmányok kimutatták, hogy kapcsolatban van az alkohol- és drogfüggőséggel. 
    "Már több mint egy évtizede a kutatók megállapították, hogy a videojátékosoknak hatékonyabb a vizuális megfigyelési képességei, tanulmányunk ezt megerősítette. Ugyanakkor azt is kimutattuk, hogy a játékosok jobban támaszkodnak a jutalmazási rendszerre", mint a nem-játékosok - hangsúlyozta Gregory West, a kutatócsoport vezetője.  
    Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akik a jutalmazási rendszerre támaszkodnak navigációs stratégiájukban, alacsonyabb a szürkeállományuk és a hippokampuszban alacsonyabb a funkcionális agytevékenység. Ez azt jelenti, hogy azoknál, akik sok időt töltenek videojátékkal, csökkentett lehet a hippokampusz integritása, ami a neurológiai rendellenességek, mint az Alzheimer-kór növekvő kockázatával állnak összefüggésben - magyarázta a montreali egyetem professzora. 
    Mivel a korábbi kutatások kimutatták, hogy a videojátékoknak jótékony hatása van a figyelemre, összpontosításra, a szakemberek szerint fontos, hogy a jövőben kutatások megerősítsék azt, hogy a játékok nem károsítják a hippokampuszt.
      


A csúfolódás 50 százalékkal növeli az gyerek későbbi elhízásának esélyét

    London, 2015. május 20., szerda (MTI) - Az iskolatársak csúfolódásának, piszkálódásának hatása évtizedekig hatással van az áldozat testi egészségére: 50 százalékkal növeli annak az esélyét, hogy 45 éves korára elhízott legyen  - derült ki a londoni King's College hosszú távú, nagyszabású kutatásából.


    Korábbi kutatások a depresszió, a szorongás és az öngyilkos gondolatok kockázatának fokozódásával hozták összefüggésbe az iskolai piszkálódást, a King's College vizsgálata az első, amely a szervezetben okozott károkat kutatta - tudósított a The Daily Telegraph online kiadása.
    A kutatók becslései szerint a felnőtt korára elhízott 12 millió brit legalább 12 százaléka nem járt volna így, ha gyerekként nem csúfolják.
    "Le kell számolni azzal a vélekedéssel, hogy a csúfolódás elfogadható dolog, része a gyerekkornak. Ugyan több értékes iskolai program igyekszik megelőzni a piszkálódást, úgy tűnik, az áldozatokat és kínjaikat elhanyagoljuk" - mutatott rá Louis Arseneault, a kutatás egyik vezetője, a King's College pszichiátriai, pszichológiai és idegtudományi intézetének munkatársa.
    Úgy vélték, a brit gyerekek akár ötöde is csúfolódás tárgya lehet. Arseneault szerint Nagy-Britanniára különösen jellemző, hogy a gyerekkori piszkálódást a felnőtté válás ártalmatlan velejárójának tartják.
    A kutatást több mint 7 ezer, 1958-ban született ember adataival végezték. Olyanok vettek részt a vizsgálatban, akiknek szülei tudtak információval szolgálni arról, hogy csúfolták-e rendszeresen gyereküket 7, valamint 11 éves korában. A vérben lévő, gyulladást jelző anyagok és a testtömeg adatai a résztvevők 45 éves korából származtak.
    Az eredményeket esetleg befolyásoló egyéb tényezőket - társadalmi hátteret, intelligenciát, dohányzást, étrendet és testmozgást - is figyelembe vették, és miután statisztikailag korrigálták az eredményeket, azok így is szignifikánsak maradtak.
    A résztvevők 28 százalékát alkalmanként, 15 százalékát gyakran csúfolták, piszkálták. A testmagasság és a testsúly arányát mutató testtömegindex (BMI) azt mutatta, a gyerekként néha vagy gyakran csúfolt nők 26 százaléka lett 45 éves korára erősen túlsúlyos. Azoknak a nőknek, akiket nem gúnyoltak, csak 19 százaléka hízott el.
    Korábbi kutatások rámutattak, hogy krónikus stressz fokozza a magas kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgást. A gyakori csúfolás traumája a hormonális egyensúlyt is felboríthatja és ez fáradtsághoz, mozgáshiányhoz vezethet, tehát az életkorhoz kapcsolódó betegségek megelőzésénél a helytelen életmód, a dohányzás, az egészségtelen étrend és a tétlenség mellett ezek gyermekkori gyökereire is figyelni kell - hangsúlyozta Andrea Danese, a tanulmány egyik szerzője.
    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése