2018/06/04

PLACEBÓ-HATÁS – AVAGY A HIT EREJE





Placebo: hatóanyag nélküli szer, ami mégis gyógyíthat, ha kellőképpen hiszünk benne. A jelenség létezését már számtalan kutatással vizsgálták – és kísérletekkel bizonyították – sőt már képalkotó eljárásokkal is kimutatták, hogy mi játszódik le a szervezetben placebo alkalmazása során. 
A placebo alkalmazása során a szervezet ingerületátvivő vegyületeket (neurotranszmittereket) és hormonokat szabadít fel. Ezek a vegyületek és hormonok enyhíthetik a fájdalmakat vagy a stressz miatti álmatlanságot, és jó hatással lehetnek a rák kezelésének több kellemetlen kísérőjelenségére is, például a fáradtságra, a hányingerre, ezért aztán a páciensek jobban érezhetik magukat az alkalmazásával.

A kísérlet

A közelmúltban végzett kísérlet során képalkotó eljárással több kutatócsoport is azt vizsgálta, hogy mi játszódik le a gerincvelőben, amikor egy efféle látszatgyógyszert vesz be a beteg.
Vizsgálták például, hogy a különböző fájdalmak, illetve a depresszió placebós kezelése során hogyan működik ez a hatás. Azt tapasztalták, hogy ilyenkor a gerincvelő idegei egyáltalán nem vagy csupán csekély mértékben továbbították a fájdalomérzetet. Azt nem tudták kétséget kizáróan megállapítani, hogy mi miatt lép fel ez a gátlás, csupán annyit vélnek biztosnak, hogy pszichológiai tényezők játszanak szerepet benne.
A kutatók tizenöt egészséges férfi közreműködésével végeztek el egy kísérletet. Az illetők karjait két, látszólag különböző kenőccsel kenték be. Az egyikről azt mondták, hogy erősen érzéstelenítő hatású, a másikról pedig azt, hogy placebo; valójában mindkettő orvosilag hatástalan készítmény volt. A bekent részeket aztán nagy fájdalmat okozó forróságnak tették ki, és közben funkcionális MRI-vel figyelték, miként reagál erre a gerincvelő. Azt tapasztalták, hogy azok, akik abban a hitben voltak, hogy gyógyító hatású krém van a karjukon, jóval kisebb fájdalmat érzékeltek. Náluk az fMRI-felvételek azt mutatták, hogy a gerincvelő idegeinek aktivitása csökkent, pedig a hőhatás számukra is komoly fájdalmat kellett hogy okozzon. A német tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az agy placebo alkalmazásakor is képes kikapcsolni a fájdalmat, csökkenteni a fájdalomérzetet, vagyis a placebo is képes akadályozni a fájdalom továbbítását a gerincvelőben. Bár a kutatók nem tudják pontosan megmagyarázni e hatás mechanizmusát, úgy vélik, hogy a szervezet saját fájdalomcsillapítóinak kibocsátásával reagált.

Az agy ősi védekezőképessége

A fájdalom csökkenése nem más, mint az agy ősi védekezőképessége, amely kritikus helyzetekben embernél és állatoknál egyaránt ki tudja kapcsolni a legdurvább fájdalmat is, lehetővé téve például a sikeres menekülést egy veszélyes támadó elől.

Optimista hozzáállás – gyorsabb gyógyulás



Az optimista hozzáállás nemcsak apróbb fájdalmaknál vagy lassan romló egészségi állapotnál, hanem kritikus műtétek esetén is hatásos lehet. Azok, akik hisznek a gyógyulásban – sokkal gyorsabban és zökkenő mentesebben gyógyulnak, mint azok, akik túlaggódva a problémájukat, a lehető legnegatívabb végkimenetelt festik le maguknak, mintegy beprogramozva a rosszat.

Kódold át magad Te is! Hogyan?
  • higgy abban, amit beveszel
  •  higgy abban, hogy javulni fog az állapotod
  •  keress olyan szakembert, akiben megbízol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése