Biztonságosak az élelmiszerek? |
Fűszerpaprika téglaporból, festékkel színezett sertéshús marhahúsként eladva, régen lejárt átcímkézett konzervek és befőttek, magyar áruként eladott külföldön termelt zöldségek és gyümölcsök, antibiotikumos méz, illegálisan működő üzemek alapvető higiénia nélkül, - egymást érik az élelmiszer-botrányok hazánkban is. Elvileg, amit a boltokban vásárolunk – szigorúan ellenőrzött körülmények között lettek előállítva, szállítva, tárolva… Elvileg- és ez a lényeg – hiszen minden egyes terméknél előállításánál nem állhatnak ellenőrök, minden külföldről érkező kamion rakományát nem ellenőrizheti a hatóság. Tudom: vannak szigorú előírások, amelyeket be kell tartani, de kérdés: valóban betartják ezeket? Elanyagiasodott világunkban megszólal a lelkiismerete annak, aki még csak arra sem méltó, hogy megmossa a kezét mielőtt élelemhez nyúl? És még a feketegazdaság szereplőiről nem is beszéltünk… Azokról, akik még csak az előírásokkal sincsenek tisztában…
Eheti vita-témánk kérdései a következők:
Mennyire megbízhatóak a magyar élelmiszerek?
Mivel lehetne jogkövető magatartásra bírni a tilosban „halászgatókat”?
Szükség van e szigorúbb élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekre az egészségünk védelmében?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése